Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Sklápěčové korby do těžkého provozu

Zveřejněno: 12. 8. 2018

Největší segment nákladních automobilových nástaveb tvoří sklápěčové korby pro použití na tříosé podvozky. Své řešení sklápěčů poskytuje novojičínská společnost Porgest, a.s., zákazníci mohou čerpat z dlouholetých zkušeností výroby a originálních technických řešení, která tento tradiční český výrobce uplatňuje.

Korba S1 na podvozku Tatra s tahly otvíraným zadním čelem

Společnost Porgest, a.s. vyvíjí a vyrábí široký sortiment nástaveb, plošin, koreb a dalších výrobků, včetně i těch na přání zákazníka. Výroba se může pyšnit velkou mírou individualizace, takže výrobní prostory opouští i speciály. Do těžkých provozů jsou určeny sklápěčové korby, které si v tomto článku představíme.

Sklápěčové korby mají široké využití, takže nabídka odpovídá poptávce. Jelikož jsou sklápěče využívány především ve stavebnictví a těžebním průmyslu, nejčastěji je uvidíme na tříosém podvozku. Porgest, a.s. vyrábí tyto korby v provedení od jednostranných po nejuniverzálnější třístranné.

Stavební průmysl

Sklápěčové korby jsou vyráběny s mechanickým či hydraulickým ovládáním. Nejčastěji využívané jsou dvoustranné sklápěčové korby, kde je možné korbu sklápět do strany, kde pravá bočnice zůstává pevná a levá je sklopná v celé výšce a hydraulicky ovládaná. Zadní čelo pak bývá odjišťováno buď pneumaticky, nebo hydraulicky. Díky těmto technickým řešením nemusí obsluha opustit kabinu vozidla. Další variantou dvoustranné sklápěčové korby je samozřejmě možnost sklápět pouze do boků, kdy je zadní čelo pevné, což se využije v případě, kdy je nákladní automobil spojen s přívěsem a při vyklápění jej není nutné rozpojovat.

Těžební průmysl má svá specifika

V těžebním průmyslu naleznou uplatnění jednostranné korby, sklopné směrem dozadu. Na tyto sklápěčové korby, potažmo i podvozky, jsou kladeny extrémní nároky pochopitelné pro své použití v náročném specifickém prostředí těžby. Jde zejména o materiál, ze kterého je korba vyrobena, životnost, její tvar, způsob stabilizace materiálu během přepravy, rychlost a hladké vyklápění.

S hladkým vyklápěním souvisí nepříjemnost přepravy sypkého materiálu během zimního období, kdy dochází k namrzání nákladu na podlahu korby a její stěny, čímž se značně mimo jiné snižuje její využitelný objem. Pro řešení této nepříjemnosti nabízí Porgest, a.s. jednostranné korby s vyhříváním podlahy za pomocí výfukových plynů.

Porgest, a.s. na výrobu sklápěčových koreb používá kromě klasické konstrukční oceli také materiál s vysokou pevností, konkrétněji kombinace materiálu DOMEX a HARDOX, protože i při vysoké pevnosti a odolnosti má nízkou hmotnost. Je ale třeba mít na paměti, že objem a velikost korby je vždy závislá na použitém podvozku, požadavcích klienta a legislativních omezeních (zatížení náprav, povolené rozměry apod.).

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv Porgest
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek