Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Rock Solution představuje: Lopaty RESCHKE a drtiče TELSMITH

Zveřejněno: 14. 11. 2020

Společnosti podnikající v těžbě a zpracování surovin budou určitě znát českou firmu ROCK SOLUTION z Frýdlantu nad Ostravicí. Z jejího širokého produktového portfolia tentokrát vybíráme lopaty a příslušenství pro stavební techniku RESCHKE a kuželové a čelisťové drtiče TELSMITH, určené pro těžební provozy.

Ve společnosti RESCHKE je velké úsilí věnováno designu lopat a lžic.

Lopaty a příslušenství RESCHKE nejsou na trhu žádným nováčkem. Kořeny výroby sahají až do roku 1981, kdy byla v Německu založena stejnojmenná společnost Reschke RST. Od počátku se tu k vývoji a výrobě stavěli s tolik typickým německým přístupem, tedy pečlivě a se snahou o vytvoření nějaké vlastní „cesty”. Milníkem v historii firmy byl rok 2013. Tehdy byla založena společnost RESCHKE RR a 300 kilometrů na východ od Moskvy vyrostla moderní fabrika na výrobu lopat a příslušenství. Na celkové ploše více než 20 000 m² se tu vyrábí špičkové produkty, které jsou exportovány do celého světa. Pod jednou střechou probíhá komplexní výrobní proces – od svařování, obrábění, řezání až po povrchovou úpravu. Průměrně se zde vyrobí 18 ks specializovaných příslušenství denně a to nejběžnější – lžíce a lopaty – zvládají vyrobit i do 24 hodin. Ve společnosti RESCHKE RR je velké úsilí věnováno designu lopat a lžic. Při návrhu využívají nejnovějších poznatků z oborů jako je například kinematika.

Příslušenství RESCHKE dnes najdeme v 24 zemích světa a díky společnosti Rock Solution jsou tyto výrobky dostupné také na českém trhu.

Výrobní prostory RESCHKE se nacházejí 300 kilometrů na východ od Moskvy. Moderní fabrika se rozkládá na ploše více než 20 000 m².
Výrobní prostory RESCHKE se nacházejí 300 kilometrů na východ od Moskvy. Moderní fabrika se rozkládá na ploše více než 20 000 m².

Z čeho lze vybírat

Produktové portfolio RESCHKE zahrnuje především lžíce pro rýpadla. V základní nabídce nalezneme tři řady (GP, HD a RB) pro rýpadla od 8 do 200 tun. Lžíce jsou designovány pro vysoký rypný výkon, mají zkosenou řeznou hranu se sešikmeným ukotvením zubů pro snadné pronikání do materiálu. Velmi oblíbená díky své odolnosti a robustnosti je mezi zákazníky řada skalních lžic, skládající se ze tří typů (HD, XR a XHD). Skalní lžice lze vyrobit na rýpadla od 18 až po monstrózních 300 tun. Nejběžnějším typem jsou ovšem velkoobjemové univerzální lžíce řady GP pro manipulaci se sypkým materiálem.

Velmi oblíbená díky své odolnosti a robustnosti je mezi zákazníky řada skalních lžic.
Velmi oblíbená díky své odolnosti a robustnosti je mezi zákazníky řada skalních lžic.

Kromě lžic a lopat jsou v nabídce také další produkty, jako například mechanické či hydraulické rychlospojky, vrtáky, rozrývače, zhutňovače a mnoho dalšího.

Výhody lopat a příslušenství RESCHKE

Všechny lopaty a lžíce, stejně jako veškeré příslušenství, které odchází z bran továrního závodu RESCHKE, jsou testovány podle nejpřísnějších směrnic a standardů. Velkou výhodou jsou rychlé dodací lhůty a flexibilita při dodávkách, která je do jisté míry dána rodinnou povahou této firmy. Lopatu do 1,5 kubíků tu dokáží vyrobit do 24 hodin od zadání, což je v této branži nedostižný „výkon”. Kromě standardizovaných řad produktů jsou v RESCHKE připraveni vyvinout a vyrobit specializované příslušenství tzv. „na míru zákazníkovi” – jedná se v tomto případě zejména o příslušenství pro tu nejtěžší lomovou techniku na světě.

Aby nedocházelo k nadměrnému zatěžování rýpadel či nakladačů, které vede k vysoké spotřebě paliva a také poruchovosti strojů, věnují v RESCHKE značné úsilí celkovému vyvážení lopat. Design řezných hran, velikost, tvar zubů a jejich rozteč – to vše je v RESCHKE poskládáno s typickou německou pečlivostí a s ohledem na co možná největší životnost daného příslušenství.

Vyráběné lžíce z řad HD a GP
Vyráběné lžíce z řad HD a GP

Řešení pro zpracování nerostů od TELSMITH

Společnost TELSMITH poskytuje integrovaná řešení pro zpracování nerostů již více než 110 let. Referenční instalace má přitom po celém světě, včetně extrémně náročných těžebních provozů v Africe a Jižní Americe. Jejich produkty se osvědčily například při těžbě drahých kovů, zpracování kameniva pro stavební materiály a při recyklacích zpětně získaných materiálů, včetně betonu, asfaltu a ocelové strusky. Mezi hlavní produkty patří čelisťové a kuželové drtiče, rázové drtiče, vibrační síta a podavače. V roce 2017 společnost TELSMITH uvedla společnost na trh novou řadu kuželových drtičů s modelovým označením T.

Mezi hlavní produkty společnosti TELSMITH patří čelisťové drtiče.
Mezi hlavní produkty společnosti TELSMITH patří čelisťové drtiče.

Kuželové a čelisťové drtiče

Kuželové drtiče TELSMITH jsou určeny k drcení materiálů středních a vyšších pevností bez lepivých příměsí. Materiál se drtí v prostoru mezi pevným kuželovým pláštěm a výstředně v něm kroužícím drticím kuželem. Kuželové drtiče TELSMITH se vyrábějí jako statické. Pracují kontinuálně, kdy krouživým pohybem výstředníku dochází k vyvození drticí síly.

Kuželové drtiče mají podobné použití jako drtiče čelisťové. Rozdíl je především v možnosti přivádět do kuželového drtiče větší množství materiálu. Nevýhodou kuželových drtičů je naopak menší maximální frakce vstupního materiálu, a proto se nejčastěji používají ke střednímu nebo jemnému drcení. Důležitým aspektem je velikost drceného objemu, a proto je třeba drtič dostatečně a přesně nastavit.

Kuželové drtiče vyrábí TELSMITH ve statickém provedení. Největší z nich, Titan T500, zvládne rozdrtit až 760 tun za hodinu (při výstupní frakci 51 mm).
Kuželové drtiče vyrábí TELSMITH ve statickém provedení. Největší z nich, Titan T500, zvládne rozdrtit až 760 tun za hodinu (při výstupní frakci 51 mm).

O společnosti ROCK SOLUTION

Mladá dynamická firma z podhůří Beskyd nabízí svým zákazníkům široké portfolio, zahrnující kromě výrobce RESCHKE a TELSMITH také techniku ASTEC Industries, MEKA, Rockster, Tesab a mnoho dalších světových značek. Jejich primárním produktem pro těžební průmysl jsou drtiče a třídiče, které jsou podle potřeby dodávány ve třech variantách (stacionární, semimobilní a mobilní). V nabídce najde zákazník čelisťové, odrazové, kuželové a metací drtiče; dále mlýny, recyklační linky, propírkové a třídicí systémy. V oblasti třídění jsou k dispozici vysokofrekvenční a multifrekvenční třídiče, Heavy-Duty třídiče, průmyslové třídiče nebo Combo třídiče. Ve společnosti ROCK SOLUTION umí poradit i s financováním a s dotacemi na pořízení technologických celků.

Autor: Jakub Tutsch
Foto: RESCHKE, TELSMITH

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek