Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

TATRA PHOENIX pro správu a údržbu silnic

Zveřejněno: 24. 8. 2017

Společnost TATRA TRUCKS jako tradiční český výrobce nákladních automobilů TATRA připravila pro segment komunálních služeb optimalizovanou verzi vozidel modelové řady TATRA PHOENIX Euro 6.

Vozidla TATRA PHOENIX určená pro segment komunálních služeb jsou primárně nabízená v konfiguracích náprav 4×4 a 6×6. Hnací trakt je tvořen výkonným a trhem ověřeným, kapalinou chlazeným motorem PACCAR MX. Pro dvounápravová vozidla jsou nabídce motory o objemu 10,8 l a výkonu od 271 do 320 kW. Třínápravová vozidla jsou navíc nabízená s motory o objemu 12,9 l a výkonu od 303 do 375 kW. Převodovky jsou nabízeny ve třech variantách.

V základní konfiguraci je vozidlo vyráběno s manuální šestnáctistupňovou převodovkou ZF, na přání může být vybaveno automatizovanou převodovkou ZF AS Tronic či plně automatickou převodovkou ALLISON. Hnací trakt je dále tvořen přídavnou převodovkou TATRA vyráběnou v jednostupňovém nebo dvoustupňovém provedení s různými převodovými poměry optimalizovanými pro rozdílné nasazení vozidla dle typu provozu. Kabina je nabízená v dvoumístném či třímístném provedení, na přání může být vybavená i lůžkem. Kabina je odpružená a vyznačuje se vysokou úrovní ergonomie pracoviště, čímž obsluze vozidla zajišťuje výrazné pohodlí i bezpečí.

Vozidla TATRA PHOENIX jsou optimalizována pro použití jako sypač, zametač, kontejnerový nosič, sklápěč, valník s hydraulickým nakládacím jeřábem, cisterna či pro jakékoliv další speciální využití.

Unikátní řešení na cestu i do terénu

Podvozek vozidel TATRA PHOENIX je tvořen centrální nosnou rourou a výkyvnými polonápravami. Tato unikátní tatrovácká koncepce podvozku, která své mimořádné výhody a kvality prokazuje už takřka 100 let, zajišťuje výraznou tuhost a pevnost podvozku především v krutu a ohybu. Výrazně tak prodlužuje životnost celého vozidla. Tatrovácká koncepce podvozku navíc chrání většinu komponentů podvozku a brání je tak před případným poškozením způsobeným terénními či nepříznivými provozními podmínkami.

Multifunkční nasazení

Vozidla TATRA PHOENIX určená pro segment komunálních služeb jsou připravená pro multifunkční a celoroční nasazení. Již z výroby může být podvozek vybaven kompletní hydraulikou a přípravou pro montáž sklápěcí nástavby. Na přání může být vybaven i přípravou pro montáž přední upínací desky. Pro případ nasazení v náročných provozních podmínkách, například při údržbě silnic v zimním období, může být podvozek ošetřen zesílenou povrchovou úpravou. Tato ochrana výrazně eliminuje negativní vliv agresivních solí a dalších inertních materiálů na povrchovou úpravu podvozku a prodlužuje tak jeho životnost.

Další předností vozidel TATRA je vzduchové odpružení předních i zadních náprav. Vozidlo může být vybaveno vzduchovou regulací světlé výšky podvozku, která výrazně usnadňuje a urychluje výměnu nástaveb, pokud je vozidlo provozováno jako nosič výměnných nástaveb. Na rozdíl od vozidel jiných značek nemusí být vozidlo TATRA vybaveno pomocným rámem, a to díky tatrovácké koncepci podvozku vyznačující se výraznou pevností a odolností vůči krutu a ohybu, čímž je zaručená výrazná úspora hmotnosti. Společnost TATRA TRUCKS tak vozidly modelové řady TATRA PHOENIX Euro 6 nabízí pro segment komunálních služeb řešení, které je vysoce produktivní, efektivní a komfortní. Řešení, které potvrzuje, že TATRA VÁS DOSTANE DÁL.

O TATRA TRUCKS

Akciová společnost TATRA TRUCKS převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Vlastníky společnosti jsou čeští podnikatelé Jaroslav Strnad s podílem 65 procent a René Matera s podílem 35 procent. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí Tatra i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu. Automobilka TATRA TRUCKS zaměstnává na 1 400 zaměstnanců a dalších 800 pracuje v dceřiném podniku TATRA METALURGIE zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství. Tržby TATRA TRUCKS za rok 2016 byly ve výši 5,4 miliardy Kč, hospodářský výsledek 482 miliónů. Za rok 2016 TATRA TRUCKS vyrobila 1 326 vozidel, meziročně vzrostla výroba o více než 50 procent.

Pro více informací o vozidlech TATRA kontaktujte společnost TATRA TRUCKS nebo svého nejbližšího obchodního partnera TATRA. Aktuální prodejní a servisní síť TATRA naleznete na www.tatra.cz.

Autor: Vojtěch Svoboda
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek