Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Vývoj trhu pracovních plošin a bezpečnost práce s nimi

Zveřejněno: 16. 4. 2007

Využití pracovních plošin v ČR se začíná přibližovat poměrům dříve běžným pouze ve vyspělých zemích západní Evropy. Příčiny obrovského rozvoje na trhu pracovních plošin, který nyní můžeme u nás sledovat, souvisí nejen s prudkým rozvojem stavební výroby, ale i s dostupností této techniky na trhu a v poslední době i s tlakem orgánů státního dozoru na zvyšování bezpečnosti práce ve výškách.

Dostupnost pohyblivých pracovních plošin na trhu

Stavebním společnostem, výrobním provozům, ale i malým firmám a soukromému sektoru se v současnosti nabízí celá řada možností, jak bezpečně a rychle provádět činnosti ve výškách.

Neuvěřitelně široký sortiment typů pracovních plošin, který nemá v ostatních odvětvích obdobu, si lze dnes již běžně zapůjčit v půjčovnách rozmístěných po celé republice. Zákazník může využít služby od krátkodobých zápůjček s obsluhou stroje až po dlouhodobý pronájem na dobu několika roků.

Podobná situace je i v prodejní nabídce těchto zařízení. Ta se prakticky neliší od sortimentu používaného v ostatních zemích. Po prvotním zájmu o především jednoduchá a levná zařízení začínají zákazníci v poslední době požadovat i technicky náročnější stroje. Důvodem jejich využití je hlavně tvrdé konkurenční prostředí ve stavební výrobě.

Trh si postupně zvyká i na zařízení, která před několika málo lety nebyla obvyklá ani v západní Evropě. Typickým příkladem se stávají požadavky na zapůjčení či nákup elektricky poháněných, velmi úzkých nůžkových plošin s velkou pracovní výškou, různých přívěsných plošin s malou hmotností a velkými pracovními výškami až po plošiny s výškou několika desítek metrů montovaných na podvozcích nákladních automobilů.


Samohybná kloubová plošina pro vnitřní nasazení

Dnes vyráběné pracovní plošiny jsou kombinací přesných mechanických dílů s kontrolovanou bezpečností, komplikovaných hydraulických systémů a nejmodernější elektroniky na bázi mikroprocesorů v řídících jednotkách. Značně je využívána i dálková diagnostika. Technici výrobců a servisní personál mohou lokalizovat momentální činnost plošiny, kontrolovat a seřizovat provozní parametry strojů pracujících třeba i v jiné zemi, mohou na dálku vyhledat závadu, snížit výkon nebo stroj vyřadit z provozu. Pro opravy těchto zařízení je samozřejmě potřebný mimořádně kompetentní a odborně zdatný personál. A právě v tomto směru mají prodejci a pronajímatelé ve východní Evropě před sebou ještě obrovský kus práce.


Model nůžkové plošiny PBS171 dosáhne až do výšky 17 m

Zvyšování bezpečnosti práce ve výškách

Školení obsluh pracovních plošin bylo a je doposud provozovateli podceňováno. V posledních dvou letech se však legislativa v oblasti školení, prohlídek strojů a ostatních norem v ČR velmi přiblížila standardu v EU. V západní Evropě již řadu let fungují a zaměstnavateli i zákonodárci jsou respektována školení bezpečnosti práce pro obsluhovatele pracovních plošin podle standardů IPAF. Jednotný systém školení s důrazem na kvalifikaci obsluhy, jednotný průkaz pro celou EU i pracovní knížka evidující zkušenosti obsluhovatele evidentně snižují hmotné škody i úrazovost. I v této oblasti ČR zatím zaostává.

Společnost ROTHLEHNER, jako vedoucí na trhu prodeje a servisu pracovních plošin v ČR a SR, je připravena nabídnout zákazníkům nejen široký sortiment všech typů pracovních plošin od dlouholetých ověřených evropských dodavatelů, ale i kvalifikovaný, vysoce odborný servis ze dvou moderních středisek v Čechách a na Moravě.


Ulázka přívěsné plošiny

Ve společnosti ROTHLEHNER, jako jediné v ČR, lze využít IPAF školícího střediska a získat mezinárodní kartu PAL.

Vaše stroje mohou být vybaveny diagnostikou pro dálkové sledování provozních parametrů, můžete využít našich zkušeností s používáním celoživotních náplní syntetickými biologickými oleji Panolin, nebo si nechat postavit automobilovou plošinu na míru přesně dle Vašich požadavků.

Využijte možnosti nezávazné prohlídky našeho moderního pražského střediska, kde se Vám ochotně budou věnovat naši technici i prodejci.


Moderní centrála Rothlehner plošiny

Dovolujeme si Vás pozvat též na náš stánek č. F10 1003/3 na jednom z největších mezinárodních veletrhů stavební techniky BAUMA 2007 Mnichov. Ve dnech 23. až 29. dubna Vám osobně a v českém jazyce představíme řadu žhavých novinek a technických překvapení z celé oblasti pohyblivých pracovních plošin.

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek