Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Teleskopické manipulátory DIECI od společnosti MANATECH CZ ve stavebnictví

Zveřejněno: 4. 9. 2007

Téměř na každé stavbě v Evropě se můžeme setkat s u nás ne zcela běžným strojem – teleskopickým manipulátorem. Co je teleskopický manipulátor, proč je tak rozšířen a jaké manipulátory společnost MANATECH CZ s.r.o. v ČR nabízí se dočtete v článku.

Budete-li vědět, co teleskopický manipulátor umí, pochopíte, proč je tak oblíben

Dnes si těžko dokážeme představit stavbu bez kolových nakladačů, autojeřábů, pracovních plošin a stavebních výtahů. Práci za tyto jednoúčelové stroje však zvládne jeden univerzální stroj – teleskopiský manipulátor.

S lopatou nakládá a přesunuje zeminu, s paletizačním vidlemi skládá a dopravuje materiál do potřebné výšky a to třeba i do sedmého patra. S jeřábovým ramenem nebo hákem nahradí jeřáb. S míchací lopatou si sám namíchá potřebnou dávku betonu a dopraví přesně na požadované místo pomocí flexibilní hadice. Jednou z jeho hlavních pracovních náplní jsou montážní práce s pracovní plošinou. Plošina o délce 4,2 m a nosností 300 kg pro 3 pracovníky plně nahradí i oblíbené jednoúčelové mobilní plošiny. Navíc lze výškové práce vykonávat bez nutnosti obsluhy v kabině stroje pomocí dálkového radiového ovládání. Teleskopiský manipulátor uvidíte i při provádění speciálních prací jako jsou rekonstrukce a kontroly mostních konstrukcí. Jako jeden z mála strojů se dokáže dostat za pomoci plošiny s negativním ramenem ze shora pod most.

Firma Dieci – výrobce teleskopických manipulátorů

Jedním z předních světových specialistů na výrobu těchto úžasných strojů je italská firma Dieci. Její první manipulátor sjel z výrobní linky již v roce 1983. Od té doby urazila společnost díky neustálému vývoji velký kus cesty. Dnes má v bezkonkurenční nabídce 34 typů v šesti modelových řadách.

Apollo 25.6.

Nejmenším, ale šikovným pomocníkem je Apollo 25.6. Se svojí výškou pouhých 1,9 m bez problémů projede dveřmi rodinného domu. Nosnost má do 2 500 kg, výškový dosah 5,78 m, hmotnost 4 800 kg. Maximální rychlost stroje je 26 km/h. Pohon je hydrostatický. Se svými rozměry plně nahradí oblíbené smykové nakladače, jenom zvedne víc a dosáhne výš. Není pro něho problém naložit i vysoký sklápěč.

Dedalus

O něco větší je Dedalus. Je to kompaktní a hbitý stroj. V nabídce je výběr ze tří modelů. Maximální nosnost je do do 3 t, výškový dosah do 6,35 m, hmotnost do 6 000 kg. Maximální rychlost stroje je 40 km/h. Pohon je rovněž hydrostatický.

Zeus

Teleskopický manipulátor DIECI Zeus je kompaktní výkonný stroj. Maximální nosnost stroje je 3 800 kg, výškový dosah do 12,40 m, hmotnost do 10 600 kg. Maximální rychlost stroje je 40 km/h. Pohon je u všech modelů hydrostatický.

Runner

Další modelová řada se jmenuje Runner. Je to houževnatý stroj pro tvrdou práci. Má devět typů. Maximální nosnost stroje 4 000 kg, výškový dosah do 12,40 m, hmotnost do 10 100 kg. Maximální rychlost stroje je 40 km/h. Pohon je rovněž hydrostatický. Od předchozího Zeuse se liší hlavně robustnější konstrukcí a větší stabilitou.

Icarus

Nejoblíbenějším stavebním manipulátorem je 6 typů řady Icarus s nosností a dosahem od 3,5 t a 13 m až do 4 t a 16,7 m.

Samson

Těžkou jízdu zastupuje řada Samson. Bezkonkurenčně nejsilnější Samson 70.10 si poradí se 7 t nákladem a dosáhne do 11 m. Najde uplatnění i v provozech, kde je potřeba zvedat těžká břemena nebo nakládat velké objemy sypkých materiálů. Nakládka vysokých návěsů nebo nahrnování do zásobníků je pro Samsona 70.10 hračkou.

Pegasus

Jako jeden z mála výrobců manipulátorů se firma Dieci může pyšnit bezkonkurenční nabídkou strojů s otočnou věží. Na rozdíl od manipulátorů s fixním ramenem mají daleko širší možnosti uplatnění a práce s nimi je efektivnější. Podle zkušeností těch, kteří s nimi pracují „kdo jednou zkusí, jinak už nechce”.

Tyto otočné manipulátory zastupuje rodina Pegasus s nosností od 3,5 do 4,5 t, výškový dosah od 13 do 24,5 m, a to v 8 typech. Několik těchto strojů pracuje zcela bez problémů již několik let i v České republice ke spokojenosti svých majitelů. Ti se bez nich na svých stavbách dnes už neobejdou a nezůstávají u jednoho. Mají těchto krásných žlutých pomocníků většinou několik.

Závěr

Jak již bylo uvedeno, firma Dieci je specialista na výrobu manipulátorů. To se projevuje v neustálém vývoji dle požadavků zákazníků. Filozofií tohoto výrobce je vyrábět stroje konstrukčně robustní a jednoduché s použitím osvědčených komponentů jako jsou hydromotory Rexroth, nápravy Spicer Dana, osvědčené motory Yanmar. Manipulátory Dieci najdete na všech kontinentech světa včetně Austrálie a Antarktidy.

Výhradním zástupcem firmy Dieci pro Českou republiku je firma MANATECH CZ s.r.o, kde rádi zodpoví veškeré dotazy a poskytnou další informace. Stačí zavolat na tel. 565 534 076 nebo napsat na manatech@manatech.cz, kliknout na www.manatech.cz nebo jednoduše přijet do Jiřic u Humpolce u dálnice D1, kde vám manipulátory Dieci rádi předvedou.

Foto: Archiv společnosti Dieci, Manatech
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek