Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 1.5.

Superscreener a Twister – třídiče pro lepivé a těžkotříditelné materiály

Zveřejněno: 10. 8. 2006

Se stroji firmy Neuenhauser Maschinenbau GmbH těžební firmy úspěšně zpracovávají suroviny, které mají velký obsah lepivých částí.

SuperScreener - řešení pro lepivý štěrk, odvaly a haldy

Problémy s lepivými surovinami se nevyhýbají ani zahraničním firmám. Mobilní dvoufrakční SuperScreener před nedávnem zajistil, že štěrkovna Kieswerk Bühne, která je součástí skupiny Lichtner Beton-Gruppe, mohla optimalizovat dodávku suroviny štěrku pro betonárky.


SuperScreener - třídění suroviny - těžený štěrk

V době před jeho nasazením, kdy používala vibrační třídiče nebo bubnové prosévací zařízení, docházelo k výpadku dodávek surovin. Důvodem bylo zanesení sít díky velkému podílu hlinitých částí v těženém štěrku a nutnost jejich vyčistění. To se samozřejmě obzvláště projevovalo při velké vlhkosti suroviny. Také výstupní surovina vykazovala velký podíl nalepených jemných frakcí a tato frakce se nedala hospodárně odstranit. V následujícím úpravném procesu hlinitá část byla nákladně odstraňována. Tímo starým postupem se nedosahovalo potřebného výkonu.


Hvězdicové prosévací pole

Vlastní prosévání u SuperScreeneru je zajištěno rotujícími gumovými hvězdicemi. Zde jemný materiál (< 30 mm) propadává mezi rotujícími hvězdicemi na vynášecí pás. Hrubá frakce (> 30 mm) je díky rotujícím hvězdicím unášena na konec prosévacího pole k vynášecímu pásu. Zákazníkem požadovaná velikost frakce je dána roztečí hvězdic a tu je možné ještě částečně ovlivnit změnou otáček hřídelí s hvězdicemi. V tomto případě při větších otáčkách se dá získat frakce 0/25 mm a při nižších otáčkách se zvětší velikost frakce na 0/40 mm. Jinak velikost frakce je volitelná v rozmezí 0 - 120 mm. Další možností je během 30 min vyměnit prosévací pole, které je uchyceno třemi rychloupínači z každé strany, popř. nasadit pole pro třífrakční prosévací stroj.


SuperScreener na pásovém podvozku se sklopným roštem

Úspory u provozovatele

Zákazník ve výše uvedeném případě obdržel SuperScreener jako silniční návěs, aby mohl stroj lehce přemísťovat na různá pracoviště. Průměrný výkon je 150 t/hod. V následné operaci kuželový drtič pak bez nebezpečí zalepení rozdrtí hrubozrnou frakci.

Nasazení SuperScreeneru přináší tyto výhody:

  • Zpracování suroviny s podílem lepivých částí.
  • Minimální náklady na obsluhu a údržbu.
  • Zisky z plynulé dodávky surovin pro zákazníky.
  • Velký výkon.

Pro likvidaci odvalů a hald se u SuperScreeneru na násypný bunkr namontuje sklopný rošt, který provede hrubé předtřídění materiálu. U odvalů přináší výrazný zisk, který spočívá:

  • V prodeji doposud nevyužitého kameniva.
  • Ve zmenšení plochy na uskladnění odvalů.

Obdobná situace je u hald, kde pro další zpracovaní je potřeba oddělit prachovou část materiálu. Ostatně těchto vlastností SuperScreeneru – bezproblémové zpracování lepivých materiálů se využívá i v jiných oblastech. Např. při třídění štěpek, kompostů, zpracování sintrů atd.


Drcení a třídění kaolínu lopatou TWISTER

Twister – třídící a drtící lopaty

Těžení kaolínu v Kettenbach/Taunus se provádí korečkovými bagry. Vytěžená surovina je skladovaná na haldách. Následně se surovina prosévá a odváží k plavení. Nasazením lopat TWISTER se sloučí operace a odpadá několikeré překládání. Vytěžený kaolín je z hald nabíraný lopatami TWISTER, které surovinu rozmělní přímo na korbu nákladního vozidla a zároveň vytřídí obsažené kamení. Dosahuje se tím značných úspor jak časových, tak i na nákladech za třídění a překládání.

Třídící a drtící lopaty Twister vyinula firma Neuenhauser Maschinenbau GmbH na základě předchozích zkušeností. Používají se u kolových nakladačů nebo rýpadel jako přídavné nářadí. Toto zařízení je poháněno z hydraulického okruhu nosiče.

Konstrukce třídící lopaty nebo lžíce je stejná. Ve dnu jsou zabudovány poháněné hřídele s disky a pracovními zuby nebo kladivy, které surovinu rozrušují (drtí), popřípadě promíchávají, provzdušňují a zároveň třídí. Podle účelu použití a druhu materiálu se volí rozteč disků na hřídelích a tvar zubů nebo kladiv. Pro zvláště lepivé a obtížně drtitelné materiály se používají lopaty s kladivy – MUDBUSTER.

Lopaty mohou mít bagrové zuby a dají se potom použít přímo k těžení rostlé zeminy.

Použití lopat:

  • Třídění vytěžené zeminy při stavbě inženýrských sítí a její následné využití pro zásyp.
  • Úprava kaolínu, jílů, bentonitu a jiných vazkých zemin.
  • Rekultivace a neutralizace kontaminovaných zemin (vč. zaolejovaných), kde se zemina při vytěžení promíchává s přídavnou surovinou a celkově se provzdušní a zneutralizuje.
  • Třídění a provzdušňování kompostů.
  • Zpracování vodárenských kalů a jejich zapracování do kompostů.
  • Třídění stavební sutě s velkým podílem zeminy.
  • Rozdrcení starého asfaltu pro sfrézování vozovek.
  • Těžba rašeliny, drcení kůry.
  • Drcení ztvrdlých solí, uhlí, vápence, slinku, skla atd.

Přednosti lopaty TWISTER

Ekonomický přínos pro uživatele je sloučením vlastností – těžení materiálu a jeho následná úprava v jedné operaci.

Z hlediska údržby je snadná výměna zubů mezi disky nebo kladiv u MUDBUSTER. Jejich svislé hřídele jsou krátké a neprohýbají se tolik jako vodorovné. Hydromotory jsou umístěny nahoře, takže je k nim snadný přístup. Tím je konstrukčně dán i stále stejný profil lopaty a nedochází k pěchování těženého materiálu.


Lopata TWISTER na nakladači

Velikosti lopat TWISTER

Lopaty mají 4 až 10 svislých hřídelí. Správnou velikost doporučí výrobce dle hmotnosti nosiče. Lopaty TWISTER jsou univerzální. Každá lopata má základní upevňovací desku a adaptér se navrhuje podle příslušného stroje. Rozteč mezi disky na hřídelích se volí s ohledem na požadovanou velikost výsledného materiálu.

Volitelné prvky u lopat Twister:

  • Materiál HARDOX pro vysoce abrazivní zpracovávané suroviny.
  • Možnost doplnit lopaty o zuby.
  • Plechový nádstavec za účelem zvětšení objemu lopaty (pro zpracovávání kompostů).
  • S-Modul, který umožňuje změnu směru otáčení hřídelí, což zvětšuje výkon až o 70 %. Bez této varianty je naopak lepší promísení substrátů.

Třídící a drtící lopaty Twister se prosazují svojí univerzálností v různých oborech, kde doposud bylo nutné provádět postupně několik operací. Zároveň umožňují zpracování i velmi vazkých materiálů, které se klasickou technologií nedaly ani třídit a promíchat. Pro velké objemy zpracovávané suroviny se používá stacionární zařízení BigBoy.

Autor: Ing. Tomáš Hamšík
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek