Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Univerzální pomocník pro každou práci

Zveřejněno: 28. 4. 2014

Na loňském Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně vzbudila zaslouženou pozornost novinka severomoravské firmy VOP CZ, s.p., multifunkční nakladač a nosič nářadí DAPPER 5000.

Společnost VOP CZ, s.p. je známá především svými výrobky a službami v oblasti vojenské techniky. Nedílnou součástí je však také strojírenská výroba a vlastní vývoj. Výroba pro civilní sektor se dynamicky rozvíjí již od roku 1992 a navazuje na dlouholetou tradici výroby. Mezi hlavní oblasti činnosti patří: výroba dílů pro stavební a silniční stroje, výroba a montáž autonomních čerpadel, výroba svařenců dle zadání zákazníka. Strojírenská kooperační výroba se neustále rozšiřuje a je dnes nosným výrobním programem podniku.

Nakladač DAPPER 5000

Zajímavou novinkou z dílny společnosti VOP CZ je multifunkční nakladač a nosič nářadí DAPPER 5000, který lze využívat pro všechny údržbové práce. Jeho hlavní výhodou je především kloubové řízení, které je oproti smykovým lépe ovladatelné v těžkém terénu. Má vyšší transportní rychlost, je provozně ohleduplnější jak k pneumatikám, tak k podkladovému povrchu (chodníky, trávníky) a vzhledem k podstatně nižší spotřebě má také výrazně ekonomičtější a ekologičtější provoz.

Stroj je vybaven zvedacím teleskopickým ramenem s univerzálním rychloupínačem určeným pro připojení přídavných zařízení, jako jsou např. lopata, lžíce, podkop, sněhová fréza či pluh, rotační sekačka apod., takže jej lze využít celoročně. Díky tomuto rychloupínači je výměna nástavců a přídavných zařízení velmi rychlá a jednoduchá. Navíc lze používat přídavná zařízení od různých výrobců.

Jako pohonná jednotka slouží dieselový motor Kubota s výkonem 26,5 kW (36 koní) a pohon zabezpečuje samostatný hydrostatický náhon všech kol. Prostor řidiče je obklopen bezpečnostním rámem nebo zasklenou kabinou, kterou je možné vyhřívat nezávislým topením. Celkový design je navržen tak, aby svým moderním vzhledem podtrhl dynamické vlastnosti a sílu stroje. Navíc svými tvary působí jako elegantní a užitečný pomocník.

DAPPER řady 5000 je certifikovaný výrobek, který uspěl jak při náročném provozním testování, tak u přísných technických zkoušek bezpečnostních parametrů včetně bezpečnostních zkoušek FOPS a ROPS, které potvrzují ochranu obsluhy vozidla sedící v kabině proti pádu břemen na kabinu a proti převrácení stroje.

Tab. 1: Technické parametry nakladače Dapper 5000

Délka2 890 mm
Šířka1 260 mm
Výška2 130 mm
Hmotnost1 640 kg
Pneumatiky26 ×12.00-12″ grass/TR
Pohonhydrostatický náhon všech kol
Poloměr otáčení (vnitřní)925 mm
Max. zvedací výška2 730 mm
Max. zvedací dráha800 kg
MotorKubota V 1505
Výkon26,5 kW (36 koní)
Palivonafta
Bezpečnostní rámROPS, FOPS
Max. rychlost11 km/h

Charakteristika podniku

VOP CZ, s.p., je podnik s dlouholetou tradicí vojenské a strojírenské výroby. V roce 1946 vznikl v Šenově u Nového Jičína Vojenský opravárenský závod 025, který se zaměřoval pouze na opravu vojenské techniky. Postupem času se možnosti podniku rozšířily i na vojenskou výrobu, kde lze uvést nejvýznamnější projekty pro Armádu ČR – modernizovaný tank T-72M4 CZ a transportér PANDUR II 8×8 CZ.

V devadesátých letech podnik postupně zavedl civilní strojírenskou výrobu a v roce 2012 se přejmenoval na VOP CZ, s.p.

Díky dlouhodobému rozvoji a investicím podniku v oblastech technologie, lidských zdrojů a výrobních kapacit, je VOP CZ, s.p., významným vojenským podnikem v ČR a uznávaným zahraničním partnerem v oblasti stavebních strojů, manipulační techniky a dílů investičních celků.

V oblasti vývoje se společnost zabývá novými produkty vojenské a civilní techniky. Její vývojáři patří mezi elitu ve svých oborech a podílejí se na mnoha projektech ve spolupráci s dalšími domácími a zahraničními experty.

Autor: Ing. Hana Solařová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek