Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Pracovní plošiny značky INREKA

Zveřejněno: 28. 2. 2007

Skupina INREKA PLOŠINY se sídlem v Šumicích u Uherského Brodu, která dlouhodobě vyrábí pracovní plošiny na automobilní a speciální podvozky, se rychle zabydlela na trhu díky mimořádné nápaditosti a umění včas uvádět nová řešení v život. „Jsme rádi, že prodáváme myšlenky, nikoliv kilogramy“ charakterizoval značku i společnost INREKA PLOŠINY jednatel Dalibor Jančář. Vloni vyslala firma jasný signál o své tržní pozici tím, když uvedla do provozu nové výrobní a správní centrum v obci Rudice na svazích Bílých Karpat.

Jak jsme v časopise Stavební technika psali zhruba před rokem v čísle 2/2006 [1] výrobní program skupiny tvoří tři řady plošin. První řadou jsou kloubové, teleskopické a kloubově teleskopické plošiny na různých podvozcích. Druhou řadu tvoří sloupové a nůžkové pracovní plošiny, montované na speciální podvozky. Třetí, doplňkovou výrobní řadu, tvoří zdvihací stoly. Celý systém řízení jakosti, tzn. při vlastní výrobě, konstrukci a organizačních činnostech, je certifikován podle ČSN EN ISO 9001:2001.

Součástí přirozeného vývoje původní firmy INREKA PLOŠINY s.r.o. založené v roce 1998 bylo dokončení zásadní přestavby organizačního uspořádání v roce 2006. Ta začala v roce 2003, kdy byla založena mateřská zastřešující firma INREKA PLOŠINY PLUS, s.r.o., ve které se soustředil obchod, konstrukce a administrativa. Původní společnost se stala její dceřinou společností. K ní pak postupně přibývaly další „dceřinky” – INREKA PLOŠINY SERVIS, s.r.o. v roce 2004 a INREKA PLOŠINY ELEKTRO, s.r.o. v roce 2006.

Dnešní skupina INREKA PLOŠINY pracovní plošiny nejen vyrábí, ale věnuje se i jejich vývoji, obstarává všestranné služby pro zákazníky a vede obchodní činnost, která je pro každou firmu životně důležitá. Výsledkem jak samostatného úsilí všech složek společnosti, tak jejich spolupůsobení je:

  • vysoká technická úroveň plošin,
  • krátké dodací lhůty,
  • servis do 24 hodin.

To dohromady umožňuje obstát na českém i zahraničním trhu. Plošiny INREKA využívají firmy podnikající v různých odvětvích, jako např. v energetice, telekomunikacích, stavebnictví, ale i hasiči a filmaři.


Obr. 1: Sídlo firmy INREKA PLOŠINY – pohled zhora

Kloubové pracovní plošiny

Uspořádání kloubových plošin, soustava dvou nebo tří ramen umístěných vedle sebe s točnicí a pracovní klecí, umožňuje neomezené otáčení v obou směrech. Tento typ plošin má maximální pracovní dosah 10,5 až 18,5 m do výšky a od 4,5 do 9,5 m do boku. Pracovní klec má rozměry 0,8 x 1,2 m a nosnost 200 kg + 10 %. To vše s minimálními požadavky na stabilizaci a přepravní rozměry. Jsou jednoduché a spolehlivé.


Obr. 2: Sídlo firmy v Rudicích u Uherského Brodu

Teleskopické pracovní plošiny

Teleskopické pracovní plošiny mohou být vybaveny tří nebo čtyřdílným výsuvným ramenem upevněným na točnici, opět s možností neomezeného otáčení v obou směrech. Maximální dosahy jsou 12,5 až 22,5 m do výšky a 7,5 až 11,5 m do boku. Pracovní klec má rozměry 0,8 x 1,2 m a nosnost 250 kg + 10 %. Minimální požadavky na stabilizaci, minimální přepravní rozměry a komfortní ovládání, to jsou hlavní přednosti těchto plošin.

Oba typy plošin jsou vybaveny kovovou nebo sklolaminátovou pracovní klecí, s možností natáčení. Kinematika ramen umožňuje spuštění klece až na zem. Plošiny mohou být opatřeny dvojnásobnou izolací pro práci pod napětím do AC 1000 V/50 Hz. Hydraulický systém může být poháněn od motoru vozidla nebo elektromotorem. Agregáty je možné zapínat a vypínat z pracovní klece. Pracovní pohyby mohou být řízeny přímo nebo proporcionálně s předvolbou pohybů. Pohyb plošiny lze řídit ze dvou míst . Pracovní klec je vybavena zásuvkou AC 230 V/50 Hz (napájení ze sítě nebo elektrocentrálou 230 V/50 Hz – 2,2 kW), alternativně DC 12 V/ 24 V (napájení z akumulátorů). Nástavby mohou být konstrukčně řešeny jako demontovatelné.

Pracovní plošiny INREKA mají vysoký standard bezpečnosti práce. Základem je tlačítko „TOTAL STOP”, všechny hydraulické válce jsou vybaveny hydraulickými zámky, koncové polohy všech ramen jsou omezeny mechanicky, klec má zařízení proti přetížení a pro nouzové spuštění pracovní klece může být klec vybavena ručním čerpadlem.


Obr. 3a: Kloubově-teleskopická plošina na podvozku TATRA 815 16 WR 45/11T 4x4

Kloubově teleskopické pracovní plošiny

Kombinace předchozích systémů umožňuje dosáhnout příznivé hmotnosti a malých transportních rozměrů. Vedle sebe umístěné první a druhé rameno je spojeno kloubově. Třetí rameno je kloubově spojeno s druhým ramenem a je společně s pracovní klecí uloženo na zádi vozidla. Druhé rameno je dvoudílné teleskopicky výsuvné. Pracovní klec je vybavena hydraulickým vyrovnávacím systémem, uzamykatelnými schránkami, výstražnými majáky a reflektorem, další vybavení záleží na přání zákazníka. Hydraulické čerpadlo je poháněno motorem vozidla, alternativně může být čerpadlo poháněno elektromotorem AC 3x400 V/50 Hz – 11 kW. Ovládání je proporcionální s předvolbou a může být řízeno z pracovní klece i od točnice, včetně startování a zhasínání motoru. Jak ovládací, tak i bezpečnostní systém jsou řízeny mikroprocesorovou jednotkou. Pracovní dosah kombinovaných plošin je až 28 m do výšky a 15 m do boku při zatížení 350 kg + 10 % v celém rozsahu pracovních pohybů. Rozměry pracovní klece jsou 1,8 x 1,1 m. Pro své parametry a vybavení vyhovují náročným podmínkám pro použití v energetice a při všestranné práci hasičských záchranných sborů.

Kombinace kloubově teleskopického uspořádání ramen se taky s úspěchem využívá u přívěsových plošin.

Přívěsové pracovní plošiny mají pracovní výšku od 11m do 16 m. Mohou být opatřeny hydraulickým pojezdem.

Klec rozměru 0,7 x 1,1m nosnost 200 kg + 10 %.

Bezpečnost práce zajišťují zámky hydraulických válců, dvojité jištění koncových poloh ramen, dva nezávislé systémy nouzového spouštění klece, zařízení proti přetížení klece, tlačítka „TOTAL STOP” a několik stupňů ochrany proti úrazu elektrickým proudem.


Obr. 3b Kloubově-teleskopická přívěsová pracovní plošina

Sloupové pracovní plošiny

Základem je čtyřdílné rameno teleskopického provedení s hydraulickým výsuvem, upevněné k podvozku. Pracovní dosah je 8 , 10 a 12 m, rozměry plošiny jsou 0,7 x 1,1 m a nosnost 200 kg + 10 %. Pohotovostní hmotnost je od 560 kg (bez akumulátorů). Hydraulické čerpadlo může být poháněno elektromotorem DC 24 V napájeným z akumulátorů, příp. elektromotorem AC 230 V/ 50 Hz napájeným ze sítě. Podvozek může být ruční nebo s vlastním pohonem pomocí elektromotorů DC 24 V s možností plynulé změny rychlosti pohybu. Sloupovou plošinu lze dovybavit jednoosým přívěsným vozíkem pro její přepravu na větší vzdálenosti.

Malá váha, minimální transportní rozměry a vysoká užitná hodnota předurčují sloupové plošiny k využití v průmyslu i stavebnictví, ve velkoprodejnách, skladech, letištích atd.


Obr. 4: Sloupová pracovní plošina v přepravní poloze

Nůžkové pracovní plošiny

Jednoduché pracovní plošiny na principu nůžkově se křížících ramen. Pracovní výšky od 2 do 10 m jsou stejně jako rozměry a zatížení pracovní klece navrženy podle zákazníkova přání. Mohou být stacionární i mobilní, s ručně nebo elektricky poháněným podvozkem. Hydraulické čerpadlo může být poháněno elektromotory AC 230 V/50 Hz, AC 3x400 V/ 50 Hz nebo DC 24 V. Nůžkové plošiny lze dovybavit jednoosým přívěsným vozíkem pro jejich přepravu na větší vzdálenosti.

Nůžkové plošiny jsou určeny pro nejširší použití v celém spektru oborů.


Obr. 5: Nůžková pracovní plošina spojující dvě podlaží

Zdvihací stoly

K přemostění krátkých vzdáleností a k vyrovnání výškových rozdílů při manipulaci s výrobky, zbožím atd. slouží právě zdvihací stoly. Tato zařízení jsou vyráběna na zakázku a jejich montáž vyžaduje stavební úpravy. Ovládání je přímé, čerpadlo může být poháněno ručně nebo elektromotorem AC 230 V/ 50 Hz, příp. AC 3x400 V/50 Hz.

Typicky jsou využívány např. ve skladech velkoobchodů, mrazírnách, logistických centrech a výrobních podnicích.

Firma INREKA PLOŠINY Uherský Brod poskytuje komplexní služby v oboru zdvihací techniky. Na základě požadavků zákazníka navrhne a zrealizuje optimální zdvihací zařízení. Poskytuje servis do 24 hodin a zajišťuje revizní prohlídky, generální opravy i repase zdvihací techniky.

Samozřejmostí je certifikace dle ČSN EN ISO 9001:2001.


Obr. 6: Zvedací stůl vestavěný do nakládací rampy

Literatura a zdroje:

[1] Volf. P.: INREKA PLOŠINY – široký sortiment pracovních plošin, Stavební technika č. 2/2006, str. 8.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy INREKA
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek