Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 21.5. – svátek slaví Monika

Stavební stroje pro opravdovou práci od společnosti MANATECH CZ

Zveřejněno: 10. 6. 2009

Česká společnost MANATECH CZ s.r.o. vznikla v roce 1997 se záměrem prodávat stroje do zemědělství. Postupem času a na základě poptávky začala svým zákazníkům nabízet i stroje do lesa, komunální a také stavební techniku. V současnosti je firma výhradním dovozcem strojů od více než patnácti předních světových výrobců a jeho prodejní síť sestává z padesáti smluvních prodejců.

Cílem společnosti je nabídnout co nejlepší stroje za přijatelných cenových podmínek. Samozřejmostí a nedílnou součástí prodeje je kvalitní záruční a pozáruční servis na všechny typy nabízených strojů, včetně rychlých dodávek náhradních dílů.

Manipulátory DIECI

Mezi nejmodernější stroje používané pro manipulaci ve stavebnictví i v zemědělství patří teleskopické manipulátory. Firma nabízí manipulátory řízené nápravami od jednoho z největších výrobců v Evropě – firmy DIECI. Teleskopické manipulátory DIECI dodává ve více než 40 modelech. I nejnáročnější zákazník si tak může vybrat přesně podle svých potřeb a požadavků.


Teleskopický manipulátor DIECI Apollo

Teleskopický manipulátor DIECI Pegasus

DIECI nabízí širokou škálu variant – od malých, mrštných modelů, které projedou i dvoumetrovými vraty (řada Apollo či Dedalus), přes oblíbené stavební manipulátory řady Icarus s nosností do 4 t a dosahem 17 m, až po varianty z nejširší modelové řady otočných strojů Pegasus. Jako jeden z mála výrobců manipulátorů se firma DIECI pyšní bezkonkurenční nabídkou strojů s otočnou věží.

Na rozdíl od manipulátorů s fixním ramenem mají manipulátory Pegasus širší možnosti uplatnění a práce s nimi je efektivnější. Podle zkušeností těch, kteří s nimi pracují „kdo jednou zkusí, jinak už nechce”. Tyto otočné manipulátory nabízí firma DIECI v 9 typech. Využijete je při rekonstrukcích budov, ale i kontrolách mostních konstrukcí. Jako jedni z mála strojů se modely Pegasus dokáží dostat za pomocí plošiny s negativním ramenem seshora pod most. U těchto strojů lze práce vykonávat bez obsluhy v kabině a využít dálkové radiové ovládání

Strojem s největším dosahem je DIECI Pegasus 40.25. Fotografii naleznete na titulní stránce časopisu. Z označení vyplývá, že jeho nosnost je 4 tuny a maximální dosah 24,5 m. Tento manipulátor je vybaven vznětovým motorem Perkins s přeplňováním pomocí turbodmychadla a mezichladičem stlačeného vzduchu. Výkon motoru činí 106 kW (144 koní). Pracovní hydraulika je osazena dvojitým zubovým čerpadlem se systémem úspory energie o výkonu 135 l/min. Pracovní tlak je nastaven na 230 bar. Ovládání stroje je zabezpečeno elektrohydraulickými joysticky s možností funkce více funkcí najednou. Pohyb stroje do maximální rychlosti 40 km/hod je vyřešen prostřednictvím hydrostatického pojezdu, přičemž zadní náprava je vybavena samosvorným diferenciálem. Svahová dostupnost stroje činí těžko představitelných 40 %! Stejně jako ke každému manipulátoru DIECI je připraven i k řadě Pegasus velmi široký sortiment pracovního nářadí, který je zde rozšířen o možnost použití pozitivních i negativních pracovních plošin. S nasazenou pozitivní plošinou se dosah stroje zvyšuje až na 32,6 metru! Samozřejmostí jsou čtyři hydraulicky ovládané stabilizační podpěry, automatická blokace funkcí vedoucích k převrácení stroje. Každý zákazník si může stroj nechat vybavit dle svých požadavků a firma DIECI mu ho „ušije” přesně na míru.


Teleskopický manipulátor DIECI Icarus

Nakladače PALAZZANI

Samohybnými nakladači, které MANATECH CZ dodává na český trh, jsou stroje od firmy PALAZZANI. Tento italský specialista na kolové nakladače nabízí 9 modelů čelních kolových nakladačů.

Kolové nakladače PALAZZANI Paload různých velikostí se s úspěchem využívají na různých manipulačních skladech, na pilách a v komunální sféře. Hydrostatický pohon zaručuje optimální využití výkonu motoru při minimální pojezdové rychlosti a proto jsou tyto stroje velmi vhodné pro práci s aktivním nářadím, jako jsou různé frézy, mulčovače apod. V řadě těchto kolových nakladačů je model PL 35 řízen nápravami, zatímco modely PL 45, 55, 65, 75 a 85 jsou řízeny kloubem. Od modelu PL 45 jsou všechny stroje vybaveny Z kinematikou, která zaručuje tu největší trhací sílu.

Rypadlo-nakladač PALAZZANI Paload PB 30

Druhou řadou strojů Paload jsou rypadlo-nakladače

Modely PB 30, PB 50 a PB 60 jsou řízeny nápravami, zatímco větší modely PB 70, PB 80 a PB 90 jsou stroje kloubově řízené. Motory Perkins o výkonu od 75 do 130 koní pohání hydrostatické čerpadlo, které přes hydrostatický motor zabezpečuje pohyb stroje. Hydraulický okruh je vybaven zubovými čerpadly o výkonu od 75 do 150 litrů. Dle typu stroje si můžete zvolit ovládání mechanickými ovladači, nebo joysticky. Hydraulické rypadlo může být vybaveno teleskopickým výsuvem násady, přičemž u modelu PB 90 je toto standardním provedením. Kloubové řízení, ideální rozložení hmotnosti, Z kinematika, perfektní výhled z prostorné kabiny, to jsou základní stavební kameny, na kterých je postaven úspěch strojů Paload.


Rypadlo-nakladač PALAZZANI Paload PL 195

Rypadla a nakladače EUROCOMACH

Nejuniverzálnějšími stroji pro stavebnictví v sortimentu společnosti MANATECH CZ jsou stroje od firmy EUROCOMACH. Pro ty, kteří potřebují malé, šikovné stroje, udržují chodníky, pracují v uzavřených prostorách, v historických centrech, mají malé stáje, nabízí řešení právě široká škála strojů EUROCOMACH.

V Čechách velmi oblíbené smykem řízené nakladače představuje model EUROCOMACH ESK 150.4 s překlápěcím zatížením 2200 kg, nosností 1200 kg a radiálním zdvihem výložníku. Tento nakladač působí na první pohled skromně, o to více budete překvapeni po usednutí do kabiny kvalitně zpracovaným, přehledným a ergonomickým interiérem. Je to ten typ stroje, se kterým se okamžitě sžijete. Žádné hledání parkovací brzdy, žádné bezpečnostní spínače, prostě jen sklopíte obě strany bezpečnostní hrazdy (čímž se odbrzdí parkovací brzda) a jdete na to. Dveře kabiny se otvírají podobně jako čelní sklo u rypadla – zasouvají se pod strop. Řešení, které jsem u smykem řízených nakladačů ojedinělé a velmi praktické.


Pásový nakladač EUROCOMACH ETL 160.4

Pásové minirypadlo EUROCOMACH 180

Strojem určeným do těžkých terénních podmínek, pro měkké povrchy, rozježděná staveniště, či prudké svahy, meze, drážní tělesa apod. je pásový nakladač ETL 160.4. Stroj je vybaven dvourychlostní převodovkou a pokud máte vysokotlakou hydrauliku s průtokem 120 litrů, můžete stroj použít pro ty energeticky nejnáročnější úkoly, např. frézování asfaltových ploch, likvidace náletů, mulčování, nebo v zimě pro údržbu vozovek a chodníků frézováním sněhu. Vysoká stabilita, nezničený podklad, ohromující prů jezdnost a nedostižné výkony jsou zaručeny. Alternativami k výše uvedeným strojům, které jsou určeny do těch nejmenších prostor, jsou stroje ESK 130.4 a ETL 140.4

Stroje velmi dobře využitelné v jakékoli stavební firmě jsou pásová minirypadla. Nabídka značky EUROCOMACH je i v zde velmi pestrá. Vybírat můžete mezi minirypadly, které projedou domovními dveřmi, přes univerzální stroje o hmotnosti 3 až 5 t, až po nejvýkonnější ES 800 s hmotností 8 tun a hloubkovým dosahem 4,25 m. Jedno však mají minirypadla Eurocomach společné. Jedná se o stroje bez převislé zádi a jejich jedinečnost je tedy zřejmá. Kam zajedete, tam se také otočíte. Kabina rypadel EUROCOMACH nepřesahuje celkovou šíři stroje, což umožňuje výbornou manipulaci i v úzkých prostorách. To vše bez vlivu na celkovou stabilitu stroje

Oblíbené univerzální „traktor-bagry” naj dete mezi modely EUROCOMACH E245 k a E 265K. Tyto kloubové rypadlo-nakladače jsou oproti klasickým rypadlo-nakladačům s řiditelnou přední nápravou podstatně lépe manévrovatelné. Kloubová konstrukce stroje s motorem umístěným v zadní části a volným prostorem v části přední má pro vás, uživatele, několik nesporných výhod. Motor slouží jako protizávaží k čelnímu nakladači a dotěžuje hmotnost potřebnou pro rypadlo. Volný prostor v přední části je využit pro umístění kinematiky pro zaklápění nářadí typu Z. Tato kinematika je známá jako nejúčinnější řešení a používá se téměř na všech speciálních kolových nakladačích. Velká trhací síla, pohyb nářadí vždy kopíruje pohyb volantu, zatáčení jen polovinou stroje, šikovné při pohybu mezi překážkami, kdy klasický rypadlo nakladač bývá neobratný.

Další předností je řešení zadní podkopové lopaty. Unikátní systém umožňuje kdykoliv připojit na speciální zadní pevný závěs hydraulické rypadlo a kdykoli je opět odpojit. Samozřejmostí jsou vývody pro hydraulické kladivo, svahovou lopatu, popřípadě vrtací zařízení.


Kloubový rypadlo-nakladač EUROCOMACH E245

Dny stavební techniky

Nejdůležitější je však osobní zku šenost. Společnost MANATECH CZ na to nezapomíná a pro své zákazníky pravidelně pořádá Dny stavební techniky. Humpolecká firma totiž ve svém několikahektarovém areálu v blízkosti dálnice D1 pravidelně otevírá svůj polygon, na kterém si můžete jejich techniku vyzkoušet.

Například poslední únorový Den stavební tech niky představil právě manipulátory DIECI, smykové nakladače, rypadlo-nakladače, minibagry a minidumper EUROCOMACH i největší klou bový teleskopický manipulátor REDROCK, který mohli zájemci vidět a zkusit si přímo v akci. Vše s podporou odborných techniků a obchodníků. Mimo jiné zde proběhly odborné prezentace s vý kladem a celá akce se odehrála za velké pozornosti zájemců o špičkovou techniku.

Chcete-li si i vy vyzkoušet stavební stroje od společnosti MANATECH CZ, stačí sledovat naše internetové stránky www.manatech.cz a v červnu, kdy se chystá další Den stavební techniky MANATECH CZ, se přijet podívat do Jiřic u Humpolce..

Autor: Miloš Lesina
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek