Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Průmyslové vážicí systémy

Zveřejněno: 24. 9. 2009

Společnost RVS Chodov spol. s r.o. vyvíjí, vyrábí a montuje pásové váhy, projektuje a instaluje zařízení pro měření a řízení velikosti materiálových toků, zejména hmotnosti a objemu sypkých materiálů, měření průtoku kapalin, měření hladin v zásobnících apod.

V sortimentu firmy nalezneme již výše uvedené pásové váhy, dále pak zásobníkové váhy, mostové váhy, pytlovací váhy, laboratorní váhy, váhy pro betonárny, linky pro MZK – míchání mineralbetonů a dávkovací linky.

Kontinuální vážení – pásové váhy

Systém pásových vah je tvořen jednopražcovou vážící stolicí se snímačem zatížení, měřičem rychlosti posuvu pásu a elektronickou vyhodnocovací jednotkou. Vážní mechaniku lze dodatečně vestavět do nového i do již provozovaného dopravníku – prakticky jakéhokoliv. Dosahovaná přesnost vážení je závislá na technickém stavu dopravníku a na způsobu napínání pásu.

V závislosti na stavu pásových dopravníků lze dosáhnout přesnosti vážení od 0,5 % do 2 % z rozsahu vážení. Vážní systém lze použít jako technologické měření ke spojitému či nespojitému dávkování materiálu.

Diskontinuální vážení

Mezi diskontinuální vážící systémy patří váhové zásobníky, váhy pod skipovými zásobníky, váhy pro navažování přísad. Jsou určeny pro šaržovité navažování sypkých materiálů v betonárkách, kaolínkách, výrobnách krmných směsí apod. V sestavě automatického vážního systému jsou řídicí jednotky připojeny k řídicímu počítači PC, který zobrazuje průběh pracovních cyklů a stav technologie.

Elektronická vyhodnocovací a řídicí jednotka

Řídicí jednotka vah je vybavena omyvatelným čelním panelem s klávesnicí s 32 tlačítky. K zobrazení aktuálního stavu měřených veličin je použit fluorescenční displej 2 × 20 znaků výšky 9,2 mm.

Jednotka umožňuje zpracování výstupů snímačů zatížení až dvou vážních systémů. Zpracovávat lze i některé další parametry technologie s vážením související např. snímače naplnění zásobníků váženého materiálu, stavy uzávěrů, výstupy průtokoměrů apod.

Lze generovat řídicí signály – analogové výstupy (proudové smyčky) jsou použitelné např. k ovládání dávkovačů příměsí k základnímu váženému materiálu v závislosti na okamžitém výkonu apod. Až šestnáct lokálních řídicích jednotek vah lze pomocí průmyslové sběrnice připojit k řídicímu počítači. K řídicí jednotce váhy lze připojit PC kompatibilní tiskárnu. Je-li k řídící jednotce připojen GSM terminál, lze z libovolného místa pomocí mobilního telefonu a SMS zpráv monitorovat stav vzdáleného vážního systému.

Tradice a spolehlivost

Patnáct let existence firmy RVS Chodov spol. s r.o. představuje stovky spolehlivě fungujících vážních systémů v kamenolomech, pískovnách, ve stavebnictví, chemickém i potravinářském průmyslu. Zkušenosti získané při jejich instalaci, provozu a servisu umožňují uspokojit stále náročnější požadavky zákazníků v oblasti průmyslového vážení a automatického řízení technologických procesů.

Autor: Ing. Petr Jurča
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek