Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Pneumatiky Galaxy Hulk a Beefy Baby III – prostě víte, že vydrží

Zveřejněno: 4. 9. 2014

Pneumatiky značky Galaxy Hulk určené pro stavební a zemní stroje jsou na českém trhu stále ještě relativní novinkou. Výkonné, robustní, maximálně efektivní pro ty nejtěžší aplikace – tak by se daly v krátkosti přiblížit jejich vlastnosti. Na český trh distribuuje Hulky spolu např. s pneumatikami Galaxy Beefy Baby III bohumínský ČEMAT.

Zajímalo nás, jaké jsou s pneumatikami po dvou letech prodejů na českém trhu zkušenosti a jak se osvědčují. Zeptali jsme se proto na zkušenosti s pneumatikami Hulk určenými pro smykem řízené nakladače přímo u dovozce – v Čematu. Chtěli jsme také vědět, co má zákazník dělat v situaci, kdy by pro určitou specifickou aplikaci byl jiný typ pneumatik vhodnější než Galaxy Hulk.

Pneumatiky Hulk L5 a reference na ně

Pneumatiky Hulk L5, americké značky Galaxy, patřící do mezinárodního koncernu ATG, jsou robustní pneumatiky s extra odolným patentovaným vzorkem. Jejich primární určení je pro stroje intenzivně provozované při zemních pracích, ve stavebnictví a také v případě komunálních prací. V porovnání s ostatními typy pneumatik na trhu nabízí Hulk nejvyšší poměr kontaktní plochy k mezerám v dezénu. Oproti standardní, na trhu nejběžnější, šípové pneumatice, nabízí Hulk až trojnásobek opotřebitelné pryže. Pro provozovatele strojů to znamená nejen běžně až trojnásobnou životnost pneumatiky, ale také výrazně větší odolnost proti průrazům, defektům nebo prořezání.

Když jsme pneumatiky uváděli na český trh, čekali jsme, že budou mít výborné vlastnosti, že však půjde o tak dobré pneumatiky, nás samotné příjemně zaskočilo. Za necelé tři roky jsme prodali téměř dva tisíce kusů bez jediné reklamace, bez jediné stížnosti. Naopak nám lidé volají a pochvalují si, jak dobře nakoupili,” uvedl ke zkušenostem s pneumatikami přímo v terénu Lukáš Blažek, produktový manažer společnosti ČEMAT. A jeho slova potvrzují reakce zákazníků přímo z terénu.

Nevím přesně, jak dlouho je máme nahozené, ale 2 roky to už bude. Žádný průraz, dobrý záběr, dle mého názoru zatím nejlepší gumy,” popisuje své zkušenosti Zdeněk Houška z firmy Zdeněk Houška Zemní výkopové práce.

Co se týče životnosti, odolnosti proti průrazům a trakce, tak tato uvedená pneumatika patří k nejlepším pneumatikám pro stavební stroje na trhu. Strojník nešetřil slova chvály,” doplňuje další reference Martin Halama z firmy VAK STAVBY, spol. s.r.o. z Hradce Králové.

Hulk L5
Hulk L5
Pneumatiky Hulk L5 po 1,5 roce používání
Pneumatiky Hulk L5 po 1,5 roce používání
Pneumatiky Hulk L5 po 1,5 roce používání
Pneumatiky Hulk L5 po 1,5 roce používání

Pneumatiky Galaxy

Pneumatiky Galaxy mají nejen nejvyšší poměr kontaktní plochy pneumatiky v poměru k mezerám v dezénu, zároveň mají také masivní bočnice a celá pneumatika má velmi robustní kostru. Pochlubit se mohou také nejvyšší hloubkou dezénu (na krajích 44 mm) mezi všemi pneumatikami na smykem řízené nakladače či traktorbagry, což má pozitivní vliv také na trakci a schopnost samočištění pneumatik. Tyto vlastnosti, běžné u šípových pneumatik, jsou u pneumatik s takto hustým dezénem velkým překvapením. Zároveň jsou ale pneumatiky Galaxy Hulk pružné. To vše má vliv na komfort jízdy a sami strojníci si takové vlastnosti cení.

Hulky umožňují bezproblémový pohyb stavebních strojů jak v náročném terénu při zemních pracích nebo ve stavebnictví, tak i na silnici, zámkové dlažbě, zfrézovaném asfaltu apod. Stroj zůstává stejně stabilní v tom nejnáročnějším terénu, kde vykonává práce, stejně jako i při přesunech. Díky masivním bočnicím se pneumatiky nebortí, zvládají mnohdy i složité přesuny a změny bez problémů. Prostě tam, kde není čas na prostoje nebo pracujete v náročném terénu, tam se osvědčí obout Galaxy Hulk.

Galaxy Beefy Baby III a jejich použití

Zajímalo nás v ČEMATu, jak by řešili situaci, kdy je povrch částečně kamenitý, ale z větší části spíš blátivý, propadající se či velmi sypký. Přece jen hustota vzorku pneumatik Hulk, i přes jejich vynikající trakci a samočištění, by v takovém případě nemusela být nejvhodnějším řešením.

V takových případech doporučujeme našim zákazníkům pneumatiky Galaxy Beefy Baby III. Podobně jako Hulky mají vynikající kontakt se zemí, robustní kostru a velmi vysoký komfort i stabilitu jízdy. Jako jediné šípové pneumatiky na trhu však používají bloky dezénů zaklesnuté daleko přes sebe, což znatelně zvyšuje kontaktní plochu. Kombinací velké kontaktní plochy, a přesto šípového dezénu dosáhlo Galaxy splnění protichůdných požadavků zákazníků, ústící v nejuniverzálnější pneumatiku na trhu,” vysvětluje Lukáš Blažek.

Galaxy Beefy Baby III
Galaxy Beefy Baby III

Technické porovnání vzorku pneumatik Galaxy Beefy Baby III ukazuje, že delší přesah vzorku a větší kontaktní plocha středu pneumatiky přinášejí v případě takto specifických povrchů nižší valivý odpor. Oblíbený lomený šípový vzorek, tzv. hokejka, pak přináší opět vynikající trakci a schopnost samočištění. Při nezávislých testech prokázaly pneumatiky Beefy Baby III téměř 2× vyšší životnost, než nejbližší prémiový konkurent. Není se proto čemu divit, když jsou označovány jako nejlepší R-4 SKS pneumatiky na nakladače v nákladech na mth na světě.

Výrobcem pneumatik Galaxy Hulk i Beefy Baby je mezinárodní koncern ATG, do něhož patří také americká značka Galaxy, specialista na specifické průmyslové a stavební pneumatiky. Na českém trhu tuto společnost exkluzivně zastupuje právě firma ČEMAT. Pneumatiky Hulk jsou pak celosvětově dodávány do prvovýroby takových společností jako jsou výrobci strojů New Holland, Bobcat, New Deere nebo Case, jak se v ČEMATu rádi pochlubí. S pneumatikami Beefy Baby se potkají vlastníci strojů značek Bobcat, Case, Caterpillar, Komatsu a New Holland.

Autor: Mgr. Tereza Hlaváčová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek