Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Předváděcí akce vrtací soupravy Atlas Copco SmartROC T40

Zveřejněno: 13. 2. 2014

Ve čtvrtek 7. listopadu 2013 uspořádaly Atlas Copco ve spolupráci se společností CB Destrukce jedinečnou celodenní předváděcí akci vrtací soupravy Atlas Copco SmartROC T40.

Demo day vrtací soupravy se konal v bývalém lomu Starý Klíčov poblíž Domažlic. Toto úchvatné místo je známé pod názvem Lomeček1). Od deseti hodin se začali sjíždět pozvaní hosté. Při příchodu na parkoviště si mohli prohlédnout bagr s hydraulickým kladivem, demoličním drtičem a sortýrovacím drapákem a mobilní drtič Atlas Copco Powercrusher.

Jan Šebor ml. z firmy CB Destrukce
Jan Šebor ml. z firmy CB Destrukce
Cvičný vrt soupravy Atlas Copco SmartROC T40
Cvičný vrt soupravy Atlas Copco SmartROC T40

Atlas Copco SmartROC T40 v akci

Přímo v Lomečku je čekala v průběhu dne řada ukázek chodu vrtací soupravy SmartROC T40 s několika cvičnými vrty, prohlídky stroje i s možností vyzkoušet si řízení tohoto unikátního stroje.

Nechyběla ani zajímavá technická přednáška s ukázkami práce stroje v terénu, kterou uvedl Miloš Kánský a přednesl Miroslav Solař. Odpoledne s průběžným občerstvením a rautem doprovázel také poutavý profesionální film firmy Atlas Copco s nejrůznějšími stroji v akci.

Vrtná hlavice soupravy
Vrtná hlavice soupravy
Kabina doznala změn zejména v oblasti ovládacích prvků vrtání. Práce se soupravou je tím mnohem komfortnější a bezpečnější
Kabina doznala změn zejména v oblasti ovládacích prvků vrtání. Práce se soupravou je tím mnohem komfortnější a bezpečnější

V podvečer kolem 18. hodiny přijel do Lomečku vzácný host, farář Mgr. Przemyslaw Ciupak z nedaleké farnosti, který se vší důstojností popřál firmě Atlas Copco hodně úspěchů a který toto stvrdil posvěcením vrtací soupravy Atlas Copco SmartROC T40.

Večer pak pokračoval volnou zábavou s vystoupením známého perkusisty Pavla Plánka v doprovodu dalších hudebníků.

Farář Mgr. Przemyslaw Ciupak posvětil vrtací soupravu
Farář Mgr. Przemyslaw Ciupak posvětil vrtací soupravu

Konstrukční řešení vrtací soupravy

Na první pohled zaujme souprava SmartROC T40 dostatkem prostoru okolo agregátů, ventilových bloků atd. To je způsobeno zejména nízkoobjemovou nádrží (100 l), oproti předchozím typům o 50 % nižším počtem hydraulických hadic a o 70 % nižším počtem hydraulických spojů.

Tomu, kdo zná výrobky Atlas Copco, nemohlo uniknout, že koncepčně typ SmartROC T40 vychází z osvědčené řady ROC D9C – 11. Vše je ale odlehčené, zjednodušené, s řadou vylepšení a novinek. Souprava je vybavena pohonnou jednotkou CAT C 7.1, dobře známým hydraulickým kladivem COP 2560 EX, kompresorem Atlas Copco o kapacitě 158 l/s (9,5 m3/min), 10,5 bar, hliníkovou lafetou s vyměnitelnými ocelovými lyžinami a lomenným ramenem. Jednou z viditelných novinek je i zdvojený buben hydraulických hadic, který zajišťuje jejich vyšší životnost i vyšší životnost samotného bubnu. V daných provozních podmínkách byla prokázána úspora nafty až 50 %!

Kabina doznala změn zejména v oblasti ovládacích prvků vrtání, tedy počítače, jeho grafiky, umístění atd. Práce se soupravou je tím mnohem komfortnější a bezpečnější. Další novinkou je možnost vybavit stroj radiovým ovládáním veškerých funkcí, s dosahem několika set metrů.

Veškeré agregáty soupravy jsou dobře dostupné a mají kolem sebe dostatek prostoru
Veškeré agregáty soupravy jsou dobře dostupné a mají kolem sebe dostatek prostoru
Předváděná vrtací souprava Atlas Copco SmartROC T40
Předváděná vrtací souprava Atlas Copco SmartROC T40

Mezinárodní účast

Zdařilé akce se zúčastnila více než stovka hostů z řad zákazníků a distributorů nejen z České republiky, ale i z Chorvatska, ze Slovenska, Polska či Maďarska. Přijeli také studenti Masarykovy Univerzity z Přírodovědecké fakulty v Brně a studenti Střední školy technické Zelený pruh Praha načerpat důležité vědomosti a trochu se „dotknout praxe”.

Mezi účastníky nemohli samozřejmě také chybět ředitel a jednatel firmy CB Destrukce pan Jan Šebor st. a Jan Šebor ml., společnosti zabývající se kompletním servisem rozpojování hornin v ČR. Mezi pozvanými hosty byla i redakce Stavební techniky a Těžebních strojů zastoupená redaktorkou, která pro vás pořídila několik fotografických ukázek.

¹) Bývalý amfibolitový lom (amfibolit je tvrdá hornina, směs metamorfovaných vyvřelin), těžba ukončena 1988. Rozměry ložiska činí přibližně 200 × 20 až 50 m. Od roku 1996 má lom pronajatý klub Marine Domažlice, který zde poskytuje zázemí pro potápěče. Hlavní atrakcí je ponorná kabina Atlantis, která se sem po důkladné renovaci přestěhovala z Ejpovic. Je to patrně největší keson i kabina v Česku, odkud můžete zahlédnout mnoho druhů ryb včetně sumce, štiky nebo jesetera. V zimních měsících je v Lomečku vytápěná klubovna s možností občerstvení. Konají se zde zajímavé sportovní, kulturní a firemní akce. Okolí lomu je ozdobeno řadou monumentálních dřevěných soch a celkový prostor je upraven do podoby parku.
Foto: Archiv firmy, Jarmila Burešová

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek