Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Pracovní plošiny ROTHLEHNER v Čechách

Zveřejněno: 5. 12. 2006

Pracovní plošiny se u nás staly v posledních letech nepostradatelným pomocníkem při stavbě a údržbě objektů a též i neodmyslitelnou součástí běžného života.

Současná moderní zdvihací technika dokáže obsluhu pracovního koše dopravit 100 m do výšky stejně lehce jako 40 m do boku. Umí se dostat úzkými dveřmi do kostela, tělocvičny nebo obchodního centra, i překonat několik schodů nebo sjet vlastní silou na dno plaveckého bazénu. Zařízení s rozměrnými koši a dieslovým pohonem 4 x 4 jsou používána v náročných terénech při zakládání staveb a při velkém zatížením dokáží ve výšce i pojíždět. Ideální rozložení hmotností a minimální tlaky na podloží vykazují plošiny s pásovými pohony, které nedělají »šmouhy« ani na vnitřních dlažbách. Práci na pěších zónách, v parcích a lázeňských střediscích zase obstarají tiché teleskopické plošiny s ekologickými elektropohony. Jednoduchá obsluha, nízké provozní náklady, spolehlivost a vysoká míra bezpečnosti moderních plošin dokázala zrychlit a zpříjemnit náročné práce ve výškách a současně je zpřístupnit skutečným odborníkům.

A jak to vlastně začalo.....

To, co bylo pro obyvatele západní Evropy či Ameriky běžné již před mnoha léty, se v Čechách rodilo velmi pomalu. Úroveň techniky a informovanosti byla na začátku devadesátých let v této branži velmi špatná. K dispozici byly pouze kloubové nástavby na nákladních automobilech s pracovními výškami 13 až 27 m. Tento produkt českého výrobce používaly technické služby a správa veřejného osvětlení od sedmdesátých let bez jakékoli inovace. Jinou volbu nemělo stavebnictví, komunální služby, energetici, hasiči a ani výrobní závody. Česká stavební firma neměla možnost a zpočátku ani zájem použít v té době již ve světě naprosto běžné, desítkami výrobců nabízené např. samohybné nůžkové nebo teleskopické stroje. Nebyly k dispozici ani přívěsné plošiny s malou hmotností a ekologickým pohonem. Podobná situace byla v kategorii lehkých nákladních automobilů do 3,5 t. Protože pracovní plošiny prakticky nevlastnil soukromý sektor a nebyly mu ani dostupné, nevznikala potřeba rozmanitosti a nerostly požadavky na využití nové moderní techniky ani odtud. S neznalostí těchto zařízení a technologií souvisela a někde bohužel přetrvává i nižší produktivita a nedostatečná bezpečnost výškových prací.

Obecně zakořeněná představa, že levná, nekvalifikovaná pracovní síla provede výškové práce na stavbě lezením po konstrukcích, žebřících a lešeních, se mnoha firmám nevyplatila. Bohužel čeští výrobci pracovních plošin nereagovali včas na nové technické požadavky stavebnictví a průmyslu a zatvrzele prosazovali v té době již technologicky překonanou kloubovou techniku na nákladních automobilech. Bylo vyrobeno pouze malé množství přívěsných a nůžkových plošin, které svými parametry ovlivnily názor odborné veřejnosti na tuto techniku spíše negativně. Teleskopická zařízení na podvozcích nákladních automobilů byla dodána na trh s pětiletým zpožděním a pro samohybné kloubové a teleskopické plošiny se výrobce v ČR vůbec nenašel. Tento časový skluz tuzemská výroba již nedohnala a odhadujeme, že minimálně 80 % výškové techniky se dodnes do Čech a do zemí bývalé východní Evropy dováží.

V devadesátých letech v Čechách prakticky neexistovali pronajímatelé pracovních plošin. Vysoká míra používání pracovních plošin v západních zemích souvisela s tím, že plošinu si nemusí firma hned kupovat, ale často je výhodnější pronajmout si speciální typ pro konkrétní práci za zlomek pořizovacích nákladů. Půjčovny na západě vlastnily běžně stovky, ale i tisíce nejrozmanitějších výkonných a bezpečných plošin.

Obrovský přetlak pracovních plošin v půjčovnách okolních zemí EU však nebyl nasměrován do ČR a SR. Velké zahraniční půjčovny se do našeho »bezplošinového« ráje moc nehrnuly. Byl a je to zřejmě důsledek předchozí nepružné legislativy, která dovozu a pronájmu vyhrazených zdvihacích zařízení nejen bránila, ale svojí neprůhledností a nepružností řadu zahraničních investorů odradila.

Dvacetileté know how Rothlehner

Firma ROTHLEHNER pracovní plošiny se objevila na českém trhu v roce 1993. Od samého počátku nabídla komplexní služby. Tedy od prodeje pracovních plošin řady výrobců, přes vlastní pronájem plošin, až po servis zahrnující veškeré nutné kontroly dle legislativy. Tři jednoduché věci. Prodej, pronájem, servis. Za nimi se ale skrývá obrovské know-how, které firma ROTHLEHNER získala již dříve působením na německém trhu a které postupně přenesla a upravila pro místní poměry.

Jak jednoduché. Objednat u dodavatele, dodat zákazníkovi a shrábnout tučnou marži. Takhle to chodí snad jen u bot či triček, ale ne u zařízení, kde jde o bezpečnost, zdraví a o splnění všech předpisů a zákonů. A už vůbec to nefunguje v případě, kdy zákazník žádá takovou kombinaci, kterou žádný výrobce nenabízí.

V oblasti pronájmu česká firma nastoupila podobný trend jako její mateřská. Protože v počátcích neexistovaly v ČR půjčovny pracovních plošin, nakoupila firma zařízení, která půjčovala strategickým zákazníkům. Půjčovny tedy mohou využít za výhodnějších podmínek i stroje ROTHLEHNER a dalších partnerských zákazníků. Pokud si tedy půjčovna zakoupí pracovní plošinu, tak po zakoupení nemá v nabídce jen své stroje, ale za výhodnějších podmínek i stroje stojící na dvoře v Praze u Rothlehnera nebo u jeho strategických partnerů. Partneři, začínající kdysi s pronájmem jednoho zařízení, se postupně rozrostli v mohutnou skupinu pronajímatelů s potenciálem 220 strojů.

Ve své třináctileté historii umístila firma ROTHLEHNER pracovní plošiny na český a slovenský trh více jak 850 moderních pracovních plošin v široké škále modelů. V současnosti 170 nabízených typů pracovních plošin DENKA LIFT, Pinguely-Haulotte, GSR, PB Lifttechnik a EGI však neznamená pouhé řešení jakéhokoli požadavku. Reprezentuje i nejvyšší nároky na organizaci servisu, servisní zázemí včetně okamžitě dostupných náhradních dílů, ale i školení servisního personálu a jeho vytížení v prakticky nepřetržitém provozu.

Současné pracovní plošiny jsou možná z hlediska oprav složitější než dobře vybavená auta. Jsou kombinací přesných mechanických dílů s kontrolovanou bezpečností, komplikovaných hydraulických systémů a nejmodernější elektroniky na bázi mikroprocesorů v řídících jednotkách s možností diagnostiky. Pro opravy těchto systémů je potřebný mimořádně kompetentní a odborně zdatný personál. Vždyť tady jde o zdraví a životy obsluhy.

Jeden bod nám tam ještě chybí – školení

Školení obsluhy je doposud zajišťováno dle stávající legislativy prostřednictvím revizních techniků. V západní Evropě však již řadu let fungují a zaměstnavateli i zákonodárci jsou respektována školení bezpečnosti práce při obsluze pracovních plošin dle standardů IPAF, a tedy i příslušné průkazky vydávané celoevropskou organizací IPAF. Požadavky na školicí centra dle standardů IPAF jsou velmi vysoké. Firma ROTHLEHNER se rozhodla investovat i do této oblasti a vybudovat toto prestižní školící centrum pro obsluhu či školitele v oblasti bezpečnosti při práci s pracovními plošinami. Jako obsluha nebo pronajímatel či pracovník zodpovědný za pronájem se v brzké době jistě i Vy osobně dostanete na školení v sídle firmy ROTHLEHNER a budete si moci prohlédnout architektonicky a funkčně dokonalou novostavbu firmy. Tato investice, jakou si nedovolil žádný jiný prodejce pracovních plošin, byla realizována s jediným záměrem. Svým architektonickým řešením, vybavením a zařízením podtrhnout komplexnost ve všech oblastech služeb, které firma přináší na český a slovenský trh již 13 let.

Foto: Archiv firmy ROTHLEHNER pracovní plošiny s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek