Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Polešovická pískovna vsadila na pásové rypadlo Hitachi ZAXIS 290 NLC-5

Zveřejněno: 7. 10. 2014

Snaha o zvýšení produktivity práce a snížení provozních nákladů vedla majitele firmy DOBET k úvaze nad nahrazením starého dosluhujícího stroje zajišťujícího skrývku zeminy v Polešovické štěrkopískovně. Po pečlivém průzkumu trhu a jednání se zástupci několika předních značek padla volba na pásové rypadlo Hitachi ZAXIS 290 NLC-5.

Ryze česká soukromá společnost DOBET, spol. s r.o. se zabývá těžbou a zpracováním surovin ve dvou vlastních štěrkovnách a třech kamenolomech. Štěrkovny najdete nedaleko sídla firmy v Ostrožské Nové Vsi a v Polešovicích. Těženou surovinou je zde tříděné přírodní kamenivo (štěrkopísek). Kamenolomy se nacházejí v Ústí nad Labem (lom Mariánská Skála), Krásném Lese ve Frýdlantském výběžku a v Krhanicích nedaleko Benešova.

Kromě těžby provozuje společnost také několik betonáren. Všechny se nacházejí na území Moravského Slovácka, konkrétně v Ostrožské Nové Vsi, Uherském Hradišti-Jarošově, Uherském Brodě a ve Vlkoši, a nabízejí betony dle ČSN, potěry se zaručenou pevností, lehké betony, pěnobetony a polystyrenbetony, speciální betony, potěry, liaporbetony.

V pískovně v Polešovicích se nás ujali pánové Ing. Michal Hábl, vedoucí provozu, spolu s Ing. Miroslavem Hendrychem, závodní lomu.

Požadavky na nové rypadlo

Jak už bylo zmíněno, tak nákupu rypadla předcházel pečlivý výběr, v rámci kterého bylo osloveno několik zástupců předních výrobců stavebních strojů. Na samém začátku bylo jasno pouze o hmotnostní kategorii 30 tun. Lehčí rypadlo neposkytne dostatečný výkon a těžší se zase díky geologickým podmínkám boří. Parametry rozhodujícími o typu stroje byly v prvé řádě výkon a ekonomická stránka provozu. Následovalo servisní zázemí dodavatele, odbornost a různé individuální vychytávky. Důležitou roli hrála samozřejmě také cena.

Konečný verdikt: Hitachi

Volba padla nakonec na Hitachi ZAXIS 290 NLC-5 a ještě než si představíme rypadlo podrobně, sluší se určitě zmínit, že noví majitelé ocenili jednání dealera, společnosti AUSTRO Baumaschinen, s.r.o. Již při prvním jednání jim byla nabídnuta solidní cena, kterou nebylo nutné smlouváním srážet níže, veškeré dotazy byly kvalifikovaně a rychle zodpovězeny a celá dodávka proběhla včas a bez problémů.

Hitachi ZAXIS 290

Toto rypadlo z nové řady ZAXIS, zaměřující se na vysokou efektivitou a s ní souvisejícími nízkými provozními náklady, je komfortní a zároveň dostatečně robustní i pro práci v náročných podmínkách těžby. Opírá se o následujících pět pilířů: motor, systém se třemi hydraulickými čerpadly TRIAS, vyztužená ramena stroje pro těžkou práci v lomech, jedním sdruženým ovladačem ovládaný LCD palubní displej zobrazující aktuální stav stroje spolu s jeho nastavením a vynikající přistup během údržby stroje.Právě nový speciálně vyvinutý motor spolu s nejmodernější hydraulikou a elektronikou stroje hraje zásadní roli při dosažení významného snížení spotřeby pohonných hmot. Výrobce udává, že v režimu PWR se v porovnání s režimem P předchozího modelu rypadla ZAXIS sníží spotřeba o 9 %, a to bez poklesu pracovního výkonu. V provozním režimu ECO je úspora pohonných hmot dokonce až 15 %, při dosažení stále ještě relativně vysoké produktivity práce.

Motor

Čtyřválcový vodou chlazený motor Isuzu AL-4HK1X o objemu 5,193 l, vybavený systémem přímého vstřikování paliva Common-Rail, poskytuje maximální výkon 140 kW při 2 100 otáčkách za minutu. Maximální kroutící moment 652 Nm je k dispozici při 1 800 otáčkách. Motor je přeplňován turbokompresorem s variabilní geometrií. Ke snížení emisí oxidů dusíku napomáhá systém recirkulace výfukových plynů (AGR), saze zachytí filtr pevných částic a oxidačního katalyzátoru s automatickou regulací teploty výfukových plynů. Motor je v souladu s emisními směrnicemi EU stupeň IIIB a pro splnění těchto norem je přímo navržen.

Tři hydraulická čerpadla

Nový hydraulický systém TRIAS má zásadní význam pro vyšší produktivitu a nižší spotřebu pohonných hmot. Tři axiální pístová čerpadla s proměnným výkonem (2× 236 l/min a 1× 210 l/min) nabízí oproti dvěma čerpadlům lepší přenos energie z motoru na pojezd a pracovní náčiní. To se projeví samozřejmě především při používání pracovních nástrojů s odlišnou spotřebou hydraulického oleje. Díky systému TRIAS je u nového modelu ZAXIS 290 NLC-5 ale také o 9 % zvýšen kroutící moment natáčení nástavby, což umožňuje například snadněji provádět výkopové práce s požadavkem bočního přítlaku a práce na svahu.

Vyztužená ramena

Nový model ZAXIS 290 NLC-5 byl konstruován pro práci v náročných provozních podmínkách, kde jsou potřeba spolehlivé stroje vyznačující se vysokou provozní pohotovostí a produktivitou práce. Robustní vyztužená ramena samozřejmě umožňují lépe přenášet pracovní síly, ale také lépe snášejí vznikající mechanické zatížení .

Komfort

V HITACHI věří, že komfort, pohodlí a bezpečnost práce je klíčem k produktivitě. Není tedy překvapením, že nový model rypadla nabízí zase o poznání komfortnější pracovní prostředí, lepší výhled do pracovního prostoru (v důsledku nového umístění monitoru a dveří) a velké množství uživatelsky přátelských funkcí . Pomocí nové zpětné kamery byl navíc zlepšen výhled dozadu na protizávaží a omezen mrtvý úhel výhledu.

Nový, univerzální LCD monitor (viz obrázek) je vybaven dobře čitelným 7 palcovým displejem. Na něm Vám stroj ukazuje různé technické údaje, jako například aktuální stav stroje a jeho nastavení. Monitor a ergonomicky provedený spínač jsou snadno dosažitelné po pravé straně. Nově byl také vytvarován proporcionální posuvný spínač a optimalizované joysticky (páčky) umožňují snadnou obsluhu namontovaných pracovních nástrojů.

Provoz a údržba stroje

Vlastní provoz stroje je usnadněn díky zaintegrování automatických funkcí preventivní údržby, které šetří čas vynaložený na údržbu. Na univerzálním LCD monitoru si můžete například zkontrolovat hladinu motorového oleje. Blikající výstražná kontrolka signalizuje potřebu výměny hydraulického oleje nebo palivového filtru. Kromě toho můžete při zapnutí zapalování stanovit plán preventivní údržby, abyste předešli odstávkám stroje z provozu.

Na fyzickou údržbu stroje myslel výrobce také. Palivový filtr, motorový filtr a filtr vzduchu lze vyměnit pohodlně přímo ze země. Pro další práce jsou k dispozici protiskluzové stupačky, pomocí kterých se dá snadno a bezpečně vystoupit na nástavbu stroje. Nové rypadlo ZAXIS je vybaveno komunikačním systémem GPRS, který vysílá podrobné informace o stroji přímo na hlavní server Hitachi. Tato služba umožňuje majiteli on-line přístup ke všem klíčovým datům (i historickým), decentralizované řízení vozového parku, ale i kvalifikované poskytování proaktivní preventivní údržby ze strany dodavatele. V neposlední řadě také znesnadňuje odcizení stroje a u některých pojišťoven snižuje náklady na pojištění.

Zkušenosti z provozu

Při návštěvě štěrkopískovny v Polešovicích jsme se s novými majiteli rypadla domluvili, že nám sdělí poznatky přímo z provozu. Na závěr tedy přinášíme jejich odpovědi:


1) Popište nám podrobněji k jakému účelu je rypadlo využíváno. Do jaké hloubky se u Vás skrývka provádí, jaký materiál a jaké množství je potřeba odtěžit.

Rypadlo je u nás nasazováno především na provádění skrývkových prací v předpolí vodní těžby štěrkopísků, ale i na skrývkové práce v kamenolomech naší společnosti.

Skrývky jsou prováděny až do hloubky 5 m. Výkon je odvislý od počasí a dopravní vzdálenosti, ale obvykle činí zhruba 1 000 m3 za den. Počasí hraje značnou roli v nákladovosti skrývkových prací, tudíž se snažíme tuto činnost maximálně optimalizovat a využívat dobré podmínky k maximálním výkonům.


2) Je pro tuto činnost z hlediska výkonu a produktivity práce dostatečný režim ECO, a nebo je potřeba pracovat v režimu PWR?

Režimu ECO jsme využívali zatím s úspěchem při nasazení 4 × T815 do 500 m odvozu. Vzhledem ke krátké době od dodání stroje nemáme zatím více zkušeností.


3) Rypadlo provozujete již dva měsíce. Můžete již porovnat provozní náklady tohoto a předchozího stroje alespoň co se týká spotřeby paliva?

Dosáhli jsme spotřeby něco málo přes 11 litrů nafty na motohodinu, což je velmi slušné vůči spotřebě nahrazeného rypadla s 25 tisíci motohodinami, kde spotřeba dosahovala 30 litrů na motohodinu. Ke cti starého zařízení však nutno uvézt fakt, že motor byl téměř bez oprav po celou dobu provozu a nyní je ještě na dožití nasazen v lomu! Zda nové rypadlo napěchované řídicí elektronikou vydrží skoro 20 let v provozu bez větších oprav si netroufám odhadnout.


4) A co komfort? Cítí se strojníci ve stroji dobře a pracují se strojem rádi? Oblíbili si již na stroji nějakou „novou funkci”, kterou původní stroj nedisponoval a bez které by se již těžko obešli?

Jisté je, že řídicí elektronika výrazně zvedá komfort obsluhy a i výkon tím pádem „odpočatého” strojníka a snižuje náklady. Klima, přetlaková kabina atd., to vše strojníkovi vytváří optimální podmínky. Náš strojník by už neměnil.

¹) Čerpáno z poznatků získaných při návštěvě pískovny v Polešovicích a z technických materiálů firmy AUSTRO Baumaschinen, s.r.o.
Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Jiří Hejhálek
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek