Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Prosévací lžíce Steelwrist pro rypadla od 3 do 35 tun

Zveřejněno: 28. 4. 2017

Je tomu již rok, co švédská firma Steelwrist uvedla na trh patentovanou vysoce efektivní prosévací lžíci. Nyní už se můžete s tímto výrobkem setkat i v České republice.

Využití při všech obsypech přispěje k rychlé návratnosti investice do prosévací lžíce

Trh v oblasti energeticky nenáročných a k životnímu prostředí šetrných řešení pro recyklaci stavebních materiálů roste. Zařízení recyklující materiál přímo na staveništi mají rychlou návratnost.

Rostoucí náklady na palivo a poplatky za ukládání materiálu na skládky jsou dlouhodobě velmi drahou položkou v rozpočtech nejrůznějších zakázek. Dochází ke zbytečnému odvážení neroztříděného materiálu a jeho nahrazování drahými tříděnými materiály. Použitím prosévací lžíce Steelwrist můžete snížit náklady a vícepráce díky třídění materiálu přímo na místě.

Lžíce vyrábí společnost Steelwrist ve spolupráci s renomovanou finskou firmou v celkem sedmi velikostech. Lze je tak nasadit na rypadla o hmotnosti v rozmezí 3–35 tun. K dispozici je jak varianta s rovným hlavním břitem, tak i zesílená varianta se zuby a vyztuženými bočními břity určená pro těžší práce. Celé tělo všech lžic je vyrobeno z otěruvzdorné oceli 400 HB.

Varianta prosévací lžíce se zuby a vyztuženými bočními břity pro až 35tunová rypadla
Varianta prosévací lžíce se zuby a vyztuženými bočními břity pro až 35tunová rypadla

Výhody třídicích lžic Steelwrist

Třídicí lžíce má jednoduchou konstrukci a spolehlivý provozní princip založený na přímo poháněném vačkovém hřídeli, který pohybuje prosévacími tyčemi tvořícími dno lžíce. Toto řešení snižuje počet pohyblivých částí. Takto řešené prosévání vibracemi neobsahuje rotující části, které se ucpávají nebo omotávají prosévaným materiálem.

Velikost prosévané frakce lze nastavit od 25 mm výše během několika minut vyjmutím některých prosévacích tyčí. Díky malému počtu pohyblivých částí jsou u těchto třídicích lžic i nízké náklady na údržbu ve srovnání s jinými technickými řešeními.

Mohou být tříděny všechny typy materiálu – mokrý materiál, velké kameny, stavební odpad atd. S těmito lžícemi je možné také prosévat z nebo do korby nákladního automobilu.

Prosévací lžíce Steelwrist potřebuje ke své činnosti celkem nízký hydraulický průtok a tlak. V závislosti na modelu je to 20 až 80 l/16 MPa, jsou tudíž připojitelné i přes přídavnou funkci naklápěcího rotátoru.

Všechny tyto vlastnosti umožňují úspěšné využití těchto lžic i v půjčovnách stavebních strojů.

Varianta prosévací lžíce pro minirypadla 3–6 tun s hladkým břitem
Varianta prosévací lžíce pro minirypadla 3–6 tun s hladkým břitem

Jde o nejuniverzálnější třídicí lžíci na světě

Prosévací lžíce Steelwrist mají širokou škálu použití a splní požadavky i těch nejnáročnějších uživatelů. Lze je využít například při:

  • všech zemních pracích za využití téměř jakéhokoliv materiálu,
  • obsypech kabelového a potrubního vedení,
  • zakládání lesních cest,
  • vytřídění velkých kamenů,
  • třídění drceného kameniva,
  • prosévání ornice,
  • promíchávání materiálů,
  • provzdušňování a prosévání kompostů,
  • sběru kamení z polí,
  • separaci demoličních odpadů,
  • prosévání železobetonové suti,
  • třídění na skládkách materiálu,
  • třídění odpadu,
  • prosévání popela,
  • oklepávání pařezů od zeminy,
  • třídění kamenů.

Kromě všech výše uvedených operací mohou být tyto lžíce použity jako běžné lžíce pro zemní a stavební práce.

Autor: Ing. Petr Meduna
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek