Dnes je 10.5. – svátek slaví Blažena

RoadShow 2009

Zveřejněno: 27. 4. 2009

Po velkém úspěchu předváděcí akce RoadShow v roce 2006 přichází Liebherr s dalším turné předvádění. Mimo průřezu programem stavebních strojů budou představeny novinky jak zemních strojů Liebherr, tak užitkových vozidel Mercedes-Benz. Vystavené stroje bude možno nejen shlédnout, ale také vyzkoušet přímo v provozu. RaodShow se letos v ČR koná v pískovně v Bratčicích u Brna ve dnech 29. a 30. dubna jako jedna z akcí turné po Evropě.

Z dalších zemí se koná také v Itálii, Rakousku a Maďarsku. RoadShow nabízí mimo nabitý sled předvádění strojů a užitkových vozidel také soutěže jako jízda zručnosti s nakladačem nebo známý Evropský pohár jeřábníků, další doplňující informace a bohatý doprovodný program.


Obr. 1: Liebherr na RoadShow 2006

Novinky na RoadShow 2009

Na RoadShow 2009 bude také oficiálně představeno několik novinek ve výrobním programu Liebherr. Z nejzajímavějších exponátů vybíráme:

Nová generace pásových rypadel Liebherr

Nová řada rypadel ve hmotnostní třídě 21 až 28 tun představuje nová měřítka výkonnosti, hospodárnosti a na RoadShow bude rovněž možné tyto stroje otestovat v praktickém nasazení. Pro různé požadavky trhu je každý ze tří modelů pásových rypadel dostupný ve dvou verzích, „Classic” a „Advanced”. Verze Classic je navržena pro klasické zemní práce, zatímco verze Advanced je vybavena dalšími novými technologiemi Liebherr a tím představují velmi výkonný, kompletně vybavený produkt.

Rypadla jsou vybavena nově vyvinutým hydraulickým systémem „Positive Control” s optimalizovaným tokem oleje pro současné použití více funkcí. S jeho pomocí dosahují jedinečných výkonnostních předností při práci. Nová je také koncepce podvozku – nabízí vyšší výkon při delší životnosti. Ve srovnání s předcházejícími modely byla maximální jízdní rychlost zvýšena o 17 % a tažná síla až o 12 %. Všechny modely pásových rypadel nové generace 6 dosahují rychlejších pracovních cyklů. Díky nově koncipovanému hydraulickému systému byl točivý moment otoče zvýšen až o 50 % a rychlost otáčení o 24 %. Generace 6 rypadel Liebherr je vybavena novými výložníky s hmotnostně a funkčně optimalizovanou strukturou, díky zvýšenému komorovému průřezu jsou nyní podstatně odolnější. Ve srovnání s předchozími modely byly vylamovací síly zvýšeny až o 20 % a rypné síly až o 36 %. Jedinečný komfort a snadný přístup k servisním místům jsou u strojů Liebherr samozřejmostí. V praktickém nasazení bude na akci Liebherr RoadShow 2009 možné otestovat stroje R 906 Classic Litronic s provozní hmotností 22,5 t a R 916 Advanced Litronic s provozní hmotností 25 t.


Obr.2: Na RoadShow 2009 bude mít premiéru nová, 6. generace pásových rypadel Liebherr. V předváděcím programu jsou i 2 modely těchto rypadel, R 906 Classic Litronic a R 916 Advanced Litronic, které bude možno také prakticky vyzkoušet.

Vrtací stroj LB 20

Liebherr RoadShow je unikátní také v tom, že představuje speciální stroje. Jedním z nich je nový vrtací stroj LB 20, dimenzovaný na vrtání děr o průměru až 2 m a vrtnou hloubku až 40 m. Disponuje maximálním točivým momentem 20 mt. Díky velmi kompaktním rozměrům je možné také nasazení v úzkých prostorech. Systém posuvu lana nabízí sílu zpětného pohybu 30 t a zaručuje vysokou výkonnost také v nepříznivých terénních podmínkách. Pohon vrtacího zařízení zajišťuje dieselelektrický agregát Liebherr o výkonu 270 KW/ 367 HP s výrazně nižší spotřebou paliva oproti srovnatelným strojům jiných výrobců. Základní stroj LB 20 včetně vrtacího zařízení lze přepravit v jednom kuse, hlava a vrtací rameno jsou sklopné. Je proto možné stroj rychle přestavit pro transport nebo nasazení. Rozměry stroje pro transport jsou délka 16 m, výška 3,5 m a šířka 3 m.


Obr. 3: Mezi další novinku bude bezesporu patřit vrtací stroj LB 20

Celkem je na RoadShow 2009 v praktickém nasazení prezentováno 17 stavebních strojů Liebherr

  • Kolový nakladač L 586 2plus2
  • Kolový nakladač L 566 2plus2
  • Kolový nakladač L 538 2plus1
  • Kolový nakladač L 506 Stereo
  • Kolové rypadlo A 904 C Litronic se systémem Likufix a GPS nivelaci Trimble
  • Pásové rypadlo R 313 Litronic
  • Pásové rypadlo R 906 Classic Litronic
  • Pásové rypadlo R 916 Advanced Litronic
  • Buldozer PR 724 Litronic s laserovou nivelaci Trimble
  • Mobilní míchačka HTM 904
  • Dopravník betonu LBF 12+4+1
  • Míchačka s nuceným oběhem
  • Autojeřáb LTM 1050-3.1
  • Mobilní stavební jeřáb MK 63
  • Vrtací stroj LB 20
  • Hydraulický lanový bagr HS 825 HD Litronic
  • Kloubový dampr Bell B25
  • Teleskopický nakladač TL 435

  • Mimo programu stavebních strojů Liebherr budou předváděna vozidla Mercedes-Benz, zejména nová série nákladních vozidel Actros, vozy Unimog a také terénní vozidla.


    Liebherr na RoadShow 2006 v Račiněvsi

    Firma Goldhofer představí podvalníky ze svého těžkého programu přepravy nákladů a na vybraných stavebních strojích Liebherr bude možné otestovat také GPS a laserovou nivelaci Trimble. Doplňující informace naleznete na www.roadshow.liebherr.cz.

    Autor: Ing. Jan Hort
    Foto: Archiv firmy Liebherr-Stavební Stroje CZ s.r.o.
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
     

    Nové

    Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

    Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

    Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

    Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

    ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

    Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek