Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

SCHWING Stetter Ostrava představuje ucelený systém technologie betonu

Zveřejněno: 16. 5. 2006

Společnost SCHWING Stetter Ostrava s.r.o. reprezentuje ucelený systém technologie betonu. Od betonáren, přes autodomíchávače, čerpadla betonu a výložníky, až po recyklaci zbytkového betonu. Veškerá technika je neustále inovována, jak z konstrukčního, tak i technologického hlediska, a udává krok v oblasti zpracování i aplikace betonových směsí. Příkladem je technologie mokrého nástřiku „Top Shot“.

Firmy SCHWING a Stetter působily na našem území již od roku 1967. Původní československé zastoupení obou firem převzala v roce 1993 společnost SCHWING Stetter Ostrava s.r.o. Na český trh dodává technologie pro výrobu, přepravu a ukládání betonových a maltových směsí, včetně komplexních servisních služeb. Nabízené a dodávané technologie jsou kooperačním výrobkem strojních dodávek od firmy Stetter a konstrukcí, kompletujících strojních dílů a systému řízení z České republiky.


Mobilní betonárna Stetter s kapsovým zásobníkem kameniva

Betonárny Stetter

Betonárny Stetter představují kompletní technologické celky pro výrobu transportbetonu a betonových směsí pro výrobu prefabrikátů. Nosné konstrukce betonáren ze svařovaných ocelových profilů umožňují osazení pochůzných plošin pro přístup obsluhy a dalších doplňkových zařízení. Písek a kamenivo jsou uloženy v zásobnících umístěných nad nebo pod mísícím centrem. Dávkování kameniva ze zásobníků zajišťují pneumaticky ovládané uzávěry. Dopravu kameniva pak skipový výtah, pásový dopravník nebo elevátor. Cement a speciální příměsy jsou uloženy v silech, odtud jsou šnekovými dopravníky dopravovány do váhy cementu. Moderní elektronické systémy vážení veškerých komponentů jsou navrženy s ohledem na optimální výkon, životnost celého stroje a minimální nároky na údržbu. Pro zimní provoz lze na ocelovou konstrukci betonárny osadit tepelně-izolační panely a instalovat zařízení pro ohřev záměsové vody a předehřev kameniva.


Horizontální betonárna Stetter – po rekonstrukci

Horizontální betonárny Stetter

Horizontální betonárny Stetter jsou vhodné pro osazení na nestandardní tvary pozemků a v kombinaci s různými typy zásobníků kameniva. Vzhledem k různorodosti požadavků jsou řešeny jako stavebnicový systém. Předmontované stavební skupiny zaručují rychlou, finančně nenáročnou montáž. Lze tak dosáhnout optimální výkonnost a vysokou provozní spolehlivost.

Jsou konstruovány pro výkony od 55 do 125 m3/h betonové směsi.

Kompaktní betonárny

Kompaktní betonárny tvoří dvě předmontované, plně vybavené stavební části. Zakládají se na jednoduché pásové základy, vlastní montáž je tedy rychlá a levná, stejně jako přeprava betonárny. Skladování kameniva lze přizpůsobit konkrétním podmínkám. Mezi jejich výhody patří i minimální prašnost a hlučnost. Jsou konstruovány pro výkony od 30 do 120 m3/h betonové směsi.

Mobilní betonárny Stetter

Byly původně vyvinuty pro realizaci liniových staveb, nyní jsou s řadou výhod využívány při velkých stavbách. Potřebné množství vysoce kvalitního betonu je tak vždy k dispozici ve správný okamžik na správném místě. Uspořádání a řízení betonárny je optimalizováno jak pro časté změny stanoviště, tak i pro výrobu různých betonových směsí dle aktuálních požadavků. Produkce betonové směsi je 32 až 94 m3/h (hotové, uložené směsi po zhutnění). Pokud je technologie doplněna ohřevem záměsové vody a předehřevem kameniva, dokáže zajistit potřeby stavby za jakýchkoliv klimatických podmínek.


Řadové zásobníky kameniva

Vertikální betonárny Stetter

Vertikální betonárny Stetter lze, stejně jako ostatní typy, využít pro výrobu transportbetonu nebo ve výrobě prefabrikátů. Mimo to jsou využívány i pro výrobu speciálních betonů. Kamenivo je skladováno ve vertikálně umístěném zásobníku, do kterého je dopravováno šikmým dopravníkovým pásem nebo elevátorem. Jejich charakteristickým rysem je vysoká variabilita, která umožňuje minimalizovat potřebnou manipulační plochu. Provozní náklady jsou minimální, stejně jako prašnost a hlučnost. Výrobní kapacita vertikální betonárny se pohybuje mezi 50 až 180 m3/h zhutněného čerstvého betonu.


Řadové zásobníky kameniva

Autodomíchávače Stetter

Autodomíchávače Stetter udávají trend v konstrukci i způsobu pohonu. Jsou navrženy s ohledem na provozní spolehlivost a bezpečnost, dlouhou životnost a nízké provozní náklady. Intervall-Fill-System šetří energii, snižuje množství výfukových plynů, snižuje hladinu hluku a značně zmenšuje opotřebení bubnu. Systém Constant-Speed-Drive udržuje konstantní otáčky bubnu a umožňuje kvalitní promíchávání při velmi nízkých otáčkách. Na podvozky jsou podle přání zákazníka montovány bubny o obsahu 6, 7, 8, 9, 10 a 12 m3 betonové směsi ve verzi N nebo C, která se vyznačuje kratším časem potřebným k plnění, vyprazdňování a čištění.


Mobilní betonárna Stetter s kapsovým zásobníkem kameniva

Čerpání betonu

Čerpadla betonu SCHWING jsou dvoupístová, hydraulicky poháněná. I při maximálním výkonu umožňují tiché a klidné čerpání betonu díky tzv. Rockschieberu. Ten rozděluje sání a výtlak v čerpacích válcích a tak usměrňuje čerpaný beton. Čerpadla lze doplnit separátními výložníky, které používají systémy skládání výložníku, které jsou optimalizované pro práci ve stísněných podmínkách, tzv. rolování a rolování „přes hlavu“ a na dlouhou životnost. Betonovou směs tak lze rychle a jednoduše distribuovat nejen po členitých a rozlehlých staveništích, ale i v omezeném manipulačním prostoru (např. v halách). Problémem není ani převýšení 0,5 km a vzdálenost 3 km.

Osazením čerpadla na podvozek spolu s výložníkem vznikají autočerpadla. Pro menší staveniště, tedy i pro malá množství betonu, se podvozky osazují kombinací domíchávače, čerpadla a výložníku. Podpěrmé systémy X a „super X“ umožňují najíždět na stanoviště přímo, čímž šetří prostor a zvyšují dosah výložníku.

Systém mokrého nástřiku „Top Shot“

je kompletní výrobní program, který tvoří nejen základní „stroj“, ale i nedílné příslušenství, kam patří čerpadla betonu, manipulátory, rozdělovací výložníky, doplňková dávkovací zařízení, dýzy a dopravní potrubí. Systém „Top Shot“ umožňuje ekonomické zpracování velkého množství betonu stříkáním. Používá se při stavbách tunelů, zajištění průsaku vody, příp. pro trvalou výztuž.


Autočerpadlo SCHWING KVM 34 X

Recyklace zbytkového betonu

Recyklace zbytkového betonu snižuje náklady a zatížení životního prostředí. Recyklační zařízení firmy Stetter chrání životní prostředí nejen recyklací betonu, ale i při vlastním průběhu recyklace. Společnost nabízí recyklační zařízení pracující na obou základních principech recyklace zbytkového čerstvého betonu - vymývací šnek nebo rotující buben. Všechny typy recyklačních zařízení jsou nabízeny také v tzv. mobilním provedení, tudíž přizpůsobené umístění na zpevněné ploše a doplněné nadzemní jímkou kalové vody. Avšak jako jediná, využívá firma Stetter pro svá recyklační zařízení principu rotujícího bubnu s vnitřní spirálou k rozplavování a vypírání čerstvého betonu. Tento způsob recyklace zajišťuje velkou provozní zásobu vymývací vody uvnitř bubnu a tím i vysokou rozdružovací schopnost. Beton lze recyklovat v kterékoli části procesu výroby a přepravy. Dochází k oddělení kameniva (frakce 0,2 až 63 mm) a kalové vody obsahující cement a jemné frakce písku (do 0,2 mm), obě složky je možné použít k další výrobě betonu.


Autodomíchávač Stetter „C-verze“

Společnost SCHWING Stetter Ostrava s.r.o. dokáže na základě požadavků zajistit velmi rychle dispoziční řešení betonáren s ohledem na uvažované umístění, včetně analýzy předpokládaných nákladů. V případě ostatní betonářské techniky je připravena provést jejich úpravy (např. instalace speciálního a nadstandardního vybavení) podle potřeb a přání zákazníka.

Všechny nabízené konfigurace technologií betonáren lze doplnit o recyklační zařízení, ohřev záměsové vody i ohřev kameniva horkým vzduchem.

Díky kompletní nabídce ucelené technologie betonu je možné zajistit výrobu na technologiích dodávaných společností SCHWING Stetter Ostrava prakticky celoročně.

Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Archiv firmy SCHWING Stetter Ostrava s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek