Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.5. – svátek slaví Zbyšek

Scania testuje dlouhé trucky na českých silnicích

Zveřejněno: 29. 9. 2008

Scania, KOV Velim a zástupci odborných médií prověřili koncem června možnost reálného provozu dlouhých souprav nákladních vozidel na českých silnicích. Pro testování byl ze Švédska k dispozici tahač Scania se soupravou dlouhou 25,25 metrů. Zkušenosti ze zahraničí dokazují menší počet nákladních vozidel na silnicích, méně emisí, větší bezpečnost silničního provozu a zároveň zvýšení přepravní kapacity.

Koncem června měli řidiči možnost potkat na dálnici D5 a v jejím okolí speciální dlouhou soupravu měřící 25,25 metrů. Scania spolu s velimskou firmou KOV Velim testovala a prověřovala možnosti uplatnění těchto dlouhých souprav také na českých silnicích.

Jsme přesvědčeni o tom, že dlouhé soupravy by zlepšily situaci na českých silnicích, zvýšily bezpečnost silničního provozu a zcela nepochybně také snížily množství škodlivých emisí,” vysvětluje Martin Benda, marketingový ředitel Scania CZ, důvody tohoto testu.

Pro inspiraci na západ a sever Evropy

V současné době je ve většině zemí EU povolena maximální délka tahače s návěsem 18,75 metrů. Některé státy ale umožnily provoz delších souprav dosahující až 25,25 metrů. Například ve Švédsku a Finsku standardně dosahují nákladní automobily délky 24 metrů. V Dánsku, Německu, Francii, Španělsku či Holandsku v současné době probíhají zkoušky a testování provozu dlouhých souprav ve standardním provozu. Švédská nábytkářská společnosti IKEA využívá dopravu dlouhých nákladních souprav již několik let. Díky tomu například výrazně snížila počet nákladních vozidel pro převoz daného druhu zboží.

Zatímco dříve bylo zapotřebí 1260 nákladních vozidel, v současné době využívá pouze 800 dlouhých souprav na přepravu stejného objemu zboží.

Efektivnost a bezpečnost dopravy na prvním místě

Mezi hlavní výhody provozu dlouhých souprav patří efektivnost a zvýšení přepravní kapacity. „Dlouhé soupravy jsou schopné přepravit až o 40 procent více nákladu než je tomu u klasických osmnáctimetrových souprav,” dodává Benda. Spolu s tím souvisí také další znatelné výhody. Umožnění provozu dlouhých souprav by snížilo produkci emisí až o pětinu a také snížilo počet nákladních automobilů na českých silnicích. „Pro přepravu stejného množství zboží by stačilo využít menšího počtu delších souprav, než jak je tomu v současné době. Například místo tří souprav by v budoucnu stačilo využít pouze dvě,” vysvětluje Benda.

Ve Švédsku se například také snížil počet jednotlivých cest až o jednu třetinu, protože stejné množství zboží bylo přepraveno v menším počtu nákladních souprav.

Delší, ale nikoliv těžší

Povolení provozu delších souprav neznamená větší zatížení silnic, protože hmotnost celkového nákladu je rovnoměrně rozložena na všechny nápravy, kterých je u delších souprav více než u současných nákladních automobilů.

Autor: Daniela Kratochvílová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek