Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Rypadlo-nakladače Paload od společnosti MANATECH CZ

Zveřejněno: 16. 4. 2007

V minulosti jsme se setkávali s rypadlo-nakladači, které měly jedno společné. Dva typy převodovky: klasická – mechanická a alternativní – hydrodynamická. Motor byl umístěn vpředu. Firma Palazzani prolomila v 70. letech tuto tradici a vyvinula hydrostatickou převodovku. Soustředila se řešení, kdy je rypadlo-nakladač koncipován jako kolový nakladač.

Rypadlo-nakladač (obr. 1) může být tedy použit jako nakladač, nebo jako rypadlo. S hydrostatickou převodovkou mohou stroje Paload používat širokou řadu hydraulického nářadí (příkopové frézy, frézy živičných povrchů, sněhové frézy, žací stroje a další nářadí vybavené hydraulickým motorem, který je poháněn přítokem vysokotlakého oleje.

Žádný z jiných rypadlo-nakladačů na trhu nemůže být použit s tak širokým okruhem pracovního nářadí, protože používají hydrodynamickou převodovku, která neumožňuje dostatečný hydraulický průtok pro pracovní nářadí a samotnou práci stroje ve stejném okamžiku.

Kromě toho tyto stroje s perfektně rozloženou hmotností na zadní a přední nápravě mohou být jednoduše použity na nerovném povrchu.


Obr. 1: Rypadlo-nakladač Paload

Bohaté možnosti rypadlo-nakladačů Paload

Výjimečný výkon, vynikající kvalita – to charakterizuje rypadlo-nakladače s označením Paload. Prvotřídní hydraulické a mechanické komponenty jsou základními stavebními kameny těchto strojů. Při konstrukci bylo myšleno i na budoucí potřeby servisu a opravy strojů. Všechny servisní body jsou snadno přístupné a případná výměna dílů je téměř bleskovou záležitostí.

Rypadlo-nakladače kombinují výhody hydrostatické převodovky s „Z" výložníkem. Tyto kloubové rypadlo-nakladače charakterizuje příčně uložený motor. Zákazníkovi se nabízí stroj s vylepšeným hloubicím výkonem a větší flexibilitou. Ve skutečnosti rypadlo-nakladač není ničím jiným než kombinací nakladače a rypadla: od samého začátku bylo hlavní myšlenkou společnosti nabízet zákazníkům rypadlo-nakladač na stejné úrovni výkonu jako mají nakladače.

Jednou z nejvíce ceněných předností je nabídka širokého sortimentu prac. nářadí, které zákazník požaduje. Stroje Paload mohou být vybaveny jakoukoliv lopatou (velkoobjemovou, s vysokým dosahem, s bočním vyklápěním, míchačkou, drtičem...), jakoukoliv technikou na odklízení sněhu (pluhy, radlice, frézy), dále pak silničními frézami, příkopovými rypadly, odvětvovači, čelními křovinořezy atd.

Na zadní část lze připojit různé typy lopat, drapáků, hydraulické kladivo, frézy atd.


Obr. 2: Kloubové rypadlo-nakladač Paload, model PB 90

Kloubové rypadlo-nakladače Paload – PB 80 – PB 90

Pojďme si něco povědět o kloubových rypadlo-nakladačích s označím PB 80 – PB 90 (obr. 2). Jak již bylo řečeno, všechny stroje Paload jsou vybaveny hydrostatickou převodovkou, která zajišťuje vysoký výkon a nízkou spotřebu. Hydrostatická převodovka dále přispívá k nižšímu opotřebení brzd, nižší potřebě údržby. Za zmínku stojí i tzv. inching pedál – pracovní spojka, která umožňuje využití maximálního výkonu motoru při nulové nebo velmi nízké rychlosti.

Charakteristika stroje

Kloubový rypadlo-nakladač má schopnosti pracovat jako nakladač i rypadlo najednou. Vyznačuje se mnoha příznivými vlastnostmi – např. lopata nakladače vždy kopíruje pohyb zatáčení přední části stroje a je vždy rovnoběžně s koly přední nápravy, lepší přímé zrychlení, menší zdržení při zatáčení, možnost práce na nerovném povrchu, dokonalý výhled 360°. Vysoký výkon a produktivitu zajišťuje výložník s geometrií „Z". Pro docílení maximální stability stroje při práci slouží výkyvná zadní náprava (na PB 90 standardně, na PB 80 na požádání). Pohyb zadní nápravy lze hydraulicky zablokovat. To dovoluje pracovat s rypadlem v extrémně boční poloze bez použití podpěr a s pohybujícím se strojem – typické při čištění příkopů a pokládání trubek.

Na zadní nápravě je standardní samosvorný diferenciál. Pro efektivní a jemné brzdění jsou zde brzdy s posilovačem. Dále zde najdeme servoovládání, vzduchový filtr na ventilaci kabiny, zakulacená skla pro lepší výhled, zadní rypadlo s celkovým posuvem na pravou a levou stranu – pro práci blízko zdi.

Na českém trhu zastupuje výrobce strojů Paload společnost MANATECH CZ s.r.o, na kterou se můžete obrátit pro podrobnější informace.

Autor: Miloš Lesina
Foto: Archiv společnosti Manatech
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek