Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Unikátní rýpadlo KK1300 už těží skrývku v Dolech Bílina

Zveřejněno: 21. 12. 2011

Největší kolesové rýpadlo, které pro Severočeské doly navrhli, vyprojektovali a smontovali technici společnosti NOEN, již nepřetržitě pracuje v Dolech Bílina. Stroj KK1300 provádí těžbu skrývky na druhém technologickém celku.

Rýpadlo KK 1300 pracuje bez poruch, v září mělo odpracováno 369 těžebních hodin, což je na první měsíc provozu neskutečné číslo. Provoz stroje je zatím spolehlivý a navíc velmi tichý,” uvedl ředitel strategie a komunikace společnosti Severočeské doly Ing. Vladimír Budinský, MBA. Podle jeho slov přejde rýpadlo začátkem listopadu na hlavní porubní frontu a bude těžit na zhruba 12-ti metrové rampě a poté bude pobírat tuto rampu s mírným zahloubením. Tímto se vyzkouší další parametry stroje. Do konce roku též proběhne výkonová zkouška rypadla.

Zkoušky, seřízení, uvedení do provozu

Na své současné pracovní místo se stroj přesunul řádně odzkoušen a seřízen. Po slavnostním uvedení do provozu, které se konalo na začátku června za účasti prezidenta České republiky Václava Klause, rýpadlo zůstalo na montážním místě Jana v Duchově a využíval se čas před přípravou transportní trasy na doladění programového řízení a poslední drobné úpravy. „Provedl se záběh převodovky kolesa a nastavily prokluzové spojky kolesa. U pohonu zdvihu kolesového výložníku se ustavoval záběr zubů pastorku do ozubeného věnce. Také se dokončilo nastavení a odzkoušení koncových vypínačů, které nebylo možné provést na montážním místě z prostorových důvodů,” uvedla tisková mluvčí společnosti NOEN MgA. Kateřina Veverková.

Vzhledem k rozměrům rýpadla, které je vysoké 53 metrů, dlouhé 180 metrů a váží téměř 5 000 tun, a také proto, že muselo překonat oblast, kudy je vedeno vysoké napětí zásobující povrchový důl a toto vedení muselo být v době přejezdu demontováno, byly provedeny kroky aby nemohlo dojít k nežádoucímu zdržení. „Na pojezdových turasech jsou použity zuby nového provedení a tato okolnost si vyžádala nový přístup zejména v oblasti napínání housenicového pásu,” konstatovala MgA. Kateřina Veverková.

Těžba skrývky se na Dolech Bílina provádí 365 dní v roce, 24 hodin denně včetně svátků. Stejně tomu je i u rypadla KK 1300. Mrazy těžbu nezastaví. Koleso rýpadla je osazeno korečky s rohovými břity. „Opotřebení řezných hran břitů, ke kterému dochází při těžbě abrazivní horniny, se opravuje přímo na rýpadle metodou speciálních tvrdokovových návarů. Použité korečky nejsou prototypy, jsou provozně odzkoušeny na obdobných rýpadlech,” uvedla MgA. Kateřina Veverková.

Dokumentární film

Rýpadlo KK1300 je opravdu jedinečné, o čemž svědčí i fakt, že již o něm byl natočen dokumentární film. Tváří snímku se stal frontman kapely Kabát Pepa Vojtek. Původem Severočech a držitel šesti Zlatých slavíků představuje tento unikátní a nejmodernější stroj poněkud odlehčenou formou. Například v momentě, kdy vysvětluje, že rýpadlo KK1300 je 7× rychlejší než želva a dokonce 100× rychlejší než hlemýžď, běhá po obrazovce v kostýmu želvy a s rošťáckým výrazem přitom předhání šneka. Natáčení se ujal Jaroslav Voborný, výhradní kameraman Karla Gotta, který spolupracuje i s řadou dalších českých celebrit jako například s Lucií Bílou a Helenou Vondráčkovou. Snímek má být hotový během podzimu a stane se jedním z lákadel Informačního centra Severočeských dolů v Chomutově, kam se na něj budou moci zájemci přijít podívat.

Autor: David Konečný
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek