Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Pronájem stavební a manipulační techniky

Zveřejněno: 13. 10. 2008

Pro některé podniky není příliš výhodné vázat drahocenný kapitál nákupem stavební čí manipulační techniky za hotové. To ale neznamená, že nemohou reagovat na náhlé špičky v poptávce nebo nalézt pohotovou náhradu v případě potřeby.

Způsobů, jak získat v krátké době požadovanou techniku, je několik a vždy záleží na na možnostech a požadavcích firmy či jednotlivců.

Finanční leasing

Jedná se o obchodní operaci, kdy leasingový pronajímatel umožní pořízení majetkové hodnoty podle potřeb a požadavků leasingového nájemce. Leasingový nájemce potom za úplatu tuto hodnotu užívá s možností jejího přechodu do vlastnictví nájemce po ukončení doby trvání leasingové smlouvy.

Finanční leasing je standardní finanční pronájem s následnou koupí najaté věci. Produkt umožňuje rychlé a jednoduché pořízení techniky s minimem požadovaných podkladů s rozložením splátek na delší dobu.

Operativní leasing dopravní techniky a strojů je pronájem movité věci bez nároku na následnou koupi. Pronájem je doprovázen různým rozsahem služeb, které jsou zakalkulovány ve smluvním nájemném.

Pronájem je pružnější a levnější než finanční leasing. Společnosti zabývající se finančním leasingem se o produkt sámi příliš nezajímají a nemají žádný zájem být flexibilní a vstřícní v případě potřeby nahradit financovaný stroj jinou technikou, vyhovujícím novým požadavkům.

Dva druhy pronájmů

Při pořizování a financování stavební a manipulační techniky se setkáváme se dvěma druhy pronájmů.

Krátkodobý pronájem (STR – Short Term Rental) představuje zapůjčení vybrané techniky za úplatu (denní, týdenní nebo měsíční sazbu), která obsahuje pojištění a plný servis, případně dopravu. Výhodou tohoto pronájmu je možnost okamžitého ukončení smlouvy a nájem jiného vhodnějšího stroje. Umožňuje zákazníkovi používat přesně tu techniku, kterou potřebuje v době, kdy ji skutečně potřebuje a zbavuje jej prakticky všech starostí o servis a řešení případných oprav.

Dlouhodobý pronájem (LTR – Long Term Rental) bývá uzavírán na 3 až 6 let. Stroj zůstává majetkem pronajímatele po celou dobu pronájmu a po skončení smluvní doby je navrácen zpět pronajímateli, nebo si jej může nájemce odkoupit za zůstatkovou hodnotu. Nájemce platí dohodnutou, zpravidla měsíční splátku, jejíž výši určuje zejména předpokládaná intenzita nasazení a zvolený servisní program.

To znamená, že veškerou údržbu, preventivní prohlídky, a pokud si to zákazník sjedná, i veškeré náhradní díly hradí po celou dobu pronájmu pronajímatel. Jednotlivé splátky dlouhodobých programů jsou výrazně levnější než splátky leasingové, protože zákazník nesplácí celý stroj, ale jen jeho hodnotu do výše zůstatkové ceny. Ta je stanovena v každé pronájemní smlouvě a určuje předpokládanou hodnotu opotřebeného stroje po skončení pronájmu.

Základem je dobrá smlouva

Ne všechny pronájemní programy jsou stejné. Často se jedná o zápůjčky s nekonkrétní servisní podporou, která nenabízí žádnou pružnost při změnách provozních podmínek. Proto je vždy důležité přečíst si pozorně obsah smlouvy a prověřit, kdo je skutečný smluvní partner.

Je nutné si odpovědět na mnoho otázek: Obsahují splátky veškeré náklady? Je možné účtovat dodatečné částky podle budoucího využití techniky? Umožňuje smlouva pružnou obměnu pronajaté techniky během smluvního období? Jak je garantována provozuschopnost pronajaté techniky? Jaké jsou důsledky předčasného ukončení pronájmu? Solidní pronajímatel na všechny tyto otázky odpoví a zaručí klientovi, že vždy najde potřebnou péči a vyřeší svůj problém, tak jak se o to snaží společnost Toyota Material Handling CZ s.r.o. Pronájem znamená velkou flexibilitu a rychlé reagování na měnící se potřeby zákazníků. Stavební a manipulační techniku nemusíte vlastnit, abyste ji mohli používat!

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek