Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Testování rýpadla R 9400 s motorem Liebherr D9812

Zveřejněno: 16. 11. 2018

V Hémingu na severovýchodě Francie probíhá testování 350tunového rýpadla Liebherr 9400, které je místo běžně osazovaného motoru Cummins vybaveno pohonnou jednotkou Liebherr D9812. Jedná se tak o první velké hydraulické rýpadlo s motorem Liebherr.

V rýpadle je osazený motor Liebherr D9812

Zdejší třísethektarový lom je provozovaný firmou EQIOM, patřící do irského koncernu CRH. Ročně se zde vyprodukuje kolem 600 000 tun slinku a více než 700 000 tun cementu. Výroba cementu probíhá ve dvojici pecí s kapacitou 1000 t/den pro každou z nich.

V souladu s filosofií Liebherr

Vertikální integrace v podání společnosti Liebherr neznamená pouhé sjednocování dodavatelů a odběratelů, nýbrž především fakt, že jednotlivé celky jsou konstruovány speciálně pro daný stroj, a to v souladu s potřebami zákazníků. To umožňuje nejenom optimální dostupnost dílů, ale i delší životnost a vynikající produktivitu.

V rámci uvedené strategie byl speciálně navržen též motor Liebherr D9812, který je v rypadle osazený. Ten je zkonstruován tak, aby odolal náročným podmínkám těžby. Díky vynikajícímu výkonu při všech aplikacích může být zároveň přizpůsoben k plnění emisních standardů požadovaných zákazníkem – a to od Tier 2 až po Tier 4 final. V testovaném nasazení v hydraulickém rýpadle motor dosahuje výkonu až 1500 kW, přičemž v důlních aplikacích je schopen dodat až 2013 kW. A je to právě architektura motoru a vysoká systémová integrace se všemi klíčovými součástmi vyvinutými společností Liebherr, které ve výsledku umožňují modelu D9812 dosáhnout velmi vysoké účinnosti.

Důvěryhodný partner

Yannick Lauras, projektový manažer společnosti EQIOM spolupráci s firmou Liebherr oceňuje. Dobré vztahy, kompletní servis a stejně tak výkon strojů jsou důvodem pro dlouholetou spolupráci obou společností. V kamenolomu v Hémingu na stálo pracuje trojice hydraulických rýpadel Liebherr – R 994 s rýpací nástavbou od roku 1998, další R 994 s čelní lopatou od roku 1998 a R 9250 od roku 2006. R 9400 s rýpací nástavbou a lžící o objemu 9,5 m³ je testována od dubna 2018 a na začátku srpna měla odpracováno přibližně 350 motohodin.

Yannick Lauras k testům říká: „Rýpadlo jsme zkoušeli na nejtvrdších vrstvách materiálu a dosáhli jsme extrakčního objemu 700 t/h. U nadloží dosahujeme objemu 1 500 t/h, což zcela odpovídá našim potřebám, kdy R 9400 plynule nakládá pětici 90t nákladních vozidel.“ Ohledně pocitů od operátorů, dodává: „Strojnící oceňují plynulé ovládání a precizní polohování lopaty. Ve srovnání s ostatními stroji, které provozují, jsou velmi spokojeni s komfortem kabiny a pohodlným ovládáním.

Speciální úpravy

Kromě motoru byly u stroje též upraveny veškeré servisní přístupy. Horní část rýpadla R 9400 je například přístupná pomocí poháněného 45° schodiště s madly. Velká a prostorná kabina poskytuje obsluze ideální pracovní podmínky a optimální komfort. Kabina je namontována na silentblocích a i její samotná konstrukce snižuje vibrace a omezuje hluk, čímž poskytuje klidné pracovní prostředí.

Rýpadlo R 9400 s dieselovým motorem Liebherr zůstane v Hémingu ještě několik týdnů. Po tuto dobu se bude nadále optimalizoval jeho funkčnost.

¹) Přeloženo z podkladů Liebherr

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Liebherr
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek