Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Stavební veletrhy Brno 2006, URBIS INVEST. Předběžná závěrečná zpráva.

Zveřejněno: 10. 8. 2006

Stavební veletrhy Brno 2006 tvořené značkami IBF, SHK BRNO a ELEKTRO byly největší přehlídkou stavebnictví a navazujících oborů ve střední a východní Evropě. Nově koncipovaného veletrhu URBIS INVEST se zúčastnily všechny kraje ČR včetně Prahy a poprvé také zahraničí – Slovensko a Bělorusko.

Mimořádně vzrostl zájem zahraničí o Stavební veletrhy: zahraničních firem přibylo o 28 % na 230, přijely z rekordních 25 zemí 4 světadílů včetně JAR, Číny nebo Kanady. Partnerskými zeměmi ročníku byly Slovensko a Polsko, oficiální expozici mělo také Německo, Rakousko a Španělsko. Nosným tématem byla Zelená energie. Ve čtvrtek si veletrhy prohlédlo přes 26 tisíc návštěvníků – nejvíce za jediný den v jedenáctileté historii.


Zájem politiků

Význam Stavebních veletrhů Brno potvrdila přítomnost řady prominentních hostů z tuzemska i zahraničí. Veletrhy navštívili mimo jiné ministři Milan Šimonovský, Bohuslav Sobotka a Radko Martínek. Představitelé resortů místního rozvoje zemí Visegrádské čtyřky, Bulharska a Rumunska na výstavišti jednali o finanční podpoře revitalizaci panelových sídlišť. Proběhla zde také historicky první schůzka hejtmanů a županů všech českých a slovenských krajů.

Konference, semináře, diskuse ...

Pět dnů vyplnil nabitý program konferencí, seminářů a diskusních setkání a soutěží. K těm nejvýznamnějším patřily konference Dva roky v EU, 11. mezinárodní sympózium MOSTY 2006 se 480 účastníky, Den ocelových konstrukcí, konference Rozvoj měst, urbanismus a kohezní politika nebo Kongres starostů a primátorů ČR.


Jeden ze strojů firmy KOBIT s.r.o.

Soutěže

Stavební veletrhy byly příležitostí k vyhlášení výsledků prestižních soutěží a předání řady ocenění, mimo jiné sedmi Zlatých medailí veletrhů IBF a SHK BRNO, cen TOP INVEST 2005, Staveb Jihomoravského kraje 2005, Mostních děl roku 2004 a cen v největší tuzemské architektonické soutěži za posledních 20 let Dřevěný dům 2006. Po celou dobu na výstavišti probíhaly soutěže učňů a studentů odborných škol, například finále celostátní soutěže odborných dovedností oborů topenář, instalatér s účastníky ze Slovenska, Rakouska a Maďarska.

Povodně

Aktuální téma ochrany před povodněmi bylo prezentováno v nově vybudovaném specializovaném centru před pavilonem Z. Brno se díky němu stalo jediným městem v Evropě, kde je možné předvést různé náročné techniky účinných protipovodňových opatření v bazénu.

Názory vystavovatelů

V průběhu veletrhu jsme navštívili většinu vystavovatelů. Někteří vyjádřili své pocity přímo na veletrhu, další jsme o jejich názor požádali s několikatýdenním odstupem.


Stánek firmy ROTHLEHNER pracovní plošiny s.r.o.
  • Tomáš Straka z firmy STASIS - ZBA servis s.r.o. hodnotil jejich účast jako poměrně nákladný způsob, jak si se známými klienty v klidu posedět a popovídat.
  • Dragan Draganov ze společnosti MITAS a.s. litoval souběhu IBF s prestižním veletrhem INTERMAT v Paříži. Navíc poloha jejich stánku byla díky změnám veletržní správy poněkud stranou, což se projevilo na návštěvnosti.
  • Podle Jaroslava Nožičky, ředitele společnosti KOBIT s.r.o., je brzo hodnotit uplynulý veletrh. K tomu je třeba větší časový odstup. Výhrady má k ročnímu cyklu konání IBF, pro výrobce velkých strojů není snadné přinášet novinky rok co rok.
  • Emil Volek, jednatel firmy INREKA PLOŠINY, hodnotí letošní veletrh jako nejúspěšnější v historii. Zrealizovali prodej šesti plošin, polovinu přímo, od kontaktu po objednávku, na veletrhu.
  • Zbyněk Tomášek z firmy ROTHLEHNER pracovní plošiny s.r.o. vyjádřil pocit, že zájem návštěvníků chladne, dříve získávali více kontaktů, nyní se stavili hlavně staří zákazníci. Organizaci označil za velmi dobrou, jen si posteskl, že dříve byl lepší servis. Velkou chybou bylo konání veletrhů ve stejný termín, jako INTERMAT, kterého se tedy nemohli zúčastnit. Návštěvnost bezpochyby ovlivňuje rozhodnutí velkých firem, účastnit se IBF jednou za dva roky. To ovlivňuje i účast menších firem z oboru.
  • Radek Relich ze společnosti AGROTEC a.s. nám řekl, že letošní IBF vystavovali pouze dopravní techniku a přídavná zařízení. Z jejich hlediska, jako velkého dovozce stavební techniky, je prioritou EXPO Mokrá 2006.
  • Jiří Hroch z firmy HARTL DRTIČE + TŘÍDIČE s.r.o. označil letošní veletrh za slabší ze dvou důvodů. Stejný termín s veletrhem INTERMAT a neúčast velkých firem prezentujících stavební techniku.

Stánek společnosti MITAS a.s. byl poněkud bokem


1 Převzato z tiskové zprávy BVV
Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek