Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

SCHWING Stetter – betonářské technologie „z jedné ruky“

Zveřejněno: 3. 6. 2005

Maďarsko pokračuje ve výstavbě dálniční sítě. K její realizaci jsou nutné betonové směsi. Ty dodavatel části dálniční sítě, firma BAUHOLDING STRABAG AG, vyrábí v betonárnách Stetter, dodaných firmou SCHWING Stetter Ostrava s.r.o.

V Maďarsku pokračují rychlým tempem s výstavbou sítě dálnic. Tato síť pomůže vyřešit přetížení vnitrostátních pozemních komunikací a zároveň zrychlí tranzitní přepravu zboží přes Maďarsko. Významný podíl na výstavě této dálniční sítě získala společnost BAUHOLDING STRABAG AG. V roce 2004 tato společnost realizovala stavbu jižní části dálničního obchvatu Budapešti a zahájila stavbu prodloužení dálnice Budapešť – Bělehrad.

K výrobě betonových směsí pro tyto stavby používá čtyři betonárny Stetter typ HN3.0 o celkovém výkonu 480 m3/h. Tyto betonárny byly v průběhu roku 2004 dodány provozovateli – společnosti Strabag Epitö Rt. Jejich parametry jsou technické veřejnosti známy. Betonárny byly prezentovány na veletrzích stavebních strojů v Mnichově a Paříži. Současné použití čtyř betonáren najednou – dvě jižně od Budapešti v Gyálu a dvě v Czengele – bylo realizováno poprvé.

Betonárna HN3.0 je novým produktem z vývoje firmy Stetter. Využívá všech osvědčených prvků a detailů, ověřených dlouholetou provozní praxí. Od horizontálních betonáren typu H se liší novým provedením skipového plnění míchačky. K dalším změnám došlo v prostorovém uspořádání hlavních technologických prvků betonárny, což díky snadnému přístupu při údržbě a servisu ocení především obsluha. Provedení dvou betonáren v Gyálu je zřejmé z fotografie.

Každá betonárna sestává ze tří zásobníků cementu a z řadového, šesti komorového zásobníku kameniva. Betonárna je řízena z velínu situovaného v její těsné blízkosti. Obě betonárny jsou umístěny tak, aby bylo možno plnit řadové zásobníky ze společné nájezdové rampy. V provozních podmínkách prokázaly betonárny svoji výrobní kapacitu 240 m3/h – sestava dvou strojů.

Uvedení čtyř betonáren do chodu během deseti týdnů od zadání zakázky do jejich spuštění, je příkladem dokonalé koordinace zajištěné ze strany firmy SCHWING Stetter Ostrava s.r.o. Ta provedla kompletaci a montáž technologických celků dodaných firmou Stetter GmBH a vybraných tuzemských dodavatelů části elektrořízení.

Recyklační zařízení Stetter SB disponuje výkonem až 15 m3 rozdruženého betonu/h. Princip funkce tohoto recyklačního zařízení spočívá v rozplavování čerstvé betonové směsi v přejímací násypce a následném vynesení štěrkopískové frakce rotující šnekovnicí mimo rozdružovací médium. Optimálně doplňuje a rozšiřuje osvědčená bubnová recyklační zařízení Stetter typové řady „RA“. Tzv. šnekové recyklátory lze dodat ve stacionárním nebo mobilním provedení. V kombinaci s nadzemním kalovým hospodářstvím je umožněno jejich nasazení s mobilními betonárnami Stetter typové řady „M“ nebo v případech komplikovaného zakládání podzemních jímek kalové vody.

Autor: Ing. Petr Pazderník
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek