Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Po stopách strojů SCHAEFF a TEREX od společnosti ASbud

Zveřejněno: 5. 7. 2019

V Moravskoslezském kraji, nedaleko od sebe, sídlí dvě firmy, které spojuje silné pouto. Tou první je prodejce stavební a silniční techniky značek SCHAEFF, TEREX, MECALAC a Ammann, firma ASbud Česká Republika s.r.o., a druhou pak úspěšná stavební a projektantská firma HORKON s.r.o. z Vratimova, která se může pochlubit stovkami úspěšně zrealizovaných stavebně-inženýrských projektů po celé ČR.

SCHAEFF TC85 má neotřelý design, takže se stroji jiných značek jej těžko zaměníte.

Společnost HORKON se může opřít o různorodou flotilu strojů (cca 150 ks), přičemž část jejího strojového parku vybavila svou technikou také zmíněná firma ASbud. Ta je v oboru prodeje a servisu strojů velmi aktivní a nejen v Moravskoslezském regionu získala pověst spolehlivého partnera pro prodej, pronájem a servis stavebních strojů. K byznysu tu přistupují velmi aktivně; ostatně i webové stránky www.asbud.cz patří k těm nejpoveděnějším on-line prezentacím u nás, kde nechybí veškerá dokumentace k prodávaným strojům (v češtině), ani rubrika s tipy a triky na ovládání strojů nebo přehledná nabídka bazarových strojů.

Značkou SCHAEFF to všechno začalo...

Malá část z celkového počtu strojů firmy HORKON je v těchto dnech nasazena ve Svitavách, kde probíhají práce na výstavbě skladovací haly. Společnost z Vratimova tu má na starost kompletní pokládku kanalizace a přípravu terénu pro položení infrastruktury. Na stavbě také pracují dva nejnovější přírůstky do flotily – pásové mini-rýpadlo SCHAEFF TC50 (5 t) a midi-rýpadlo SCHAEFF TC85 (8,2 t), obě dodané firmou ASbud. Tato firma zásobila flotilu HORKONu také kolovými rýpadly a čelními nakladači značky TEREX a SCHAEFF. Tyto ostatní stroje byly v době naší návštěvy nasazeny na jiných stavbách. Paralelně firma pracuje na různých místech republiky, kromě východočeského města například v Kladně, Nošovicích nebo Ostravě. Jak se dozvídáme od strojníků, značka SCHAEFF je pro HORKON vlastně taková srdcová záležitost, protože vůbec prvním strojem byl univerzální rýpadlo-nakladač SCHAEFF SMB2041, který mimochodem dodnes pracuje (najdeme ho mimo jiné i v ceníku firmy HORKON, která mechanizaci také pronajímá jiným společnostem). Jak se s tímto veteránem pracuje, nám na stavbě řekl zkušený strojník a a mechanik HORKONu, Radim Fucyman: „Když mi řekli pojedeš s dědkem, tak se mi nechtělo. Ale když jsem do toho pak sedl, změnil jsem názor. Je z něj skvělý výhled a je to dodnes opravdu silná mašina.” A jak jsou na tom v porovnání s letitým strojem nově pořízená rýpadla SCHAEFF?

První, co upotá pozornost, je jejich tichý chod. Na stavbě je jejich úkolem rovnoměrně rozhrnovat zeminu na položené potrubí; ve srovnání bahnitého povrchu pomáhá robustní plovoucí radlice. Protože jsou stoje SCHAEFF teprve v záběhu, na nějaké celkové hodnocení je ještě příliš brzy. Přesto ale najdou strojníci slova chvály. „Zkoušeli jsme s tím vytáhnout skruže a má to sílu. Kromě toho je ze stroje pěkný výhled.” A protože zrovna přišla vlna teplých dnů, byl čas také vyzkoušet klimatizaci. „Včera bylo před bouřkou dusno, tak jsem pustil klimatizaci naplno a byla mi tam pěkná zima. Takže letních veder se bát nemusíme,” říká s úsměvem jeden ze strojníků, který právě obsluhuje novější z dvojice – TC85. Možná ještě dodáme, že k další nezbytné „letní” výbavě patří u TC85ky například zeleně a bronzově tónovaná termookna a čelní sklo, které lze pomocí plynových vzpěr zasunout pod střechu kabiny.

Z dalších ohlasů, které se nám podařilo přímo na stavbě získat, zmiňujeme jednoduché ovládání, citlivost joysticku (tak akorát) a zadní kamera, která usnadňuje práci v úzkém prostoru nebo podél výkopů. Naopak trochu zvyku vyžadoval u TC85ky nový tvar joysticku (vytvarováno do ruky; obsluha byla zvyklá na rovnou páku).

Ovládací prvky v kabině TC85 jsou jednoduché a účelné, stejně grai ka na displeji.
Ovládací prvky v kabině TC85 jsou jednoduché a účelné, stejně grai ka na displeji.

V ASbud strojům rozumí...

Samozřejmě nás také zajímala historie spolupráce obou firem a zhodnocení toho, jak stroje SCHAEFF a TEREX v tak početné a různorodé flotile jako má HORKON obstojí. „Se stroji jsme spokojeni, žádné stížnosti od chlapů nemám, a co se týče nějakých poruch za ty roky, nevzpomínám si teď na nic výjimečného,” říká stavbyvedoucí HORKONu, Martin Cagáň a doplňuje. „Co mají v ASBudu ale perfektně zvládnutý, je servis a veškeré služby okolo. Jejich servisní mechanici jsou šikovní a dovedou ledacos, perfektně nám naštelovali například hydrauliku a jsou schopni nám poradit i u ostatních mašin.” Ostatně, kladné reference na záruční i pozáruční opravy a na dodávky náhradních dílů u ASbudu se k nám dostaly z vícero stran, nezávisle na této reportáži. Celkem firma ASbud dodala do HORKONu sedm strojů.

SCHAEFF TC85 – dobře vybavený univerzál

Toto midi-rýpadlo s pohotovostní hmotností 8 200 kg a s motorem Deutz o výkonu 55,4 kW je univerzálním pomocníkem, který svému majiteli nabídne výborný poměr cena-výkon, odvděčí se mu výbornou spotřebou a v základu nabídne i bohatou výbavu, kterou strojník ocení při dlouhých pracovních směnách. Pojďme se podrobněji podívat na některé kontrukční prvky tohoto rýpadla.

Nulový přesah záďě spolu s funkcí Knickmatik® (bočně přesaditelný výložník) přijdou vhod při práci v uličkách nebo v husté zástavbě. Výborné ovládání, které ostatně zmiňují i strojníci HORKONu, má na svědomí hydraulický systém Load-Sensing s funkcí LUDV. Axiální pístové čerpadlo dodává pouze takové množství oleje a pod takovým tlakem, kolik právě daný úkon vyžaduje. Regulace hydraulického průtoku je nezávislá na zátěži (LUDV), což přispívá k plynulé práci a umožňuje strojníkovi provádět několik současných pohybů bez zráty výkonu. K dispozici jsou čtyři nezávislé hydraulického okruhy, takže lze na rýpadlo upnout i složitější příslušenství a udělat z něj skutečně pracovního „univerzála” s rychlou návratností investice. Jednoduché, ale praktické, je řešení, kdy jsou hydraulické válce výložníku a násady umístěny nad samotnou konstrukcí výložníku. Strojník tak má při práci větší manévrovací prostor a zároveň jsou válce lépe chráněny před případným poškozením.

Aby měl strojník dokonalý přehled o stavu a nastavení stroje, má k dispozici tzv. „Schaeff Smart Control”. Na barevném displeji uvnitř kabiny se data zobrazují podobně jako u smartphonů v dlaždicovém zobrazení. Intuitivně lze nastavit celou řadu funkcí – procentuálně ve sloupcovém diagramu lze například navolit hydraulický průtok, a to podle typu upnutého nástroje.

Na stavbě skladovací haly ve Svitavách pracují dvě zánovní rýpadla SCHAEFF, dodané firmou Asbud. V popředí větší rýpadlo SCHAEFF TC85 (8,2 t), vzadu pak menší sourozenec SCHAEFF TC50 (5 t).
Na stavbě skladovací haly ve Svitavách pracují dvě zánovní rýpadla SCHAEFF, dodané firmou Asbud. V popředí větší rýpadlo SCHAEFF TC85 (8,2 t), vzadu pak menší sourozenec SCHAEFF TC50 (5 t).
Technické parametry rýpadla SCHAEFF TC85
Technické parametry rýpadla SCHAEFF TC85

TEREX TW110

Jedenáctitunové kolové rýpadlo TEREX TW110, které jsme měli možnost si prohlédnout při stavbě v průmyslové zóně v Lanškrouně, se může pochlubit velkou silou ve zdvihu a současně citlivou hydraulikou, takže lze se strojem provádět i velmi přesnou manipulaci. Rýpadlo je poháněno motorem třídy EU stupeň IV / EPA Tier 4 Final. Dodatečná úprava spalin omezuje produkci škodlivin až o 90 %, stejně jako oxidů dusíku (NOx), uhlovodíku (HC) a jemného prachu. Z důvodu snížení emisí přišel výrobce s vylepšeným systémem spalování a vstřikování a také s dieselovým oxidačním katalyzátorem (DOC). Motor si vystačí bez DPF filtru pevných částic. Z dalších výhod stroje zmíníme například výkyvnou nápravu v rozsahu 14 stupňů (lepší stabilita), automaticky řízený reverzní ventilátor (úspora paliva), přesné joystickové řízení a optimální rozložení hmotnosti (motor z boku jako protizávaží při práci s vysunutým výložníkem).

Kolové rýpadlo TEREX TC110, dodané firmou ASbud, najdeme v těchto dnech v průmyslové zóně v Lanškrouně, kde firma HORKON staví příjezdovou cestu. V době naší návštěvy vykopávali rýpadlem ze země staré rezavé trubky, dlouhé i přes pět metrů.
Kolové rýpadlo TEREX TC110, dodané firmou ASbud, najdeme v těchto dnech v průmyslové zóně v Lanškrouně, kde firma HORKON staví příjezdovou cestu. V době naší návštěvy vykopávali rýpadlem ze země staré rezavé trubky, dlouhé i přes pět metrů.
Kolové rýpadlo TEREX TC110 v číslech
Kolové rýpadlo TEREX TC110 v číslech
Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek