Dnes je 8.5.

Schodišťové roboty pro přemisťování těžkých předmětů

Zveřejněno: 11. 2. 2008

Schodišťové roboty (pianoplany) jsou na českém trhu relativní novinkou, neboť v minulosti se do naší republiky dovážely tyto stroje pouze individuálně se vším nebezpečím, které v sobě takový dovoz zahrnuje. Teprve v současné době se komplexním dovozem do České republiky (tedy včetně potřebného servisu a zajištění všech dalších služeb) zabývá společnost LEHMANN TECHNIK ČR, spol. s r.o.

Kromě toho je tato firma, dle dostupných informací, jediným subjektem v naší zemi, který začal tyto stroje kromě prodeje i pronajímat.

Schodišťový robot, pianoplan

Schodišťový robot, pianoplan – dva pojmy, které již zcela určitě zaslechli lidé, kteří mají co do činění s přepravou či přemisťováním těžkých předmětů a kteří znají všechna úskalí, spojená například se stěhováním, či pouhým přemístěním těžkého trezoru, rozvodné skříně nebo obyčejného klavíru z poschodí do poschodí. Pro většinu lidí jsou však tyto pojmy velkou neznámou a prakticky nevědí, co si pod nimi představit. Podívejme se tedy poněkud blíže na tuto problematiku, zamysleme se nad oblastí využití těchto strojů a podejme charakteristiky jednotlivých typů.


Obr. 1: Schodišťový robot SR 1750, nosnost 1 000 kg

Možnosti využití

Stručně lze oblast využití této techniky charakterizovat takto: „Zvýšení bezpečnosti a produktivity práce při současném usnadnění pracovních úkonů v oblasti manipulace s vysoce hmotnými, popřípadě objemnými předměty, a to všude tam, kde nelze využít těžkou techniku nebo stacionární zařízení.”

Co tato slova znamenají si v praxi ukážeme na následujících příkladech:

Začněme extrémním případem, kdy vznikne potřeba přemístit trezor o hmotnosti 900 kg z poschodí do poschodí. Stacionárním zařízením v budově je klasický osobní výtah, jehož rozměry jsou ve vztahu k přemisťovanému předmětu sice dostatečné, avšak jeho nosnost je pouze 400 kg.


Obr. 2: Schodišťový robot SR 1750, nosnost 1 000 kg

Pomocí schodišťového robota SR 1750 lze tento úkol zvládnout ve velmi krátkém čase a s jedinou podmínkou – přístupem ke klasické zásuvce 230 V.

V souvislosti s výše uvedeným případem je nejčastěji kladená otázka: Jak naložit takto hmotný předmět na manipulační plochu stroje? Vysvětlení je velice jednoduché. Platforma, jinak řečeno vrchní manipulační plocha, je hydraulicky ovládaná a lze ji nastavit z hlavní, tzn. horizontální polohy tak, aby byla v pravém úhlu s podlahou. Po připevnění přepravovaného předmětu k manipulační ploše se opět pomocí hydrauliky sklopí zpět do horizontální polohy. Při manipulaci na schodech opět využijeme hydraulického systému a vyrovnáváme manipulační plochu tak, aby byla stále v horizontální poloze a nedocházelo ke kopírování sklonu schodiště.


Obr. 3: Pianoplan 600 a ostatní schodišťové roboty můžete vyzkoušet v hale firmy LEHMANN TECHNIK ČR, spol. s r.o.

Na opačné straně spektra přemisťování břemen je nejjednodušší schodišťový manipulátor SR Expres, jehož využití je omezeno hmotností do 150 kg.

Prakticky se jedná o klasický mechanický rudl, který je navíc vybaven pásy, jež usnadňují pohyb po schodišti a mají bateriový pohon. Na první pohled se zdá, že nosnost 150 kg je zanedbatelná. Avšak ten, kdo někdy stěhoval automatickou pračku do čtvrtého poschodí domu bez výtahu, jeho služby určitě ocení. SR Expres je navíc na přání vybaven pohyblivou manipulační plochou pohybující se ve vertikálním směru a usnadňující nakládání naložených předmětů do vozidel.

Stručná charakteristika typů

LEHMANN TECHNIK ČR, spol. s r.o. dodává na český trh ucelenou řadu čtyř typů schodišťových robotů. Jednotlivé typy se liší především svojí nosností, která se pohybuje od 150 kg do 1000 kg. Většina dodávaných typů má možnost doplňující výbavy na přání, např. vybavení dálkovým (kabelovým) ovládáním. Kromě stroje SR 1750 jsou všechny typy bateriové, s externím plně automatickým nabíječem. Na přání je možno dodat i autonabíječ.

Stroj SR Expres

Jedná se o nejednoduší dvourychlostní schodišťový robot, jež je kombinací klasického rudlu a pásového schodišťového robotu s nosností 150 kg. Je vybavený dvěma snadno vyměnitelnými bateriemi s indikátorem nabití. Nabíjení trvá přibližně čtyři hodiny. Hmotnost stroje je 29 kg. Na přání se může dodávat s vertikálně pohyblivou manipulační plochou (viz obr. 5).


Obr. 4: Nejjednodušší typ schodišťového robota SR Expres, nosnost 150 kg (varianta s vertikální výsuvnou plochou)

Schodišťový robot SR 450

Tato pokročilejší varianta výše uvedeného typu o hmotnosti 49 kg v sobě spojuje jednoduchost typu SR Expres a vyšších variant schodišťových robotů. Jde rovněž o bateriově poháněnou jednotku s externím nabíjením a indikací nabití. Opět se jedná o kombinaci klasického rudlu a pásového stroje s nosností 350 kg s možností dálkového (kabelového) ovládání. Na rozdíl od SR Expres je robot SR 450 vybaven třetím podpěrným kolečkem, jehož sklopení je ovládáno manipulační pákou. Toto kolečko usnadňuje pohyb po rovných plochách mimo schodiště.

Pianoplan

Jde o technicky nejdokonalejší bateriově poháněný stroj s nosností 600 kg. Robot se dodává v několika variantách, jež se navzájem liší především hydraulickým vybavením, které ovládá pohyby manipulační plochy od horizontální polohy k vertikální a vyvažování břemene. Všechny varianty jsou vybaveny hydraulicky ovládaným výsuvným segmentem na spodní části stroje, při jehož vysunutí je možné stroj i s břemenem otáčet podél vlastní osy. Toto vybavení umožňuje manipulaci v úzkých profilech na podestách schodišť a v neposlední řadě i nakládání do vozidla určenému pro přepravu. Na přání je možno vybavit stroje řadou doplňků jako například dvěma motory. Hmotnost stroje se pohybuje od 272 kg do 315 kg podle vybavení a typu.


Obr. 5: Pianoplan 600 s vysunutým spodním segmentem

Schodišťový robot SR 1750

Stroj SR 1750 je určen pro přepravu předmětů do hmotnosti 1000 kg, pohon je zajištěn pomocí kabelu pro napětí 220 V nebo 110 V dle přání zákazníka. Disponuje hydraulicky ovládanou manipulační plochou usnadňující nakládání vysoce hmotných břemen. Manipulace se strojem je zajištěna standardně dodávanými doplňky včetně dálkového (kabelového) ovládání. Vlastní hmotnost stroje je 175 kg.


Obr. 6: Schodišťový robot SR 1750 v akci

Co říci závěrem? Snad jen pozvání: výše uvedené stroje vám rádi zkušení pracovníci firmy LEHMANN TECHNIK ČR v prostorách provozovny předvedou a také podají další podrobné informace. Kromě uvedených strojů zde také můžete koupit nebo pronajmout hliníková lešení a závěsné lávky.

Autor: JUDr. Miroslav Plaček
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek