Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Technika pro pokládku vedení

Zveřejněno: 3. 11. 2003

Následující řádky budeme věnovat technologii a stroji s mnoha patentovanými řešeními. O co jde? O pluhový pokladač potrubí a kabelů německé firmy Georg Fockersperger GmbH.



Tento hydraulicky ovládaný, přestavitelný stroj byl konstruován pro pokládku kabelů a trubek a svým technickým řešením je odlišný od strojů, na které jsme zvyklí. Pro zajištění dodržení požadované hloubky položení je možné využití laserové techniky.
Pomocí digitálního hloubkoměru na trubce pluhu a raketového pluhu je zaručena stálá kontrola hloubky. Tzv. pokládka pluhováním nabízí výhody oproti klasické pokládce potrubí a kabelů včetně výplní spár pískem nebo pokládku dalších vrstev. Speciálně vyvinutý pískovací vozík je zavěšen přímo na potrubí a kabelový pluh umožňuje zaplňování dutin v oblasti potrubního nebo kabelového vedení.
Pluhový pokladač je schopen zvládnout až 2 km denní trasu a to i v obtížných podmínkách a rozdílných půdních poměrech. K pískování slouží automatický pískovací vozík, který se excentricky pohybuje mimo dráhu stroje na oddělené trase. Není potřeba dodávat, že i nízká konstrukce tohoto stroje umožňuje bezproblémové pokládky i v méně průchodných terénech. Pro pokládku lze použít potrubí HDPE do průměru 355 mm, litinové či ocelové potrubí do průměru 300 mm, elektrické kabely a svazky až do 24 chrániček včetně optických kabelů. Konstrukce kabelového pluhu umožňuje díky velké variabilitě maximální přizpůsobivost terénu.

Stručný technický popis Pluh je tažen lanovým navijákem tažným vozidlem, opatřeným kotvou. Pro vyrovnání terénních nerovností je vybaven čtyřmi přestavitelnými rameny s regulovatelnými pneumatikami.
Radlice pluhu je v počátku zahájení prací vsazena do startovací jámy na hloubku pokládky. Tahem lan vytlačuje radlice zeminu v pásu vedení a současně přizpůsobuje dno drážky pro uložení vedení. Zavěšený automatický vozík s pískem pak následuje pro zapískování položeného potrubního či kabelového vedení.


Výrobce kromě této metody postupné pokládky pluhováním metodou Fockersperger má řešenu i pokládku tzv. raketového pluhování , kdy je potrubí přímo instalováno na rycí zařízení a současně vtahováno
do příkopu. Rypné, hloubící nařízení je schopno vytvářet dutiny až do průměru 500 mm. Tím je umožněna pokládka potrubí z materiálu HDPE do průměru 355 mm a litinové či ocelové trubky do průměru DN 250 mm. Při raketovém pluhování jsou pokládány 200-300 m dlouhá vedení trubek za startovací jámu a při ražbě pluhem spolu taženy.
V závěru uvádíme, že toto zařízení není „technickou bombou“ posledních let, neboť vývoj pluhů a jejich využití trvá již více než 30 let, leč jde o stroj svým způsobem jedinečný, který má své opodstatnění v procesu realizace inženýrských sítí, pokládání především potrubních a kabelových systémů. Jen v Německu byly tímto způsobem zhotoveny sítě o délce více než 50 000 km.

Základní technické údaje

Šíře zařízení (min/max) 2,00/7,50 m
Rozchod kol (min/max) 4,70/13,00 m
Hloubka pokládky 0-2,00 m
Max. průměr vedení 355 mm
Počet uložených kabelů až 24
Pohon hydrostatický
Výkon tažného ústrojí do 460 k
Lanový naviják (tažná síla) do 140 t
Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek