Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 1.5.

Přípravy na veletrh EXPO Mokrá 2006 vrcholí

Zveřejněno: 10. 8. 2006

K příležitosti připravovaného VI. ročníku Mezinárodního demonstračního veletrhu strojů a zařízení pro těžební průmysl, úpravnický průmysl a stavebnictví EXPO Mokrá 2006 a 1. ročníku mezinárodní konference pod názvem Těžba a životní prostředí ve střední Evropě se dne 10. března uskutečnila v Brně tisková konference. Konference se vedle pořadatelů účastnili i redaktoři tisku a rozhlasu.


Z tiskové konference, zleva Ing. Libor Krček (Magotteaux, a.s.), Ing. Jiří Petr (Phoenix-Zeppelin s.r.o.), Ing. Karel Lorek (předseda představenstva Těžební unie), Mgr. Milena Šandová (ředitelka Těžební unie), Mgr. Barbora Kroužková (tisková mluvčí)

Z tiskové konference vybíráme.

EXPO Mokrá 2006

Na VI. ročník Mezinárodního demonstračního veletrhu strojů a zařízení pro těžební průmysl, úpravnický průmysl a stavebnictví EXPO Mokrá 2006, který se uskuteční 14. - 17. 6. 2006 v kamenolomu Mokrá u Brna, je k dnešnímu dni přihlášeno více než 150 firem. Jsou to firmy nejen z České republiky, ale také ze Slovenska, Německa, Rakouska, Polska, Francie, Velké Británie a Turecka. Právě díky umístění přímo v kamenolomu může být veletrh skutečně demonstrační. Co lze rozpohybovat, to se hýbe, což ocení nejen odborníci, ale také návštěvníci z řad laické veřejnosti. Chystají se rozsáhlé demonstrační plochy, trasy pro terénní a nákladní vozy, a provádí se odstřely, aby byl dostatek kameniva pro třídiče a drtiče. Možnost ukázat své exponáty v pohybu využije 40 % firem. O úzkém sepětí s praxí svědčí i to, že se v lomu těží ještě krátce před akcí. A aby bylo spojení s kamenolomem opravdu dokonalé, proběhne letos na konci každého dne (kromě posledního) slosování vstupenek o dva lístky na koncert skupiny Rolling Stones. Letošní ročník veletrhu EXPO Mokrá 2006 tak opravdu stojí za návštěvu, protože nabízí nejen jedinečnou příležitost vidět stroje v pohybu v jejich přirozeném prostředí, porovnání různých značek a vystavovatelů z celé Evropy, ale navíc některému ze šťastných návštěvníků i účast na koncertě legendárních „Valících se kamenů"!


Lom Mokrá u Brna - zde se bude konat veletrh

Konference Těžba a životní prostředí: Proměny těžebního průmyslu a udržitelný rozvoj

Těsně před veletrhem EXPO Mokrá 2006, v pondělí 12. a v úterý 13. června 2006, pořádá Těžební unie 1. ročník konference Těžba a životní prostředí ve střední Evropě. Konference se uskuteční v Brně, v hotelu Holiday Inn, ale doprovodný program zavede účastníky také do brněnského pivovaru Starobrno a do vinných sklepů „Samostatného státu Kraví Hora". Konference bude tematicky rozdělena do čtyř bloků - Těžba v posledních letech, Vztah mezi těžbou a životním prostředím, Těžba jako krajinotvorný faktor a Dokumenty BAT a BREF relevantní pro oblast těžby. Cílem konference je vyvolat živou diskusi o aktuálních otázkách spojených s fungováním těžebního průmyslu v Evropské unii. O tom, že je téma aktuální a zajímavé, svědčí nejen zájem účastníků, ale i přednášejících, kterých se během dvou dnů ve dvou sálech vystřídá 40. Své příspěvky přednesou například Corina Hebestreit, ředitelka evropské asociace těžebního průmyslu EUROMINES, Michael Rademacher z Technologického centra Heidelbergcement v Heidelbergu, Stefan Sommer ze Spojeného výzkumného střediska v Bruselu a také zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva životního prostředí ČR, odborníci z České republiky, Slovenska a Polska. Konference Těžba a životní prostředí ve střední Evropě nabízí nejen dva dny plné kontaktů a informací z oblasti těžebního průmyslu v Evropské unii, ale také možnost setkat se se zástupci průmyslového sektoru, experty i reprezentanty vládních institucí ve formálním i neformálním prostředí.


Účastníci tiskové konference v lomu Mokrá při ukázce odstřelu

Pomůže Zelený most překlenout propast mezi těžaři a veřejností?

Pohled většiny laické veřejnosti na těžební průmysl je negativní, vidí v něm pouze ničitele krajiny. Těžební činnost mnohdy krajinu obohatí o nový prvek, vytvoří svou činností vhodné stanoviště pro některá společenstva rostlin a živočichů (nezřídka i chráněných). Někdy bývalý lom či pískovna slouží pro rekreaci i zarputilým odpůrcům těžby. To vše a ještě mnohem víc si má za úkol dokázat nová soutěž, kterou Těžební unie vypsala společně s Českou komorou architektů pod názvem Zelený most. Jedná se o soutěžní přehlídku již započatých rekultivací těžebních prostor na území České republiky. Z přihlášených projektů bude sestavena prestižní publikace, nejlepší projekty budou poprvé vystaveny v rámci konference Těžba a životní prostředí, kde budou také vyhlášeny výsledky.

Během konference padla řada dotazů, z nichž vybíráme:

Jaké návštěvníky na veletrhu EXPO Mokrá 2006 očekáváte?

Čekáme, že veletrh navštíví především odborníci. Samozřejmě doufáme, že přijdou i se svými rodinnými příslušníky. Nezapomněli jsme však ani na lidi z blízkého okolí. Pro ně je především určena sobota 17. 6. Na tento den jsme připravili řadu překvapení. Vstupenky pro děti budou vyměňovány za sladkosti, následně slosovány a každé dítě si domů ponese Lego – nakladač (odpovídala Mgr. Milena Šandová, ředitelka Těžební unie).

Na co se příchozí mohou těšit?

Především na to, že budou moci vidět stroje v akci. Samozřejmě však i na množství novinek. Nebudou chybět novinky z oblasti drtící techniky, ale novinky budou i v nakladačích, rypadlech, dumprech. Jak víte, v tomto roce vešly v platnost nové emisní předpisy na zplodiny a hlučnost, a tak výrobci musejí reagovat a vylepšovat.

Co očekáváte od 1. ročníku mezinárodní konference Těžba a životní prostředí ve střední Evropě?

Chceme, aby se zde sešli co nejkvalitnější přednášející a posluchači, následně vznikaly i živé diskuze. Snažíme se ukázat, že těžba neznamená devastaci okolí, ale že lze těžit velmi šetrně, v souladu s životním prostředím. Také chceme umožnit účastníkům konference setkání nejen na formální rovině.


Ukázka clonového odstřelu v lomu Mokrá

Rozhodne-li se ještě nějaká firma, že by chtěla na EXPO Mokrá vystavovat, má možnost se ještě přihlásit? Pokud ano, potom kde?

V této chvíli je možné se ještě přihlásit. Stačí zavolat na mobilní číslo 606 704 302 či na číslo +420 545 211 014 nebo poslat e-mail na adresu: unie@tezebni-unie.cz.

Jaký bude oficiální jazyk na této konferenci?

Oficiálním jednacím jazykem bude čeština a angličtina. Kompletní program konference bude z jazyků přednášejících simultánně tlumočen do češtiny, polštiny a angličtiny.

Po tiskové konferenci následoval odjezd zúčastněných do lomu Mokrá, kde měli možnost shlédnout clonový odstřel. Tímto odstřelem se uvolnilo 23 tis. tun zeminy.

Seznam přihlášených vystavovatelů EXPO Mokrá 2006 k 15. 5. 2006

AD Controls, s.r.o., Agrotec a.s., Achenbach-CZ, s.r.o., Albertina Trading, spol. s r.o., Alhozd spol. s r.o., Allgemeine Bauzeitung, AL-MO s.r.o., AMG - Karel Pícha, s.r.o., Anna Sádlíková ANSA, Ason, spol. s r.o., Atlas Copco s.r.o., Austin Detonator s.r.o., Austin Powder International, Bagry CZ, Baumot s.r.o., BC Stavo s.r.o., Beton TKS, Binder + co AG, Blatenské strojírny Blatná, s.r.o., BMP Sp. z o.o., Bobcat CZ, a.s., CAB Česká, spol. s r.o., Cemdest, s.r.o., Čemat Trading, spol. s r.o., Damco Service, Davon s.r.o., DSP Přerov, spol. s r.o., Duslo, a.s., Odštěpný závod Istrochem, Engas s.r.o., o.z. Engineering, Hennlich, Industrietechnik, spol. s.r.o., Ekoglobal s.r.o., Epass s.r.o., Eriez Magnetics Europe Ltd., Erlau AG, Euro Sitex s.r.o., Explosia a.s., FKM s.r.o., Fuchs Oil Corporation (CZ), spol. s r.o., Gama Ocel s.r.o., Georeal spol. s r.o., Goodyear Dunlop Tires Czech s.r.o., Hartl drtiče + třídiče s.r.o., HR International Crushing and Screning, Ltd., Hydrex s.r.o., Hydronika Dee a.s., Ikas s.r.o., Inges s.r.o., Isenmann Siebe GmbH, Jakos spol. s r.o., Jantsa a.s., Jiří Štefan, JR Trade s.r.o., Kohlschein spol. s r.o., Kool Trading spol. s r.o., KSK - Belt, a.s., Lectura Verlag GmbH, Magotteaux S.A.S. France, Matador, a.s., Metso Minerals, s.r.o., Minerální suroviny - Surowce Mineralne, Mingau - stavební stroje, spol. s r.o., ND Lor Uničov, a.s., Nekr Servis s.r.o., Nordstahl s.r.o., Obnova Brno, a.s., Permon s.r.o., Pewag, s.r.o., Phoenix-Zeppelin spol. s r.o., Powerscreen ČR, s.r.o., Propneu s.r.o., Pro Sand Engineering s.r.o., PSP Engineering a.s., Resta s.r.o., Regulace - Váhy - Systémy, s.r.o., Rema Tip Top Inco - Cz spol. s r.o., Renomag spol. s r.o., Rockmore s.r.o., Rocktech, s.r.o., Řetězárna a.s., Sandrock, s.r.o., Sava Trade s.r.o., Screen Servis spol. s r.o. , SD - Vrtné a trhací práce, a.s., Sew-Eurodrive CZ s.r.o., Slévárny Třinec, a.s., SSAB Swedish Steel s.r.o., Stas spol. s r.o., Stavební informace, Staves s.r.o., Strojírny Podzimek, s.r.o., Střední průmyslová škola kamenická a sochařská Hořice, Svaz kameníků a kamenosochařů, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Tamtron s.r.o., Techkon s.r.o., Tenzováhy s.r.o., Těžařská komora ČR, Traso s.r.o., o.z. Tribo-tech, Hennlich Industrietechnik, spol. s r.o., Třídič s.r.o., Uhlí - rudy - geologický průzkum, Union Ocel, s.r.o., Vetra International s.r.o., Volvo Stavební stroje Czech s.r.o., Volvo Truck Czech s.r.o., Vomet spol. s r.o., VVV Most spol. s r.o., Vydavatelství Vega společnost s ručením omezeným, WAMAG s.a. Zak³ady Urz¹dzeń Technicznych, Winfa s.r.o., Zam - servis s.r.o.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek