Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Spolehlivost a všestrannost mininakladačů Cat

Zveřejněno: 12. 5. 2003

Těmito slovy lze charakterizovat smykem řízené nakladače Caterpillar. V současné době Caterpillar nabízí deset modelů smykem řízených nakladačů s radiálním nebo vertikálním zdvihem, v České republice jsou prozatím nabízeny pouze tři.
Jedná se o modely s označením 226, 246 s radiálním zdvihem a o model 242 s vertikálním zdvihem, které získali u zákazníků ohlas především snadným ovládáním, výkonností, spolehlivostí a jednoduchou údržbou.



Pohon a hydraulika
Pohon smykem řízených nakladačů je zajištěn výkonnými motory Caterpillar a hydrostatickým uzavřeným okruhem. Motory Caterpillar použité ve smykem řízených nakladačích poskytují optimální výkon. Pro model 226 a 242 je použit motor 3034 s atmosférickým sáním a pro 246 motor 3034 s přeplňováním. Motory splňují nejpřísnější současné emisní limity Evropské Unie.
Hydrostatický okruh typu Load Sensing je poháněn dvěma pístovými axiálními hydromotory s proměnným průtočným množstvím, které dodávají tlakový olej dvěma pojezdovým hydromotorům s pevným průtočným množstvím. Load Sensing je označení takového hydraulického systému, který dodává tlakový olej jen v případě, kdy je potřeba. To znamená, že pokud stroj neprovádí žádnou činnost, je průtok hydraulickým systémem prakticky nulový.
Pokud se obsluha dotkne ovládací páky, začne pístové axiální čerpadlo dodávat olej pro danou funkci. Výhodou takového systému je snížená spotřeba paliva, protože hydraulický systém odebírá výkon motoru jen při skutečném zatížení a menší zahřívání hydraulické kapaliny v systému.


Ovládání
Ovládání pojezdu se dějepomocí pilotních ovládacích okruhů s krátkými ovládacími pákami tzv. joysticky. Pro ovládání pojezdu slouží levý joystick. Pohybem joysticku dopředu pojíždí nakladač dopředu, pohybem dozadu pojíždí stroj dozadu.
Rychlost je přímoúměrná odtlačením joysticku ze středové polohy, čím více tedy tlačíme joystick dopředu, tím rychleji jedeme a naopak. Pokud obsluha ovládací páku pustí, vrátí se páka do středové polohy a nakladač přestane pojíždět. Smykem řízený nakladač 246 je možno vybavit dvěma pojezdovými rychlostmi (želva / zajíc), kdy stroj dosahuje maximální rychlosti až 19,1 km/h. Zatáčení se ovládá také levým joystickem a podle toho na kterou stranu joystick odtlačíme tam nakladač zatáčí.
Pokud odtlačíme joystick až do krajní levé nebo pravé polohy, aktivuje hydraulický systém protiběžnou rotaci kol a nakladač se otočí na místě kolem svislé osy. To je výhodné především ve velmi úzkých prostorech, kde by se stroj nemohl otočit. Na hlavě joysticku najdeme spínače pro ovládání zadního přídavného hydraulického okruhu, pokud je jím nakladač vybaven. Pro pružné přizpůsobení otáček motoru dané práci jsou smykem řízené nakladače vybaveny nožním plynovým pedálem.
Obsluha si tak může plynule regulovat otáčky motoru. Pro pracovní činnost nebo pro přídavné hydromechanické nástroje, které vyžadují konstantní otáčky motoru, má nakladač také ruční plyn s aretací. S hydraulickým systémem také souvisí funkce Anti Stall. Tato funkce zabraňuje dušení motoru při velmi nízkých otáčkách popřípadě jeho zhasnutí.
Hydraulický systém je konstruován tak, aby v případě kritických hodnot (nízké otáčky motoru a vysoké zatížení) snížil průtok v hydraulickém okruhu, tím se sníží výkon odebíraný motoru hydraulickým systémem, motor nezhasne a pro pojezd je dostupný maximální točivý moment.
Mechanickou koncovou část pojezdového ústrojí tvoří předepnutý řetězový převod, který běží v olejové lázni, a který pohání poloosy. Skříň poloosy je tvořena odlitkem, nosný hřídel je kovaný a indukčně kalený.
Celá sestava je utěsněna a mazána na dobu životnosti. Pro snadné napínání řetězového převodu je každá ze čtyř poloos uložena v rámu v drážce. Robustní a vyvážená konstrukce rámu poskytuje dlouhou životnost. Díky nízko položenému těžišti mají smykem řízené nakladače Caterpillar velmi dobrou stabilitu a to i při práci na svazích. Zdvihová ramena mají skříňový průřez a zdvihové válce jsou rameny dobře chráněny proti poškození. Modely 226 a 246 mají radiální kinematiku zdvihových ramen.
To znamená, že ramena při zvedání opisují kružnici. Model 242 má na první pohled robustnější zdvihová ramena a vertikální kinematiku, díky tomu se ramena od určité výšky zdvihu pohybují po přímce. Tím se zvětšuje dosah a díky zvětšenému výsypnému úhlu, nakladač může lépe rozložit materiál na korbě nákladního vozu. Ovládání pracovního zařízení tedy zdvihových ramen a lopaty se děje také prostřednictvím pilotního ovládacího okruhu a joystiku. Na hlavě joystiku najdeme spínače pro ovládání předního přídavného hydraulického okruhu. Volitelně mohou být smykem řízené nakladače vybaveny proporcionálním přídavným okruhem.

Kabina a kontrolní systémy
Ergonomicky navržená kabina tvoří komfortní pracovní prostředí. Bezpečnost je zaručena ochrannou konstrukcí ROPS/FOPS. Snadný vstup umožňují protiskluzové stupačky a tříbodová madla. Pro český trh se standardně dodává kabina Deluxe s odpruženou stavitelnou sedačkou, obložením stropu, klaksonem a přídavným osvětlením. Samozřejmostí je souprava pro chladné počasí obsahující boční odsuvná okna, dveře a výkonné vytápění. V kabině najdeme dva přístrojové panely umístěné v levém a pravém horním rohu kabiny. Levý přístrojový panel obsahuje standardní vybavení včetně světelných indikátorů, spínací skřínky, počítadlo motohodin, spínač žhavení, tlačítko nepřerušovaného průtoku hydraulické kapaliny pro přídavný okruh a podobně. K výbavě také patří vypínač automatického vyrovnávání lopaty, kdy lopata v celé délce zdvihu udržuje konstantní úhel zaklopení. Nemůže tak dojít k nepříjemnému zasypání stroje. Na pravém panelu je umístěn palivoměr a svítilna vnitřního osvětlení.

Pracovní nástroje a údržba
Standardně jsou všechnymodely smykem řízených nakladačů vybaveny mechanickým rychloupínacím zařízením. To umožňuje během několika málo minut provést výměnu pracovního nástroje. Přídavné nástroje Cat jsou konstruovány pro vysokou výkonnost a maximálně zvyšují využitelnou hodnotu stroje. Volitelně lze smykem řízené nakladače vybavit hydraulicky ovládaným rychloupínacím zařízením. Smykem řízené nakladače jsou konstruovány tak, aby jejich údržba byla co nejsnazší. Zadní kryt motorového prostoru se otevírá o 900 kolem svislé osy, tím se odkryje motor uložený podélně v rámu. Takové konstrukční uspořádání umožňuje volný přístup k oběma stranám motoru.
Soupravu chladiče s ventilátorem lze snadno odklopit nahoru, tím se přístup k motoru ještě zlepší. Všechny filtry jsou snadno přístupné a jsou pro snížení rizika rozlití náplně montovány svisle. Kabinu lze odklopit dozadu a otevírá se tak přístup ke všem čerpadlům a částem hydraulického systému. Denní kontrolu hladiny provozních kapalin umožňují vhodně umístěné stavoznaky. Vypouštění olejů je řešeno ekologickým způsobem.
Autor: Jan Belekanič
Foto: Archiv Phoenix-Zeppelin
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Bobcat na Demo Days 2024 prezentoval více než 90 novinek

Zveřejněno 24.7. Jak se již stalo dobrým zvykem, ani letos zástupci redakce Stavební techniky na akci Bobcat Demo Days, určené pro zákazníky, obchodní partnery a novináře, nechyběli. Na testovacím polygonu, hned vedle výrobního závodu v Dobříši, čekala příchozí… celý příspěvek

Nové materiály zvyšují užitnou hodnotu výrobků RENOMAG

Zveřejněno 22.7. Lžíce, lopaty a další přídavná zařízení jsou alfou a omegou produktivity každého pracovního stroje. Je spočítáno, že správným výběrem materiálu a technologického způsobu jeho zpracování může provozovatel stroje ušetřit s příslušenstvím RENOMAG… celý příspěvek

Spolehlivé světlo pro profesionály

Zveřejněno 19.7. Nebojte se pracovat i po setmění! Kvalitní přídavná dálková a pracovní světla OSRAM LEDriving® zajistí perfektní osvětlení i v těch nejhorších světelných podmínkách, takže se práce nemusí zastavit ani v nočních hodinách. celý příspěvek