Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Recyklační zařízení zbytkového betonu od firmy Liebherr

Zveřejněno: 20. 10. 2008

Při výrobě betonu opakovaně vzniká velké množství zbytkového materiálu. Tyto zůstatky pak představují značný problém pro životní prostředí. Firma Liebherr pro tyto případy nabízí vhodná řešení.

Proč recyklovat zbytkový beton ?

Recyklace zbytkového betonu a vody pro čištění přináší řadu výhod. Hlavním důvodem recyklace je snížení zatížení životního prostředí. Likvidace zbytkového betonu neznečišťuje pouze místo, ve kterém je prováděna, ale zatěžuje celé životní prostředí a znečišťuje podzemní vodu. Dodatečná rekultivace již ztvrdlé betonové masy je navíc velmi finančně náročná a lze ji provádět jen při nasazení těžkých drtičů. Smysluplnější je tedy separace zbytkového betonu v dosud nezpevněném skupenství na kamenivo a kalovou vodu, pomocí recyklačních zařízení firmy Liebherr. Písek a štěrk jsou čistě vymyty a znovu použity ve výrobě betonu jako kamenivo. Zbytková voda s cementovými částicemi je zachycována v kalové jímce opatřené míchadlem a je využívána k vyplachování automíchače, ale i k výrobě betonu bez vlivu na jeho kvalitu.

Šnekový systém LRS

Recyklační zařízení ve šnekovém provedení mají označení LRS a jsou dodávány ve třech různých velikostech s hodinovými výkony 12 až 22 m3/h. Díky své kompaktní konstrukci není toto zařízení náročné na prostor v místě nasazení.

Zvláštní tvar příjmové násypky umožňuje vyprazdňování automíchačů při různém úhlu najetí. Šroubovice je umístěna v přesně vyměřené vzdálenosti ode dna pláště vymývače a díky vytvořené vrstvě z vymývaného materiálu je na dně účinně zabráněno opotřebení.

Dělící hodnota u tohoto zařízení je 0,25 mm. Částice menších rozměrů končí společně s vodou v kalové jímce. Šnekový systém je možné dodat i v mobilním provedení na základovém roštu.


Šnekový systém LRS

Bubnový systém LRT

Recyklační zařízení typu LRT jsou rovněž dodávány ve třech různých provedeních. Nejmenší, s označením LRT 318 a vymývacím výkonem 4 m3/h se obzvlášť hodí k vymývání malt. Další dva typy LRT 422 a 622 jsou pak schopny vymýt 10, respektive 20 m3 směsi za hodinu.

Vanový tvar umožňuje přijetí velkých objemů vody pro vymývání a tím je možné zpracovávat větší množství materiálu v kratších časových intervalech. Podobně jako u šnekového systému i zde, díky přesně stanovené velikosti mezery šnekovnice ode dna pláště vymývače, dochází k tvorbě materiálového lůžka, které zabraňuje opotřebení.


Bubnový systém LRT

Příslušenství a výbava

K základnímu provedení uvedených typů recyklačních zařízení nabízí firma Liebherr různé příslušenství dle přání zákazníka. Jedná se například o dávkovací žlab, který umožňuje vyprázdnění až šesti automíchačů najednou, či zařízení skládající se ze samostatné příjmové násypky a dopravníku, které slouží pro vyprazdňování čerpadel betonu.

Dále je možné nabídnout systém měření hustoty, který oznamuje informace ohledně hustoty zbytkové vody a provádí odpovídající korektury.


Mobilní recyklační zařízení LRS–M
Autor: Michal Kettner
Foto: Archiv společnosti
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek