Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Prototyp Urban Lab 2 dosáhl nižší spotřeby paliva o 12, 8 %

Zveřejněno: 4. 10. 2018

Po osmi měsících vývoje a sedmi měsících testování prototypu distribučního vozidla Urban Lab 2 dosáhl Renault Trucks snížení spotřeby paliva a emisí CO&sub2; v městském a příměstském prostředí o 12,8 % v porovnání se standardním vozidlem. Tohoto výsledku bylo dosaženo optimalizací aerodynamiky, pohonu, pneumatik a komunikací mezi infrastrukturou a vozidlem.

Prototyp distribučního vozidla Urban Lab 2

Snížení spotřeby paliva a emisí CO2 u svých vozidel je pro Renault Trucks středem zájmu. V roce 2016 byla zahájena spolupráce v rámci projektu EDIT (Efficient Distribution Truck), kterého se vedle Renault Trucks zúčastnilo dalších šest partnerů: Valeo, Lamberet, Michelin, BeNomad, INSA de Lyon (LamCoS) a IFSTTAR (LICIT). Cílem projektu bylo dosáhnout 13% snížení spotřeby paliva u distribučního vozidla s chladírenskou nástavbou v městském a regionálním prostředí. Na základě spolupráce těchto partnerů vznikl prototyp distribučního vozidla Urban Lab 2, který po sedmi měsících testování a 4 500 km jízdy na simulátorech nebo na uzavřených okruzích dosáhl stanoveného cíle. Urban Lab 2 dosáhl o 12,8 % nižší spotřeby paliva než model Renault Trucks D Wide (referenční vozidlo), což představuje úsporu 3,5 litru paliva a 9 kg emisí CO2 na 100 kilometrů.

Zkušební cyklus a metody měření

Pro vytvoření testovacího cyklu, který by byl statisticky reprezentativní pro jízdu distribučního modelu s chladírenskou nástavbou, využili inženýři Renault Trucks databáze obsahující přes 8 000 km měření. Zkušební cyklus na otevřených komunikacích zahrnoval 12 km v městském prostředí, 50 km na regionálních cestách a 57 km na dálnicích.

Před jízdami v reálném provozu byly Urban Lab 2 a referenční vozidlo testovány na válcové stolici a byla vypracována podrobná zpráva o výkonu jejich pohonných jednotek, aby byla zajištěna reprezentativnost obou vozidel, které se staly součástí projektu. Testování bylo provedeno na komunikacích a na válcové stolici (kde jsou simulovány silniční a teplotní podmínky).

Kromě toho byly provedeny testy s referenčním vozidlem, s pohonem a rozměrovými charakteristikami podobnými laboratornímu vozidlu (D Wide 19 t a 280 k, vybavený chladírenskou nástavbou Lamberet). Každá technologie použitá v rámci projektu byla vyhodnocována samostatně.

Hodnocení aerodynamických inovací

Ve spolupráci se společností Lamberet pracoval Renault Trucks na aerodynamice vozidla a chladírenské nástavby. Za účelem vylepšení proudění vzduchu byly na střechu vozidla umístěny výparníky, přičemž chladicí jednotka byla instalována do rozvoru kol vozidla. Byly přidány aerodynamické prvky včetně zadních deflektorů a textilních bočních deflektorů navržených Renault Trucks ve spolupráci se společností Lamberet. Vozidlo bylo dále vybaveno mobilním krytem přístupového schůdku, aerodynamickými kryty kol, střešním deflektor a bočními deflektory kabiny. Zpětná zrcátka byla nahrazena profilovými kamerami a vnitřní obrazovkou. Inovace aerodynamického vybavení byly měřeny v dálniční sekci testovacího cyklu. Tato měření byla zaznamenána brzy ráno, aby se zabránilo jakémukoli zkreslení způsobeného větrem. Rychlost větru byla zaznamenána na třech samostatných místech, aby byly povětrnostní podmínky pro Urban Lab 2 a referenční vozidlo shodné. Testovací cyklus se opakoval sedmkrát s cílem zajistit spolehlivost výsledků.

Získané výsledky byly korelovány pomocí simulace pro změření dosažených úspor v průběhu celého cyklu. Při simulacích byly zohledněny rozdíly mezi hmotností a spotřebou elektrické energie obou vozidel.

Výsledky těchto testů potvrdily, že optimalizace aerodynamiky je jedním z klíčových aspektů pro snížení spotřeby paliva a emisí CO2 u distribučních vozidel, zejména pokud jsou používána v příměstských podmínkách.

Integrace mikro-hybridního technologie

Na vozidle Urban Lab 2 byla testována kombinace mikro-hybridních technologií a systému Stop & Start navržených společností Valeo. Mikro-hybridních technologie byly testovány s cílem maximalizovat energii obnovitelnou jak při brzdění, tak při uvolnění plynového pedálu. Navíc byl věnován značný čas a úsilí strategiím zastavení/startování motoru za účelem zkrácení času a minimalizace vibrací.

Na simulátoru byly provedeny tři typy testů spotřeby mikro-hybridní technologie:

  • bez mikro-hybridní technologie, ve standardní konfiguraci,
  • s mikro-hybridní technologií bez systému Stop & Start,
  • s mikro-hybridní technologií a se systémem Stop & Start.

Systém Stop & Start a mikro-hybridní technologie potvrdily významný přínos ohledně spotřeby paliva zvláště v městském prostředí.

Propojení infrastruktury a vozidla

Součástí Urban Lab 2 je palubní navigační systém vyvinutý společností BeNomad společně s komunikačním systémem pro semafory. Tato infrastruktura umožňuje Urban Lab 2 přijímat informace ze semaforu a vypočítat, zda je efektivnější zrychlit, nebo brzdit. Technologie pomáhá řidičům při řízení, poskytuje výrazná zlepšení nejen v oblasti spotřeby paliva a emisí CO2, ale také z hlediska pohodlí řidiče.

Součástí Urban Lab 2 je palubní navigační systém vyvinutý společností BeNomad
Součástí Urban Lab 2 je palubní navigační systém vyvinutý společností BeNomad

Snížení valivého odporu pneumatik

Urban Lab 2 je vybaven prototypovými pneumatikami Michelin vyvinutými pro snížení valivého odporu bez negativního vlivu na další výkonnostní parametry, jako je bezpečnost, přilnavost nebo životnost. Měření výkonu pneumatik bylo zaznamenáno na regionálních a dálničních úsecích cyklu. Byly provedeny tři zkušební sekvence s referenčním vozidlem a demonstračním vozidlem pro měření zvýšení teploty a tlaku každé z pneumatik.

Projekt EDIT potvrdil význam technologií používaných k dosažení snížení spotřeby paliva. Práce na laboratorním vozidle pomáhají značce Renault Trucks lépe porozumět fyzikálním mechanismům, které vedou k tomuto snížení, a rozvíjet technická řešení pro své budoucí produkty, zejména s ohledem na budoucí emisní normy CO2. Ačkoli Urban Lab 2 nebyl navržen pro uvedení na trh ve své současné podobě, mohou být ty nejúčinnější technologie z hlediska výkonu do budoucna zakomponovány do sériových vozidel.

Autor: Tereza Porubová
Foto: Renault Trucks
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek