Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Superscreener – s ním je třídění zisk

Zveřejněno: 30. 8. 2017

Vytěženou surovinu, ať horninu, biomasu nebo odpady je třeba pro odběratele nachystat. Ujmout se toho dokáže moderní mobilní třídič Superscreener, který připraví surovinu pro odběratele a je pro svoji univerzálnost a účinnost ideální volbou.

Třídiče využívají k prosévání poháněné rotující gumové hvězdice, které tvoří prosévací pole. Materiál je stále nadhazovaný hvězdicemi, a proto je neustále nakypřován (obr. 1 a 2). Tohoto principu třídění se využívá jak u mobilních, tak i u stacionárních třídičů. Proto se hodí i pro třídění silně zvodnatělých materiálů.

Třídiče mohou být jak na návěsu, tak i na přívěsu. K dispozici je i varianta na pásovém podvozku, která je vhodná například do lomů.

Obr. 1: Hvězdice
Obr. 1: Hvězdice
Obr. 2: Materiál na prosévacím poli
Obr. 2: Materiál na prosévacím poli

Superscreener

Firma Neuenhauser Maschinen-bau GmbH navázala na předchozí zkušenosti se stacionárními hvězdicovými třídičkami a vyvinula mobilní třídiče Superscreener, které mohou být 2frakční až 4frakční. Výkon mobilního třídiče Superscreener je v závislosti na frakci cca 100 t/hod. (obr. 3). U stacionárních třídičů mohou být výkony podstatně větší. Posledně na Slovensku dodávaný třídič na uhlí má výkon 500 t/hod. V třídírnách uhlí v Rusku jsou např. hvězdicové třídiče zdvojené (obr. 4).

Pohon stroje zajišťuje dieselový motor. Superscreener vyhovuje předpisům pro silniční provoz do 80 km/hod.

Obr. 3: Zpracování skrývky
Obr. 3: Zpracování skrývky
Obr. 4: Zdvojené třídiče
Obr. 4: Zdvojené třídiče

Velikost frakce a čisticí hřebeny

Velikost frakce je dána mezerami mezi hvězdicemi. Nejmenší frakce je cca 10 mm. Pro třídění jemnějších frakcí v rozpětí 0–10 mm se používají tzv. třídiče Flip-Flow (obr. 5). Důležité jsou též čisticí hřebeny, které zaručují bezproblémový chod při zpracování mokrých, a tudíž lepivých materiálů. Tím vznikají úspory pro uživatele, jelikož neztrácejí čas čistěním stroje od nalepeného materiálu, jako je tomu třeba u vibračních nebo bubnových třídičů. Podobná situace je v štěrkovnách a pískovnách a u stavební suti, kde je v materiálu velký podíl prachových anebo hlinitých částí. Superscreener zpracovává takovou surovinu bez problémů.

Obr. 5: Třídič Flip-Flow
Obr. 5: Třídič Flip-Flow

Využití

Využití je všude tam, kde stávající technika selhává:

  • v odvalech s velkým množstvím suroviny spolu se zeminou,
  • při odstranění skrývek na stavbách, ve štěrkovnách a pískovnách,
  • při recyklaci stavební sutě,
  • při třídění komunálního odpadu a strusek ze spaloven,
  • na skládce sintrů a popílků.

Možnost použití je i mimo stavební sektor. Třeba v oblasti s těžko tříditelným materiálem, např. v kompostárnách či při zpracování rašeliny, kůry, kalů, uhlí. Způsoby využití rozšiřuje možnost nainstalovat separátor s odfukováním pro odseparování tenkých fólií a plastových sáčků.

Hvězdicovým třídičem lze rovněž doplnit i stávající bubnové třídiče různých firem. K dispozici je vložka s hvězdicovým třídičem, zde se jenom prohodí buben za uvedenou vložku.

Dokonalé promíchání zeminy na hvězdicovém poli se využívá pro přípravu stabilizace zemin. Ze sila se automaticky přidává vápno na začátek prosévacího pole. Materiál se pak rozváží na místo určení.

Závěr

Superscreener díky schopnosti třídit „netříditelné” umožňuje přinést zisk za vytěžené suroviny, které doposud ležely ladem.

Autor: Ing. Tomáš Hamšík
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek