Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Rýpadlo Komatsu PC88MR-10: Ideální pracovník do města

Zveřejněno: 8. 7. 2015

Novou řadu osmitunových kompaktních pásových rýpadel představila letos firma Komatsu. Stroj s označením PC88MR-10 má oproti svému předchůdci (PC88MR-8) vyšší účinnost, až o čtyři procenta nižší spotřebu paliva, vyznačuje se rovněž zvýšeným komfortem pro obsluhu a nabízí výrazně lepší pracovní schopnosti.

Zákazníkům do České republiky rýpadlo přináší společnost KUHN-BOHEMIA, která je výhradním distributorem stavebních strojů Komatsu na tuzemském trhu.

Rýpadlo PC88MR-10 (s provozní hmotností 8 500 kg do 8 750 kg) dosahuje výkonu 50,7 kW (69 k) při 1 950 otáčkách za minutu a je poháněno motorem Komatsu SAA4D95LE-6 splňujícím přísné emisní normy EU IIIB. Motor je vybaven moderním elektronickým ovládáním, řízením sání vzduchu, vstřikování paliva, spalování pohonných hmot a následného zpracování výfukových plynů, čímž optimalizuje výkon motoru, snižuje emise výfukových plynů a také poskytuje inovativní diagnostické funkce.

Využití za každé situace

Model disponuje šesti různými provozními režimy, hydraulický výkon tedy může být přizpůsoben konkrétnímu použití, čímž se významně šetří palivo. Pracovní režimy jsou dimenzovány tak, aby vyhovovaly otáčkám motoru, výkonu čerpadla a tlaku systému. Priorita může být kladena na rychlost, vyšší produktivitu nebo na spotřebu paliva u lehčích pracovních operací.

Se svou velikostí je model PC88MR-10 dokonale vhodný pro práce v městské zástavbě nebo třeba na výstavbě silnic a dalších komunikací. K dispozici je široká nabídka dodávaného příslušenství umožňující zákazníkům přizpůsobit stroj jejich požadavkům.

Maximální hloubka výkopu u tohoto rýpadla je 4,6 m s dosahem nejvíce 7,2 metrů. Otočný výložník usnadňuje práci ve stísněných prostorech, stroj se navíc vyznačuje minimálním přesahem kabiny přes pásy podvozku, obsluha se tak může koncentrovat na práci prováděnou před strojem a při otáčení kabiny se nemusí znepokojovat. Pro ještě lepší bezpečnost se přesto nabízí jako vybavení zadní kamera.

Komfort a jednoduchost

Kabina rýpadla poskytuje obsluze komfortní pracovní prostředí a také snadné ovládání. Je vybavena konstrukcí ROPS, která zajišťuje vysokou pevnost a ochranu díky trubkovým výztuhám. Kabina, ze které je vynikající výhled ve všech směrech, je namontována na viskózních tlumičích, které zmírňují vibrace. Sedadlo pro řidiče je opatřeno vysokým opěradlem a područkami, poskytuje tak větší komfort. Kromě standardního rádia je v kabině k dispozici audio konektor, který umožňuje přehrávat hudbu z externích zařízení přes vestavěné reproduktory.

Vylepšení doznal i systém 7palcového LCD monitoru s vysokým rozlišením. Přes něj může řidič zvolit jeden ze šesti již zmíněných pracovních režimů s cílem optimalizovat výkon motoru tak, aby odpovídala požadavkům konkrétní prováděné činnosti.

Snadná údržba

Model PC88MR-10 je zkonstruován tak, aby byl zajištěn snadný přístup ke každému servisnímu bodu. Běžná údržba a servisní úkony nesmí být vynechávány, aby později nemohlo docházet k drahým prostojům. Stroj má široké otevírání kapoty a nový větší kryt pro údržbu na levé straně. Motorový a olejový chladič má lamely ve tvaru V uspořádány vedle sebe tak, aby se urychlila údržba a také samozřejmě zlepšila chladicí kapacitu. Rám jednotky ve tvaru X dává stroji vysokou pevnost a zabraňuje hromadění bláta a nečistot, což šetří čas řidiče na čištění stroje.

Motorová část rýpadla je pod dohledem systému Komatsu EMMS. Ten může zabránit malému problému, který by se později mohl stát velkým servisním úkonem. Řídicí jednotka monitoruje všechny hlavní systémy a klíčové funkce motoru, jako jsou tlak motorového oleje, teplota chladicí kapaliny, nabití baterie, zanesení vzduchového filtru a podobně. Dojde-li k jakékoliv poruše, zobrazí se upozornění na LCD monitoru v kabině. Na monitoru je také indikován stav, kdy musí být provedena výměna oleje nebo filtrů.

Systém KOMTRAX

Rýpadlo PC88MR-10 je navíc vybaveno nejnovější verzí bezdrátového monitorovacího systému KOMTRAX ™. Díky němu lze sledovat například provozní hodiny, spotřebu paliva, aktuální umístění stroje, stav a potřebu údržby, v případě problému přichází obsluze varování. Systém zvyšuje dostupnost stroje, chrání ho před odcizením, umožňuje diagnózu z téměř jakéhokoliv místa a také poskytuje nepřeberné množství dalších informací s cílem zvýšit efektivitu a produktivitu podnikání majitele či provozovatele stroje.

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek