Dnes je 9.5. – svátek slaví Ctibor

Rozšířená řada rozbíjecích zařízení pro stacionární a mobilní drtiče

Zveřejněno: 14. 11. 2010

Sortiment firmy Davon s.r.o., která působí na českém trhu již druhé desetiletí, zahrnuje především rozbíjecí zařízení pro stacionární a mobilní drtiče. Kromě toho firma vyrábí hydraulické drapáky pro nejrůznější materiály.

Při drcení kameniva v primárním drtiči dochází často k ucpání drtiče, zapříčení velkého balvanu nebo vytvoření klenby v násypce či dopravních cestách. Taková situace si vyžaduje zastavení drtiče a pracné uvolňování. To se neobejde bez těžké a nebezpečné ruční práce, případně i odstřelu kamene přímo v drtiči. Rychlé a bezpečné řešení nabízí rozbíjecí zařízení, které vyrábí a dodává firma Davon.

Šest řad pro různá nasazení

Rozbíjecí zařízení je stacionární nosič hydraulického kladiva, který zlikviduje uvedené problémy během několika minut, bezpečně a bez námahy. Rozbíjecí zařízení Davon lze namontovat ke každému drtiči, protože se vyrábí ve velkém množství dosahových a výkonových velikostí v 6 velikostních řadách:

RK 1 je velmi lehká řada s teleskopickým výložníkem určená pro mobilní drtiče. Byla vyvinuta jako reakce firmy Davon na trend rozšiřování mobilních drtičů. Je určena pro kladiva do hmotnosti 300 kg s dosahem kolmým kladivem do 2,7 m.

Zařízení je poháněno přímo z hydraulického pohonu mobilního drtiče a je ovládáno pákami na hydraulickém rozvaděči, který je umístěn v místě s dobrým výhledem u násypky drtiče.

Řada RK 2 je lehká řada určená také pro mobilní drtiče, menší stacionární drtiče a recyklační linky. Je určena pro kladiva do 400 kg s dosahem kolmým kladivem do cca 3,5 m.

Řada RK 3 je určená především pro stacionární drtiče s předpokladem občasného provozu. V České republice je to nejrozšířenější řada. Je zastavována k drtičům velikosti cca 1200 × 1000 mm s předpokladem provozu jen při potížích. Je určena pro kladiva do hmotnosti cca. 550 kg.

Řada RK 4 se zesílenou konstrukcí je určená pro větší stacionární drtiče – i kuželové. Byla nasazena také v podpovrchovém dobývání jako primární zařízení. Je rovněž vhodná pro trvalé nasazení rozbíjecího zařízení pro práci na roštu. Hmotnost použitých kladiv pro tuto řadu je až 1000 kg.

Řada RK 5 je robustní a výkonná. Díky své robustnosti je určena k trvalému třísměnnému těžkému provozu pro primární stacionární rozbíjení kamene. Hmotnost použitých kladiv pro tuto řadu je až 1700 kg.

Řada RK 6 je nejsilnější a nejmohutnější. Je určena pro nejtěžší trvalé třísměnné provozy s dosahem cca 15 m kolmým kladivem a hmotnost kladiva pro tuto řadu je až 2500 kg.

Rozbíjecí zařízení firmy Davon Rozbíjecí zařízení firmy Davon umožňuje rychlé a bezpečné řešení

Zařízení je poháněno vysoce výkonnou hydraulickou soustavou s regulací LOAD-SENSING s možností několika současných nezávislých pohybů. Hydraulický agregát je samostatná pohonná jednotka, umožňující bezobslužný provoz.

K základní výbavě agregátu patří automatický systém chlazení oleje a dvojnásobná filtrace oleje se signalizací zanesení filtrů. Všechny důležité stavy jsou signalizovány na panelu elektroinstalace.

Ruční uvolňování ucpaného primárního drtiče Ruční uvolňování ucpaného primárního drtiče je velmi těžké a nebezpečné

Služby, servis a další využití

Pro každého zákazníka vypracuje firma Davon projekt zástavby a cenovou nabídku. Součástí dodávky je pak podle potřeby i nosný sloup a samozřejmě montáž s uvedením do provozu a zaškolením obsluhy. Firma zajišťuje i servis a náhradní díly.

Rozbíjecí zařízení najde své uplatnění i v dolech a slévárnách. Na přání může být vybaveno bezdrátovým ovládáním, centrálním mazáním apod.

Výkonná hydraulická soustava s regulací LOAD-SENSING umožňuje několik současných nezávislých pohybů

Další sortiment

Jak již bylo uvedeno na začátku, firma Davon s.r.o. také vyvíjí, vyrábí a dodává hydraulické drapáky pro nejrůznější materiály včetně dřeva nebo šrotu. Podle potřeb zákazníka je možno dodat drapáky jako přídavné zařízení k hydraulickým rypadlům nebo k zavěšení na jeřáb, s vlastním hydraulickým pohonem.

Rozbíjecí zařízení je standardně ovládáno pomocí elektrohydraulických joy-sticků na přenosné ovládací skříňce

Vlastní vývojové pracoviště, vybavené výkonnou počítačovou technikou, umožňuje dále výrobu i nestandardních přídavných zařízení pro zemní a stavební stroje a také celé speciální stroje pro stavebnictví dle požadavků zákazníka.

Vlastní vývojové pracoviště umožňuje také výrobu nestandardních přídavných zařízení pro zemní a stavební stroje
Autor: Ing. Vladimír Střeštík
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek