Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 21.5. – svátek slaví Monika

Úvodník 03/09

Zveřejněno: 12. 6. 2009

Prodeje váznou, za okny i doma v televizi řádí krize, ale v redakci nepamatuji jaro, které by bylo hektičtější. Už jen jarní veletržní akce – Intermat, Stavební veletrhy Brno, Strojírenský veletrh Nitra – nám daly, lidově řečeno, zabrat. Proti dřívějšku jsme totiž zaznamenali takřka lavinovitý růst pozvánek na firemní stánky. Na řečené veletrhy jsme odjížděli už s tím, že nestihneme žádný průzkum, tj. neplánované návštěvy neznámých, ale zajímavých, stánků, lidí a strojů. Ba naopak, že sotva navštívíme ty, jimž jsme to slíbili.

K tomu musím přičíst řadu předváděcích akcí. V chronologickém pořadí např. Předváděcí akce Kohlshein pro dvoucestná rypadla pro železnice, Den stavební techniky Manatech, Fa Rene SnowParty, CatRoadShow, Liebherr RoadShow a další. A nemohu opomenout ani semináře a konference, z nejvýznamnějších Recycling a Nerostné suroviny pro Evropu.

V Nitře na veletrhu jsem slyšela, že současnou krizi překonají především rychlé ryby. Nadchlo mě, jak autor trefně vystihl, jak se krizi postavit. Z výroku mi vyplynulo, že krizi způsobily ryby pomalé, ne-li dokonce strnulé. Všech velikostí, samozřejmě.

V hlavě se mi točí myšlenka, jak, až se krize přežene, budou ryby v rybníce po zásluze odměněny či potrestány. Zprvu bych se spokojila, kdyby aspoň nebyl nikdo potrestán, zejména ne rychlé ryby. Pro budoucnost to ale nestačí. Když budou za krizi i její překonání odměněny nehybné ryby (malé i velké), krize se ještě horší vrátí.

Většina zdravých firem se teď snaží, aby rychle nabídla něco nového – stroje, výrobky a služby, které zákazníkovi usnadní a zlevní práci víc, než kdyby kupoval z druhé ruky nebo ve výprodeji. Musí se přitom opřít o vzdělané, kvalifikované, tvůrčí lidi, kteří se nebojí pracovního nasazení. Z řady rozhovorů vím, že právě tohle je problém. Když se v novinách a televizi demagogicky řeční o propouštění nevinných zaměstnanců, jde často jen o to, že se firmy rozcházejí s pomalými nebo leklými rybkami, kterými nepohnuly ani několikaleté výzvy, že se musí dovzdělat, osvojit si angličtinu, pracovat efektivněji atd.

Když mluvím s cizinci a to zejména z Dálného východu, fascinují mě slova o tom, jak lidé v Číně, Vietnamu, Indii apod. horečně, 16 i více hodin denně pracují, aby si osvojili vědomosti, jazyky i dovednosti. A nerozumím tomu, jak může Česká republika a Evropa věnovat tolik úsilí růstu blahobytu velkých i malých, ale pomalých ryb.

Vážení a milí čtenáři,

blíží se školní prázdniny, a proto bych svůj vstup ráda zakončila méně filosoficky. Jsem přesvědčena, že na následujících stranách Stavební techniky naleznete mnoho zajímavostí, mimo jiné i z akcí, které mě inspirovaly k napsání tohoto úvodníku. Velkou pozornost jsme také věnovali Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Nitře. Zajímavé jsou také příspěvky Nová generace vyspělých retraků BT Reflex nebo Stavební stroje pro opravdovou práci od společnosti MANATECH CZ a jiné.

Další, 4. letošní číslo Stavební techniky vyjde až v srpnu. Všem, ať už budete trávit dovolenou nebo se věnovat práci, přeji příjemné prožití nejhezčích letních měsíců června a července.

Helena Hejhálková

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek