Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Společnost Vápenka Čertovy schody a.s. převzala novou flotilu strojů Cat

Zveřejněno: 28. 8. 2013

Flotila stávajících strojů v jednom z největších vápencových lomů v České republice byla po čtyřech letech nahrazena třemi novými pevnými dampry Cat 775 G a dvěma kolovými nakladači Cat 988H. Stroje předal provozovateli lomu, společnosti Vápenka Čertovy schody a.s., oficiální dealer výrobce Caterpillar v ČR, společnost Phoenix-Zeppelin. Slavnostního předání, které se uskutečnilo 25. června 2013 v areálu lomu v Tmani u Berouna, se zúčastnili zástupci obou společností, médií a pozvaní hosté.

Nové stroje Cat byly pořízeny v rámci operativního pronájmu na dobu 4 let a budou náhradou za tři dampry Cat 775F a nakladač Cat 988H ze stávající flotily, která v lomu sloužila od roku 2009 a celkem najela přes 50 000 motohodin. Od nových damprů a nakladačů značky Cat si společnost Vápenka Čertovy schody a.s. slibuje zrychlení procesu nakládky a přepravy těženého materiálu od rozvalu k drtiči. Obměna flotily je součástí neustálé modernizace provozu společnosti, patřící pod křídla největšího světového producenta vápna – nadnárodní skupiny Lhoist.

Slavnostní předání strojů
Slavnostní předání strojů

Při rozhodování o tom, jak vhodně obnovit a rozšířit stávající strojový park, byly pro nás předchozí zkušenosti se značkou Caterpillar rozhodující. Přesvědčila nás nejen dlouhodobě prověřená kvalita strojů, ale také nízké provozní náklady a rychlost servisních služeb Phoenix-Zeppelin,” komentuje pořízení nových strojů generální ředitel společnosti Vápenka Čertovy schody a.s. Jan Šroubek. V lomu, kde je každý den přepraveno 8 000 tun materiálu, pracuje také čelní pásové rýpadlo Cat 5080 a kolový nakladač Cat 988F II. Historicky prvním strojem této značky byl legendární nakladač Cat 988 první generace, který byl do lomu přivezen již v roce 1974.

Při předávání techniky v areálu lomu bylo na ploše vystaveno celkem jedenáct strojů značky Cat: šest pevných damprů (775G a 775F), čtyři kolové nakladače (988H, 988 F II) a čelní pásové rýpadlo (5080). „Celá předávací akce byla zajímavá i z toho pohledu, že možnost vidět pohromadě pět pevných damprů v této hmotnostní kategorii se v České republice jen tak opakovat nebude,” glosoval předání strojů Michal Kafka, manažer prodeje nových strojů Cat ze společnosti Phoenix-Zeppelin.

Flotila strojů Cat ve Vápence Čertovy schody a.s.
Flotila strojů Cat ve Vápence Čertovy schody a.s.

O společnosti Vápenka Čertovy schody a.s.

Vápenka Čertovy schody a.s. leží v oblasti Českého krasu, kde se vápenec těží zhruba od druhé poloviny 19. století. Rostoucí poptávka po kvalitním vápně z koněpruské oblasti po II. světové válce vyvolala rozhodnutí otevřít v této oblasti nový lom a vybudovat moderní vápenku. Provoz ve Velkolomu Čertovy schody byl spuštěn v roce 1957 a pět koksových pecí zahájilo výrobu vápna na přelomu let 1962 a 1963.

Po roce 1992 se stal strategickým partnerem společnosti Vápenka Čertovy schody, a.s., jeden z největších výrobců vápna, vápence a dolomitů – belgická společnost Lhoist.

Spojenectví s touto silnou nadnárodní skupinou umožnilo společnosti získat nové trhy a také aplikovat nejmodernější postupy při těžbě vápence. Společnost Vápenka Čertovy schody a.s. pravidelně investuje do rozvoje technologií, lidského kapitálu a do rekultivačních a sanačních prací, spojených s těžbou. Důležitou součástí firemní politiky, která je zakotvena v dlouhodobé strategické koncepci skupiny, je zodpovědný přístup k životnímu prostředí.

Autor: Jan Rybář
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek