Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Průmyslové stroje Liebherr

Zveřejněno: 4. 10. 2017

Liebherr představuje novinky v oblasti překládky materiálu, v souvislosti s novými emisními předpisy i trendy vývoje techniky do budoucna. Nové stroje představují milníky v zvýšení výkonnosti i originálních technických řešení. Nejrozšířenější kategorie strojů, dodávaných do ČR ve třídě 20–40 t provozní hmotnosti, prošly celou řadou technických změn.

Liebherr LH 30 při práci na skládce odpadu

Nová řešení přinášejí další zvýšení výkonnosti a překládkového výkonu, důraz však byl kladen i na tradiční témata jako životnost, ergonomii a ekonomiku provozu.

Nové motory emisního stupně Stage IV / Tier IV f

Současné požadavky na vysoké výkony, provozní spolehlivost, nízkou spotřebu paliva a prodloužené servisní intervaly udávají nové trendy vývoje motorů. Nejinak je tomu i u nových motorů v průmyslových strojích. Již tradiční výroba motorů v závodě Liebherr Bulle ve Švýcarsku přichází opět s řadou technických vymožeností: řešení náročné emisní normy pouze pomocí SCR katalyzátoru se vstřikováním ad-blue, bez použití filtru pevných částic (DPF) je v rámci možností nejjednodušší možnou cestou. Tento systém je koncipován s ohledem na spolehlivost provozu a dlouhodobou životnost motoru a zároveň jeho modularitu, kdy je možno dodávat současně na jednom bloku i nižší emisní stupně, určené pro země mimo EU, nebo v případě požadavku či legislativního předpisu některých zemí EU na dovybavení filtrem pevných částic (uzavřené objekty, městské oblasti). Zásadním faktorem je prodloužení servisních intervalů, u některých motorů až na 2 000 Mth, což výrazně snižuje servisní náklady. Charakteristické rysy motorů Liebherr jako hluboká olejová vana a robustní, těžké provedení motorů určených pro stavební stroje, zůstaly zachovány.

Nové hydraulické systémy

Stejně jako nové pohonné jednotky byl přepracován oproti předchozím generacím také hydraulický systém strojů. Dnešní doba vyžaduje výkonnost, citlivé a rychlé odezvy hydraulického systému, a proto byly u menších strojů zařazeny rychlejší elektrohydraulické moduly s řízením přes sběrnici CAN, u větších strojů inovovaný load-sensing systém. Výraznou změnou je zakomponování systému 3 pohonných čerpadel pro modely LH 30 a výše, což bylo dříve pouze u větších strojů. Z toho 2 pracovní čerpadla fungují pro nezávislé pohyby ramene, třetí čerpadlo pohání otáčení nástavby. Výsledkem je ještě lepší rychlost a citlivost stroje s možností četného nastavení optimálního stavu dle přání obsluhy. Jako u dalších strojů, i nové průmyslové stroje mají možnost nastavení priority rychlosti nebo síly hydrauliky otáčení a strojník může uživatelsky nastavovat odezvu jednotlivých hydraulických funkcí – např. otáčení nebo přídavných okruhů.

Liebherr LH 26C při práci v hale
Liebherr LH 26C při práci v hale

Pro vyšší modely od LH 40 (38 až 42 t) je standardem přídavný plynový válec ERC pro rekuperaci energie, kdy při spouštění výložníku dolů dochází ke stlačení dusíkové náplně a při zdvihu pak energie plynu pomáhá při zvedání výložníku, zatíženého břemenem. Díky rovnoměrnějšímu zatížení motoru a přídavnému výkonu válce pracuje stroj se systémovým výkonem, navíc ke jmenovitému výkonu motoru zvýšeným o přibližně 90 kW dle typu stroje. Současně umožňuje prokazatelné snížení spotřeby paliva oproti konvenčním strojům o 30 %. Tento systém je na trhu od roku 2010, kdy vyhrál Red-dot award, evropskou cenu za inovaci v sekci úspory energie. Provozní spolehlivost a vynikající provozní výsledky dokládá fakt, že paleta strojů Liebherr s tímto technickým řešením se neustále rozšiřuje, v současnosti až do modelu LH 80 (72–95 t).

Vlastní vývoj a výroba nářadí i pohonných komponentů

Jako jeden z mála výrobců vyrábí Liebherr klíčové komponenty ve vlastních závodech. Výhody jsou jasné – kontrola nad kvalitou dílů, vzájemná sladěnost a vývoj dle požadavků konkrétního stroje. Toto dnes ojedinělé pojetí je výsledkem vertikální kooperace jednotlivých odvětví holdingu, kdy část produkce je určena pro externí zákazníky a část pro výrobu strojů Liebherr. Mezi tyto komponenty, mimo zmiňované motory, patří například čerpadla a hydromotory, regulační hydraulické systémy, převodovky a koncové pohony, otočová ložiska a hydraulické válce. Za zmínku stojí i vlastní elektronické řídicí a vstřikovací systémy motorů a ovládací jednotky strojů. Mimo komponenty pak Liebherr vyrábí i vlastní paletu nářadí pro rozličnou manipulaci s materiálem.

ERC systém pro rekuperaci energie
ERC systém pro rekuperaci energie

Komfort a bezpečnost provozu

Nová rypadla mají prostornou kabinu s velkými skly, s odhlučněním a odkládacími prostory. Provedení a rozměry vycházejí z požadavků strojníků na pohodlí, dobrý výhled, odkládací prostory a ergonomii pro příjemnou práci. Stroj má sériově dodávané vzduchem odpružené sedadlo s automatickým nastavením odpružení dle hmotnosti strojníka, odpružením ve dvou osách, podporou bederní páteře a opěrkou hlavy. Konzoly joysticků jsou spojené se sedadlem a jejich nastavení lze provádět společně s ním.

Nová kabina má zúžené sloupky a umožňuje panoramatický výhled. Rám kabiny má sériově ROPS ochrannou konstrukci (proti převrácení) a k bezpečnosti přispívá mimo zadní kameru také sériová boční kamera s displejem v kabině stroje. Jako ostatní stroje i tento model má dotykový displej Liebherr s nastavováním funkcí a přepínáním zobrazování různých provozních hodnot. Joysticky jsou sériově vybaveny proporcionálním ovládáním přídavných okruhů, což dále přispívá ke komfortu, citlivému a efektivnímu nasazení stroje.

Elektrické pohony

Jako alternativu ke spalovacím motorům nabízí Liebherr také provedení s elektrickým pohonem. Novinkou je stroj LH 26 E, představený v loňském roce na veletrhu Bauma s různými variantami podvozků či pro stacionární nasazení na pylonu nebo sloupu. Elektrický pohon přináší snížení provozních nákladů i o 50 %, jednoduchý provoz a dlouhé servisní intervaly. Pro mnoho průmyslových provozů představuje tato možnost zajímavé řešení z hlediska dlouhé životnosti a snížení provozních nákladů stroje.

Autor: Ing. Jan Hort
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek