Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Rychlestavitelný jeřáb Liebherr 65 K a Flat-Top jeřáb Liebherr 150 EC-B

Zveřejněno: 24. 9. 2013

Firmu Liebherr založil v roce 1949 Hans Liebherr a prvním strojem, který vyrobil, byl věžový otočný jeřáb. Od té doby se ve firmě jeřáby stále zdokonalují a dnes Liebherr patří mezi světové výrobce jeřábů.

O této skutečnosti se přesvědčujeme na mnohých stavbách, kde jsou jeřáby se značkou Liebherr nepřehlédnutelné. A aby tomu tak bylo i do budoucna, přináší Liebherr další zajímavé stroje. Za zmínku určitě stojí rychlestavitelný jeřáb Liebherr 65 K představený na loňském veletrhu INTERMAT a letošní přírůstek, Flat-Top jeřáb 150 EC-B, uvedený pro změnu na baumě.

Rychlestavitelný jeřáb Liebherr 65 K – nová měřítka ve třídě 65 mt

Rychlestavitelný jeřáb Liebherr 65 K, jak jsme již zmínili, byl nově k vidění na začátku dubna na veletrhu INTERMAT 2012 v Paříži. V České republice se veřejnosti představil na RoadShow2) společnosti Liebherr.

Nová konstrukce 65 K je založena na úspěšné koncepci typu 81 K2). Byla při ní uplatněna řada optimalizovaných a dále rozvinutých funkcí. Díky tomu nastavuje rychlestavitelný jeřáb ve třídě 65 mt nová měřítka v oblasti výkonu, ovládání a bezpečnosti na staveništi.

Rychlestavitelný jeřáb Liebherr 65 K byl v ČR poprvé představen veřejnosti na akci Liebherr RoadShow v Bratčicích u Brna
Rychlestavitelný jeřáb Liebherr 65 K byl v ČR poprvé představen veřejnosti na akci Liebherr RoadShow v Bratčicích u Brna

Absolutní špička ve své třídě

S maximální nosností 1 400 kg při vyložení 40,0 m představuje typ 65 K ve své velikostní třídě absolutní špičku. Stejně jako u většího 81 K jsou všechna břemena přemisťována v čistě 2lanovém provedení SPEED2LIFT. Žádné přelanovávání, žádná ztráta času pro dosažení maximálního přenosu nákladu na staveništi – to je v této třídě jeřábů také jedinečné. Vynikajícím ukazatelem výkonu je také maximální nosnost 4 500 kg.

Tab.: Přehled výkonných parametrů modelu 65 K
Max. výška hákuaž 34,6 m
Výška háku při sklonu 30 °až 51,7 m
Vyložení28,0 / 35,0 / 40,0 m
Vyložení při sklonu 30 ° 23,9 / 29,9 / 34,3 m
Nosnost při vyložení 40,0 m1 400 kg
Nosnost při vyložení 35,0 m1 800 kg
Nosnost při vyložení 28,0 m2 600
Maximální nosnost4 500 kg

Jednodušší přeprava

Inovativní řešení pro přepravu umožňují přepravit kompletní jeřáb 65 K včetně zátěže na staveniště jen dvěma nákladními automobily. V porovnání s předchozím modelem byly výrazně redukovány přepravní rozměry. Přepravní délka snížená na méně než 14,5 m a rozvor 6 m zvyšují manévrovatelnost při přepravě jeřábu. Díky tomu lze 65 K bez námahy přepravovat i nejužšími průjezdy na staveništi. Model 65 K lze navíc na základě konstrukčního provedení otoče s krátkým přesahem montovat velmi blízko budov.

Malý rozpon a optimalizovaný poloměr otáčení

Ke špičkovým parametrům v této třídě jeřábů patří také malý rozpon podpěr 4,2 m × 4,2 m a poloměr otáčení optimalizovaný na 2,55 m. To poskytuje jeřábu 65 K mimořádnou flexibilitu i v husté zástavbě a ve stísněných prostorách.

Bezpečná a jednoduchá montáž

Montáž rychlestavitelného jeřábu 65 K je vysloveně bezpečná a jednoduchá. Manipulace při montáži je jednak podpořena poloautomatickým blokováním mezi věží a otočí pomocí rychlospojky (Quick-Connection) a jednak spolehlivou kinematikou vztyčování, která umožňuje montáž i nad vysokými překážkami. Napínací táhla výložníku umožňují bezpečnou manipulaci a poloautomatické balastování, což ve spojení se samocentrovacími zatěžovacími panely umožňuje instalovat závaží v nejkratším možném čase i bez pomocného jeřábu.

Moderní předprogramovatelné řízení zahrnuje mnoho možností pro bezpečnou montáž a hospodárný provoz. Při prvomontáži ulehčuje jednoduché skalírování jeřábu pouze jedním břemenem ve spojení s grafickým displejem LCD rychlé a bezpečné nastavení jeřábu. Dalším plusovým bodem v oblasti bezpečnosti je volitelná varianta elektronického omezovače pracovního rozsahu ABB a elektronické omezení zatěžovacího momentu LMB. Při provozu jeřábu jsou na displeji přehledně v piktogramech zobrazeny všechny informace o aktuálním stavu.

Ověřená a úspěšná technologie pohonu

U nového jeřábu 65 K se používá úspěšná technologie pohonu a řízení, kterou Liebherr poprvé použil u rychlestavitelného jeřábu 81 K. Předtím byla známa jen u modelů s horní otočí. U rychlestavitelného jeřábu 65 K je k dispozici také stiskem tlačítka spínaný režim jemného polohování MICROMOVE. Lze tak s naprostou bezpečností jemně a na milimetry přesně polohovat i těžká břemena bez zajištění brzdy zdvihacího ústrojí. K hospodárné manipulaci s břemeny přispívají plynule regulované a zejména energeticky účinné pohony frekvenčních měničů z centra Liebherr. Tak je vždy zajištěno bezpečné pojíždění s břemenem.

Flexibilita při nasazení

Nový 65 K nabízí při nasazení na staveništi obvyklou flexibilitu a vynikající přizpůsobivost. S využitím rychlého šplhacího zařízení lze až 5 segmentů věže vztyčit snadno a bezpečně. Díky nastavení sklonu výložníku až 30° nabízí 65 K celkem 14 výšek háku od 15,6 m do 51,7 m, takže se lze optimálně přizpůsobit všem požadavkům staveniště.

Flat-Top jeřáb 150 EC-B. Modulární konstrukce pro flexibilní nasazení

Na veletrhu bauma 2013 představil Liebherr nový modulární Flat-Top jeřáb 150 EC-B 8 Litronic. Základní celek 150 EC-B je na výběr v provedení FR.tronic nebo Litronic. Nový jeřáb 150 EC-B v provedení Litronic má řízení SPS programovatelné z paměti, zatímco stroje FR.tronic pracují s konvenčním řízením se stykači.

Modulární Flat-Top jeřáb 150 EC-B 8 Litronic
Modulární Flat-Top jeřáb 150 EC-B 8 Litronic

Velká flexibilata

Novinka Flat-Top je dodávána ve variantě šest nebo osm tun, což nabízí mimořádně velkou flexibilitu při konfiguraci strojů, protože nový Flat-Top jeřáb se optimálně přizpůsobí nejrůznějším požadavkům na staveništi i potřebám zákazníka. Koncepce je ekonomicky zajímavá i v případě pronájmu jeřábu.

Provedení FR.tronic

V provedení FR.tronic lze jeřáb 150 EC-B používat s kabinou nebo bez kabiny. Pro provoz jeřábu bez kabiny je k dispozici dálkové rádiové ovládání, které zaručuje strojníkovi na staveništi široký akční rádius a vysokou flexibilitu. S maximální nosností 1 700 kg na konci výložníku při vyložení 60 m je jeřáb 150 EC-B 8 Litronic jedničkou ve své třídě. Jeho maximální nosnost činí v obou variantách vybavení – FR.tronic a Litronic – vždy 8 000 kg.

Šestitunová verze 150 EC-B 6 zdvihne na konci výložníku 1800 kg při vyložení 60 m, přičemž maximální nosnost je 6000 kg.

S maximální nosností 1 700 kg na konci výložníku při vyložení 60 m je jeřáb 150 EC-B 8 Litronic jedničkou ve své třídě
S maximální nosností 1 700 kg na konci výložníku při vyložení 60 m je jeřáb 150 EC-B 8 Litronic jedničkou ve své třídě

Délka výložníku

Délku výložníku lze u všech variant konfigurovat podle potřeby od 25 m do 60 m po pětimetrových krocích. To zaručuje optimální přizpůsobení variabilním podmínkám na staveništi, a to i v úzkém prostoru. Navíc jsou všechna břemena přenášena v hospodárném dvoulanovém režimu.

Věžový systém

Standardně je základní celek jeřábu 150 EC-B namontován na osvědčeném věžovém systému 120 HC a nabízí volnou výšku háku 52 m. Montáž je snadná i na věžové systémy 185 HC a 256 HC.

Pojízdná, stacionární spodní konstrukce nebo základová kotva

Podle požadavků nasazení lze komplet 150 EC-B namontovat na pojízdnou nebo stacionární spodní konstrukci, eventuálně i na základovou kotvu. Volné výšky háku se pohybují podle konfigurace mezi 41 m a 63 m. I u nového Flat-Top jeřábu nabízí Liebherr standardně jednoduchý transport a praxí ověřenou montážní technologii „Connect and Work”.

Kabina

Kabina 150 EC-B se dodává ve verzích „ergonomická standardní kabina” a „vysoce izolovaná komfortní kabina”. Obě varianty jsou pro úsporu místa při transportu provedeny jako posuvné. Komfortní kabina je vybavena dvojitým bezpečnostním sklem, zesílenou izolační ochranou a ovládáním termostatu spínacími hodinami. Tím se dosahuje úspory energie o více než 30 % oproti dosavadním standardním verzím. Komfortní kabina je sériově vybavena vytápěním 4000 W a klimatizačním zařízením.

Výkonné pohony, komfort a bezpečí

V novém jeřábu 150 EC-B 8 Litronic jsou použity výhradně výkonné pohony s frekvenčním měničem. Technologie frekvenčních měničů Liebherr nabízí optimální komfort a vysokou bezpečnost při jakémkoli pohybu jeřábu. Dalším faktorem bezpečného provozu je řízení jeřábu Litronic. Systém řízení jeřábu Litronic zahrnuje systém omezení zátěžového momentu (LMB), systém omezení pracovní zóny (ABB), systém vyhodnocení dat stroje (MDA) a rovněž rozhraní pro antikolizní systém (AKS). Jeřáby ve verzi Litronic navíc nabízejí po pouhém stisknutí tlačítka až o 20 % vyšší nosnost.

Autor: Ing. Jan Kadubec
Foto: Archiv firmy, Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek