Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

TATRA představila limitovanou edici vozů TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT

Zveřejněno: 21. 7. 2017

Rok 2017 je pro společnost TATRA TRUCKS výjimečný. Připomíná si 120 let od výroby prvního automobilu se spalovacím motorem v Kopřivnici. Na legendární NW Präsident, který byl zároveň prvním vozem vyrobeným na území tehdejší Rakousko-uherské monarchie, odkazuje automobilka limitovanou edici vozů TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT, kterých dodá na trh symbolických 120 kusů.

Tradice výroby aut v Kopřivnici je pro nás zavazující a zároveň je zdrojem velké inspirace. Proto jsme se rozhodli navrhnout a vyrobit limitovanou edici vozů úspěšné obchodní řady TATRA PHOENIX EURO 6 odkazující na historický vůz NW Präsident. Uvádíme ji na trh jako poctu všem, kteří se v průběhu celé historie automobilky podíleli na vývoji a výrobě vozidel,” řekl Radek Strouhal, místopředseda představenstva a generální ředitel TATRA TRUCKS.

Vozidlo NW Präsident vyrobené před 120 lety byl de facto motorizovaný kočár typu Mylord s loukoťovými koly. Motor Benz měl výkon srovnatelný s dnešní motorovou sekačkou s pojezdem. Konstruktéři ho umístili pod zadní sedačku, do zavazadlového prostoru kočáru. Přestože šlo ve své době o vrcholné průmyslové dílo, mělo první vozidlo NW Präsident spíš charakter technické novinky a kuriozity. Oproti tomu TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT je sériově vyráběný užitkový automobil s unikátním poměrem cena/výkon u všech zákazníků, kteří aspoň z deseti procent pracují v terénu mimo silnice.

Srovnání vozůNW PräsidentTATRA PHOENIX PRÄSIDENT
MotorBenzPaccar MX
Výkon4,85 kWaž 375 kW
Max. rychlost22 km/h85 km/h

Tyto dva vozy je obtížné srovnávat, důležitým pojítkem je pro nás především historický odkaz. Technici v Kopřivnici již v roce 1897 dokázali to, co nikdo jiný na území celého Rakousko-Uherska a položili základ tradice, z níž v Tatře čerpáme dodnes. Na svého předchůdce odkazují vozy dnešní limitované edice TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT například imitací dřeva na palubní desce, která připomíná, že před sto dvaceti lety se dřevo v konstrukci vozidel uplatňovalo ve velké míře. Dalším prvkem je zlatý nápis Präsident v historizujícím fontu umístěný na masce a na předních dveřích nebo třeba kožená sedadla či multifunkční volant s koženým obšitím,” popisuje Radomír Smolka, místopředseda představenstva a technický ředitel TATRA TRUCKS.

Tatra vyrobí celkem 120 kusů limitované edice TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT. První vozidla jsou již vyrobena a připravena k odběru. Limitovaná edice PRÄSIDENT je odvozena od úspěšné obchodní řady TATRA PHOENIX EURO 6. Těchto vozů již automobilka vyrobila a prodala přes tisíc kusů. Zákazníkům slouží na silnici, ve smíšeném provozu i v nejtěžším terénu. Prosadily se u dopravců v oblasti stavebnictví, těžařství, lesnictví, zemědělství, ale i u komunálních služeb, záchranných sborů a u speciálních uživatelů.

O vozidle TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT

Typickým znakem užitkových vozidel limitované edice TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT je dvoubarevné provedení kabiny korespondující s firemní barvou. Červená metalíza je doplněna o černé lesklé provedení masky kabiny. Mezi exkluzivní prvky podtrhující význam limitované edice patří logotyp ve formě názvu PRÄSIDENT v historizujícím fontu umístěný na masce a dveřích kabiny, vyvedený ve zlatém laku. Ve stejném barevném provedení je též logotyp obchodní řady TATRA PHOENIX EURO 6 a mimořádně též rámeček kulatého logotypu TATRA umístěného na masce kabiny.

Exkluzivní, nestandardní prvky jsou použity také v interiéru kabiny vozidla, například kožené sedačky či multifunkční volant s koženým obšitím. Nárazník, boční kryty, schody, kryty vnějších zpětných zrcátek a aerodynamické kryty za kabinou jsou vyvedené v červené metalíze. Na kabině je vnější sluneční clona, přední světlomety jsou vybaveny ostřikovači. K pracovnímu komfortu řidiče a posádky vozu přispívá rovněž autorádio s handsfree a manuální klimatizace.

Vozidla jsou k dispozici ve dvou, tří a čtyřnápravovém uspořádání podvozku s pohonem 4×4, 6×6 a 8×8. Dle požadavku a přání zákazníka je možno volit mezi krátkou (denní) a prodlouženou (spací) kabinou. K dispozici jsou motory PACCAR MX-11 s maximálním výkonem 291 kW nebo 320 kW nebo MX-13 s maximálním výkonem 300 kW, 340 kW nebo 375 kW. Převodovka ZF je ve dvou provedeních: manuálně ovládaná ZF EcoSplit nebo automatizovaná ZF AS Tronic. Na přání mohou být vozidla vybavena zesílenou motorovou brzdou MX nebo intardérem.

O vozidle NW PRÄSIDENT

NW Präsident se v roce 1897 stal prvním vyrobeným automobilem se spalovacím motorem na území tehdejšího Rakouska-Uherska. Duchovním otcem NW Präsident byl dílovedoucí Leopold Sviták. Vůz vycházel konstrukčně z kopřivnického kočáru typu Mylord. Karosérie typu Phaeton měla tzv. „americkou střechu” zakrývající všechna sedadla. Pod sedadlem, nad zadní nápravou – v zavazadlovém prostoru – byl umístěn dvouválcový řadový ležatý motor Benz o zdvihovém objemu 2,714 l a výkonu přibližně 5 kW (6,6 k) při 600 ot./min (vrtání i zdvih 120 mm). Palivová nádrž o obsahu 23 l se nacházela pod předními sedadly.

V roce 1898, se ve dnech 21. až 22. května 1898 uskutečnila propagační jízda se čtyřmi pasažéry z Kopřivnice do Vídně na výstavu konanou k výročí 50 let vlády Františka Josefa I. Trasu dlouhou 328 km absolvoval NW Präsident za 24,5 hodiny z čehož bylo 14,5 hodiny čisté jízdy s průměrnou rychlostí 22,62 km/h. Dnes je originál vystaven v Národním technickém muzeu v Praze. Podle původní technické dokumentace byla v roce 1977 v závodě Tatra postavena plně funkční replika, která je vystavena v Technickém muzeu v Kopřivnici.

O TATRA TRUCKS a.s.

Akciová společnost TATRA TRUCKS převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu. Automobilka TATRA TRUCKS zaměstnává 1 350 zaměstnanců a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku TATRA METALURGIE zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství. Obrat TATRA TRUCKS za rok 2015 byl 3,7 miliardy Kč, zisk před zdaněním byl 400 miliónů Kč. Za rok 2016 TATRA TRUCKS vyrobila 1 326 vozidel, meziročně vzrostla výroba o více než 50 procent.

Autor: Andrej Čírtek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek