Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Šedá je teorie – zelený strom života

Zveřejněno: 3. 7. 2017

Větší zapojení teorie do praxe není pouze snahou o prosazení vynálezu do výroby a tím získání finančního obnosu na podporu školy. Jedná se o mnohem širší pojem, než jak je toto téma v poslední době prezentováno široké veřejnosti.

Trisomat

Spojení teorie s praxí

Propojení teoretických znalostí s praxí umožňuje studentům nejen využívat získané vědomosti, ale také naučit se orientovat na trhu a navazovat osobní kontakty. Mají-li navíc možnost přicházet do styku s důvěryhodnými a stabilními firmami, které si dokážou i po mnoha letech udržet svou kvalitu a přicházet stále s něčím novým, je zde velký předpoklad, že se tito mladí lidé dovedou lépe zapojit do praxe a své kontakty dále využívat. A to nejen při nástupu na nová pracoviště, ale jako určitý srovnávací vzor po celý svůj profesionální život.

Jenom trpělivá práce s mladými lidmi již od počátku jejich studia a vzájemná ochota ke spolupráci přináší své ovoce, třebaže až za několik dlouhých let.

Přesně takové myšlení a přístup představuje spojení renomovaného pedagoga Ing. Otakara Vavrušky z VŠB-TU Ostrava a rakouské společnosti IFE Aufbereitungstechnik GmbH. Již před více než 30 lety, kdy Ing. Vavruška začínal své studenty vézt k orientaci na praxi, figurovala zařízení firmy IFE v diplomových pracích studentů. Dnes jeho bývalí studenti zastávají nejenom vysoké manažerské funkce v oborech zabývajících se dopravou, drcením a tříděním sypkých hmot, ale patří mezi špičkové technické zaměstnance v oborech týkajících se dobývání rud, energetiky, cementáren, vápenek, zpracování strusky a dalších.

Stroje špičkové světové úrovně

Pro takováto odvětví, především v oborech, kde se zpracovává těžký, lepivý, horký sypký materiál, vyvíjí a vyrábí již více než 70 let stroje špičkové světové úrovně společnost IFE se sídlem v rakouském Waidhofenu. Jejich zařízení byla považována, v době studentských let dnešních českých profesionálů na vrcholu své kariéry, za vzor pro vibrační podávání a dávkování (vibrační dopravní technika).

IFE (v překladu: Institut Výzkumu a Vývoje) dokázal ke své vývojové činnosti přidat také výrobu těchto strojů, a proto se mohl úspěšně pustit do dalšího řešení těch nejsložitějších úkolů pro těžké provozy a obtížně tříditelné materiály. Ve svém sídle ve Waidhofenu, rozšířili výrobu žlabových a trubkových podavačů o vibrační výsypky, dávkovací jednotky, vysoko-pevnostní zařízení nebo spirálové vertikální dopravníky, které našly své uplatnění například ve slévárnách pro vynášení horkého písku.

Naprostý průlom však zaznamenali výrobou třídicích strojů (třídicí technika), a to nejen s klasickým lineárním a kruhovým pohybem částic, ale zejména schopnosti nabídnout vibrační vysokorychlostní třídiče a třídiče s unikátní 3fázovou oscilací, využívající vlastní rezonanci.

Magnetická technika

Kvalita, spolehlivost, důraz na bezpečnost a ekonomičnost získala firmě takovou prestiž a ekonomický přínos, že se nezalekla rozšiřování svého portfolia výrobků a jako jediná v Evropě přidala k vibračním zařízením také magnetickou techniku. Výrobky na bázi magnetické technologie se ukázaly jako mimořádně smysluplný doplněk k dopravní a třídicí technice. Využívá se všude tam, kde je nutná ochrana strojů před cizími železnými vměstky, při čištění a úpravě produktů, ať už se jedná o cement, uhlí nebo cukr.

Eddy current separator
Eddy current separator

Pokrok nezastavíš

Následovaly další generace studentů Ing. Vavrušky, kteří se učili o nadpásových permanentních i elektromagnetických separátorech, magnetických bubnech, vysoko-intenzivních separátorech, magnetických deskách a roštech nebo demagnetizačních cívkách používaných pro odmagnetizování částic, které vznikají při magnetické separaci například v průmyslu zabývající se feroslitinovými prášky.

Dnes je již Ing. Vavruška ve věku, kdy jiní lidé už dlouho odpočívají v zaslouženém důchodu. On však dále přemýšlí, jak prezentovat svou školu, nebojí se poukazovat na způsob myšlení při náboru vhodných uchazečů do škol, pořádá sympozia týkající se nových projektů, podporuje obtížně prosaditelné stavby (např. stavbu průplavu Labe–Odra–Dunaj).

Opět se vydává na cesty za svými bývalými žáky v doprovodu zástupce společnosti IFE. Snaží se s nimi podělit o své nově nabyté informace týkajících se novinek této společnosti v oborech, které dnes nacházejí nový rozměr, jako je například recyklační průmysl (technika pro životní prostředí). Pro tento recyklační průmysl garantuje skutečně výkonný a téměř bezúdržbový Waste separator, nebo Variomat, který je poháněn IFE nevyvážkovou hřídelí a která (společně s flexibilními třídicími síty v dolním patře) zajišťuje jejich neustálé rozpínání a smršťování. Vytvořená rezonanční soustava společně v kombinaci s horním patrem klasického třídiče zajišťuje Variomatu třídění prakticky bez ucpávání.

Ing. Vavruška se snaží také přispět k modernizaci českých sléváren. Dává nahlas najevo, že investice do nových produktů takových společností jako je IFE, která vyrábí výkonné, a bezporuchové stroje pro světové slévárny (např. plovoucí lože, pružinové podavače odlitků, nebo chladiče odlitků, jsou sice náročné, ale rozhodně se vyplatí. Bez těchto inovací nemohou naše slévárny opět zaujmout přední místo na světovém trhu.

Práce nikdy nekončí

Myslím, že lektor – vizionář, jakým je Ing. Otakar Vavruška, si zaslouží velké uznání a naši ochotu mu naslouchat, i když už nejsme jeho žáky, ale mistři svého oboru. Jeho vize a názory na zavádění těch nejsofistikovanějších technologií a techniky do našeho průmyslu se přece za několik let několikanásobně vrátí. Pokud nechceme být státem s přehršlí skladníků a svářecích dílen pro naše technologicky vyspělejší západní sousedy, nesmíme se bát takovéto názory přijímat. Buďme proto, tak jako on, trpěliví s tahem na branku, bez ohledu na touhy okamžité návratnosti našeho počínání.

Stejně jako IFE, které nyní rozšiřuje svůj výrobní program o mobilní a semi-mobilní zařízení, investujme do budoucnosti alespoň tím, že na stránkách http://ife.implicity.at vyplníme dotazník. Dejme do toho alespoň ochotu spolupráce a trpělivost, ke které vybízí zkušenost v podání Ing. Otakara Vavrušky.

Kontakt:

Radek Kristinik

radek.kristinik@ife-bulk.com

www.ife-bulk.com

Autor: Radek Kristiník
Foto: Archiv firmy IFE Aufbereitungstechnik GmbH
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek