Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.5. – svátek slaví Zbyšek

Sluch – přirozený dar, který musí být chráněn

Zveřejněno: 4. 10. 2008

Společnost TAKOS již třináct let dodává výrobky pro ochranu zdraví při práci od renomovaných i menších producentů z celého světa. Významné místo v sortimentu zaujímají prostředky pro ochranu sluchu.

Tento přirozený dar si musíme chránit, protože nesmí být zničen. Poškození sluchu se nedá napravit, dá se mu však zcela zabránit už jen poskytnutím potřebných informací.

Trochu teorie

Zvuk způsobuje kmitání vzduchu, které je vyhodnocováno sluchovými orgány. Zvuk tedy nevzniká v uchu. Kmity se šíří ze svého zdroje stejně, jako kruhy po vodě, když do ní spadne kámen. Kruhy jsou stále širší a slabší. Zvukové vlny se ve vzduchu šíří rychlostí 344 metry za sekundu (při 20 °C a tlaku 100 milibarů), a to bez ohledu na jejich frekvenci.

Frekvence je počet kmitů za sekundu a udává se v Herzech (Hz). Zvuk je tím VYŠŠÍ, čím je vyšší počet kmitů za sekundu. Jeho hlasitost je určena vychýlením (amplitudou) kmitů. Čím větší je amplituda, tím HLASITĚJŠÍ zvuk slyšíme.

Lidské ucho je schopno za vynikajících podmínek rozeznat zvuky od 20 do 20 000 Hz a nejvíce vnímá ve frekvenční zóně 3 000 až 4 000 Hz. Frekvence nižší než 20 Hz (infrazvuk) a vyšší než 20 000 Hz (ultrazvuk) patří do neslyšitelné oblasti, to ale neznamená, že jsou neškodné. Při vnímání infrazvukových vln, které se nazývají vibracemi, může dojít k velmi nepříjemným tělesným reakcím. A také ultrazvukové vlny mohou být velmi škodlivé.

Pro udávání intenzity a hlasitosti se používá logaritmická jednotka – decibel (dB). Je to pevně stanovená, mezinárodně uznávaná srovnávací hodnota. Počet decibelů je obvykle vyznačen na stupnici 0 – 140 dB; to je zhruba rozsah lidského ucha.

Práh slyšitelnosti lidského ucha, tj. nejtišší tón, který ucho ještě vnímá, leží u hranice 0 dB a horní hranice u 140 dB. Ovšem již při 120 dB je překročen takzvaný práh bolestivosti. Většinou se používá symbol dB(A). Tímto dodatkem za dB je číslo – upravené na citlivost lidského ucha – které udává sílu zvuku.

Zvuk si uvědomíme až po průniku do ucha

Ucho je komplikovaný a citlivý orgán, který mění tlak vln na rozpoznatelný zvuk jisté výšky, intenzity a tónu. Vibrace vzduchu vnikají do ucha a začíná proces zpracování zvuku v mozku.

Při cestě do vnitřního ucha zvukové vlny narážejí na bubínek, který se rozvibruje. Bubínek tvoří přirozenou ochrannou bariéru mezi vnitřním a vnějším uchem, čímž ho chrání před dlouhotrvajícím působením hlasitých zvuků s nízkou frekvencí. Vibrace pokračují, až se dostanou ke třem kostičkám: kladívku, kovadlince a třmínku. Sval, který je napojen na třmínek, se po dosažení úrovně hluku 75 dB ohne a zredukuje tak sílu působení zvukových vln na vnitřní ucho.

Další částí je hlemýžďová část ušního labyrintu. Ten je sestaven ze tří kanálků; střední obsahuje sluchový orgán umístěný na membráně ze čtyř řad vlasových buněk, z nichž každá reaguje na osobitou frekvenci. Vlasové buňky (Cilia) se ohýbají působením tlaku zvuku a elektrické signály jsou vysílány do mozku. Tehdy si začneme uvědomovat zvuk.


Chrániče sluchu řady ZONE od firmy Scott Health & Safety, vyráběné pod značkou PROTECTOR, jsou profesionálním řešením pro zajištění ochrany sluchu před škodlivým působením hluku

Co je to hluk a dá se z něj onemocnět?

Na tuto otázku se nedá jednoduše odpovědět. Všeobecně se za hluk považují všechny zvuky, které obtěžují, ruší nebo jsou nepříjemné – je to tedy závislé na subjektivní reakci. Přitom rušení hlukem se dá jen těžko hodnotit nebo měřit. Nepříjemný hluk však vnímáme, ať už je měřitelný nebo ne.

Méně subjektivní hodnocení považuje za hluk takové zvuky, které mají nepříznivé účinky na lidské zdraví. Zde se dají měřit hodnoty a určit limity. „Rušivý” a „škodlivý” hluk spolu nemusejí vůbec souviset, protože ne každý zvuk, který ruší, je škodlivý a ne všechny škodlivé zvuky jsou zároveň i zvuky rušivými. Závěrem alespoň jedna definice: hlukem rozumíme všechny rušivé nebo škodlivé zvuky.

Škodlivý vliv hluku na zdraví je nepochybný. Onemocnění z hluku patří k nejrozšířenějším nemocem z povolání. I v počátečním stadiu může mít hluk škodlivé účinky. I když tyto účinky mohou být čistě psychické povahy, mají rovněž vliv na lidský organismus. Poruchy autonomní nervové soustavy, nespavost, snížená schopnost koncentrace, chudokrevnost atd. se ne vždy považují za důsledky působení hluku, ale mohou díky jeho působení vzniknout. Hluk se dá roztřídit do čtyř skupin, jejichž hranice se individuálně překrývají (viz tabulka).

Rozdělení hluku
Stupeň hlukuReakce a poškození
1(30 – 65 dB) psychická reakce (hluk ruší, rozčiluje, brání v činnosti, působí leknutí)
2(65 – 80 dB) reakce vegetativního systému (tlukot srdce, krevní tlak, nespavost, svalové křeče, chudokrevnost)
3(80 – 120 dB) poškození středního ucha při přetížení sluchových buněk
4nad 120 dB mechanické poškození středního ucha

Přivyknutí na hluk je nebezpečným sebeklamem. K „opotřebení” sluchu dochází tak pozvolna, že zrádný důsledek, tj. snižující se citlivost vůči hluku, vypadá jako normální. Ten, kdo si myslí, že je vůči němu „odolný”, tak může ztratit schopnost hluk vnímat a následně podcení skutečné nebezpečí. K osudnému poškození dojde ve vnitřním uchu, kde jsou narušeny smyslové buňky. To je nevyléčitelné poškození, které není možno napravit ani pomocí naslouchacího aparátu.

Působení hluku má kumulativní efekt, takže se nezastaví při opuštění pracoviště. Říká se, že si člověk sebou do práce PŘINESE zátěž ze všech možných situací, a to až k úplné „hrůze” z hluku, která je způsobena dopravním hlukem(!), rekreací, koníčky, hudbou(!) atd. Často se zjistí, že k poškození sluchu došlo především z těchto zdrojů.

Ucho je bezbranné

Konstrukce lidského ucha je velmi komplikovaná a citlivá, kdežto účinný obranný mechanismus chybí. Proto je ucho „bezbranné” vůči vlivům a poškození zvenčí.

To vyžaduje přijetí ochranných opatření, která mohou spočívat v:

  • konstruování strojů, zařízení a nástrojů s nízkou hlučností (potlačit hluk u samého zdroje),
  • „zabalení” zdroje hluku (přijatelná úroveň hluku na pracovišti),
  • používání prostředků k ochraně sluchu.

Prostředky ochrany sluchu přicházejí na řadu až tehdy, když provedení ostatních opatření je nemožné nebo nedostačující. Při osobním výběru je důležité, aby dodavatel měl k dispozici širokou škálu prostředků na ochranu sluchu a aby měl také dostatek znalostí a zkušeností k poskytování doporučení a rad. Široké možnosti a zkušenosti s těmito ochrannými prostředky jsou jasně vidět z internetových stránek společnosti Takos s.r.o.

Jak se měří hluk?

Hluk se měří v decibelech (dB). Úroveň-A, nebo jinak dB(A), slouží pro průměrné úrovně hluku, a úroveň-C nebo dB(C) slouží pro definici úrovní špiček, impulzů nebo explozivních (nahodilých) hluků.

Jak řeší hluk legislativa

Limitní hodnoty hluku podle evropských pracovních norem z roku 2005 vyžadují přijmout opatření podle úrovně hluku, kterému jsou pracovníci denně nebo v průběhu týdne vystaveni anebo dle maximální (špičkové) úrovně hluku v průběhu pracovního dne. Předpisy určují limitní hodnoty hluku, podle kterých je nutno stanovit potřebný útlum pomocí chráničů sluchu.

Odborná veřejnost a stejně také legislativní předpisy doporučují zavést ochranná opatření sluchových orgánů, pokud úroveň hluku na pracovišti přesahuje 80 dB. Zákonná povinnost těchto opatření nastává při hluku silnějším než 85 dB. Tyto právní předpisy jsou platné pro osmihodinový pracovní den.

Příklady vystavení působení hluku
NebezpečíHluk (dB)Přibližný čas bez ochrany
Řízení na dálnici80asi 8 hodin
Údery kladivem do dřeva97–103asi 5 min
Vrtání do dřeva98asi 7 min
Řezání dřeva řetězovou pilou103asi 2 min
Vrtání do kovu103asi 2 min
Řezání dřeva pásovou pilou104asi 1,5 min
Řezání dřeva cirkulárkou107asi 45 sekund
Obrábění kovu úhlovou bruskou110asi 20 sekund

Povinnosti zaměstnavatelů

Co znamenají tyto pracovní normy pro zaměstnavatele? Zaměstnavatelé jsou povinni: posoudit rizika vystavení pracovníka hlukem při práci a zabezpečit potřebné snížení úrovně hluku.

Není-li možno snížit vystavení dané úrovni hluku jinými metodami, pak je zaměstnavatel povinen:

  • Vybavit zaměstnance chrániči sluchu a zajistit jejich správný výběr podle úrovně hluku, kterému jsou vystaveni
  • V případě že to zaměstnanci vyžadují, vybavit je chrániči sluchu pro nižší úrovně hluku v rozsahu 80-85 dB
  • Zabezpečit chrániče sluchu pro úrovně hluku v rozsahu 85 dB a vyšší
  • Zajistit, aby povolené hodnoty hluku nebyly překročeny
  • Identifikovat a jasně označit území nebo zóny pro povinné použití chráničů sluchu
  • Poskytnout potřebné informace a školení, které zajistí správné použití a údržbu chráničů sluchu
  • Zabezpečit kontroly správného použití chráničů sluchu
  • Zabezpečit zdravotní dozor tam, kde je možnost ohrožení zdraví zaměstnanců
Závazné hodoty pro ochranná opatření
Denní/týdenní působení (úroveň A)Zvuková špička (úroveň C)
Nižší hodnoty80 dB135 dB
Maximální hodnoty85 dB137 dB
Úrovně hluku, které nesmí překročit87 dB140 dB

Povinnosti zaměstnanců

A co znamenají pracovní normy pro zaměstnance? Ti jsou povinni:

  • Používat chrániče sluchu v jasně označených zónách, které vyžadují použití chráničů pro vyšší hodnoty
  • Souhlasit se školením k použivání chráničů sluchu a jejich údržby Zaměstnanec, který nenosí pravidelně chrániče sluchu, dopouští se porušování pracovní kázně a měl by být disciplinárně řešen

Důvěryhodná řešení ve světě rizik

Společnost Scott Health & Safety je známá jako expert v konstrukci a výrobě osobních ochranných prostředků. Tato skutečnost je výsledkem vývoje technologické odbornosti v poskytování prvotřídních řešení, která chrání pracovníky každý den. Na měnícím se trhu zaujímá tato společnost přední pozici zejména díky neustálému progresivnímu přístupu při zjišťování a naplňování budoucích nároků na osobní ochranu a pohotově dodává inovační řešení pro okamžité použití. Technologie a inovace jsou hlavními koncepty ve společnosti Scott Health & Safety, proto se její pracovníci neustále snaží porozumět potřebám uživatelů a rovněž využít jejich názory a myšlenky pro vytváření a dodávání výrobků zohledňující potřeby trhu a možnosti používání. Společnost nejenže plní roli dodavatele, ale také rozvíjí odbornou stránku svých obchodních partnerů na všech úrovních a díky tomuto přístupu se vyvinula taková důvěra, která zabezpečuje rozvoj společnosti už dlouhou řadu let.

Scott Health & Safety má dnes dostatek kapacit na vývoj řešení ke snížení rizik, kterým jste vystaveni.


Pomůcka pro výběr chráničů sluchu řady ZONE

Profesionální chrániče sluchu

Chrániče sluchu řady ZONE od firmy Scott, vyráběné pod značkou PROTECTOR, jsou profesionálním řešením pro zajištění ochrany sluchu před škodlivým působením hluku, který vzniká při provozu strojů a elektrického, pneumatického aj. ručního nářadí, používaných ať už při údržbě nebo při výrobě v mnoha odvětvích průmyslu například ve stavebnictví, službách, leteckém a automobilovém průmyslu, v lesnictví, při výrobě potravin a nápojů, při provozu komerčních tiskáren či farmaceutickém průmyslu.

Jednoduše: chrániče ZONE jsou 100 % vhodnou ochranou sluchu – no neposlouchá se to úplně skvěle?

Autor: Jiří Kazda
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek