Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

NEW HOLLAND E485 – pásové rypadlo silnější než dynamit!

Zveřejněno: 24. 8. 2007

O tom, co všechno pásové rypadlo NEW HOLLAND E485 dokáže, o jeho nejdůležitějších vlastnostech – bezpečnosti, výjimečném výhledu z kabiny, bezpečnosti v kabině, spolehlivé robustnosti, stabilitě a zabezpečení, přizpůsobivosti a ochranném designu, ale i o tom, kde všude ho lze použít, se dočtete více v tomto článku.

V kamenolomu v Chlumu u České Lípy se nedávno udála zajímavá věc. Při těžbě pracovníci narazili na starý betonový bunkr z války. Aby mohli pokračovat v těžbě, bylo nutné tento bunkr odstranit. K demolici zvolili průmyslovou trhavinu, kterou standardním způsobem opatřili betonový bunkr. Při explozi se válečný bunkr výbuchem vznesl a poté dopadl zpět na zem, kde se po stěně lomu snesl o několik metrů níže. K velkému překvapení pracovníků lomu byl však bunkr téměř nepoškozený. Poté, co bunkr kvůli těžbě postupně sesunuli až na dno lomu, museli zvolit účinnější způsob, jak 60 let starý bunkr zlikvidovat. Bylo rozhodnuto, že nastoupí kvalitní těžká technika. Jako nejúčinnější a nejefektivnější se ukázalo těžké pásové rypadlo NEW HOLLAND E485 o hmotnosti 50 tun. Již po prvních minutách práce bylo jasné, že stroj NEW HOLLAND je tou správnou volbou. Demolice trvala jen několik málo hodin.

V malé fotoreportáži nyní přinášíme průběh demolice bunkru strojem značky NEW HOLLAND E485.


Obr.1: Pásové rypadlo NEW HOLLAND E485 se připravuje na práci

Pásové rypadlo NEW HOLLAND E485, jeho nejdůležitější vlastnosti a technické údaje

Značka New Holland vznikla zhruba před dvěma lety, na trhu tedy působí velmi krátce, ovšem v rámci světové produkce stavebních strojů už má své pevné místo. Patří do renomované skupiny CNH a zahrnuje širokou řadu výrobků tohoto mezinárodního koncernu. O tom, že má New Holland velmi dobrou produktovou základnu, svědčí i tento nový typ – pásové rypadlo E485, které navazuje na předešlou velmi úspěšnou řadu těchto strojů.


Obr. 2: Nejdříve se rozcvičí na menších balvanech

Výjimečný rozhled a bezpečnost v kabině

Pásové rypadlo E485 bylo navrženo tak, aby plnilo specifické požadavky v oblasti demoličních prací. Hlavní předností tohoto typu demoličního rypadla je kabina obsluhy s ochranou umístěnou nahoře i vpředu, která díky tomu odpovídá nejvyšším bezpečnostním podmínkám mezinárodních standardů ISO 10262 „Ochrana operátora Level II: nejvyšší úroveň ochrany”. Kabina je současně vybavena zvláštními pracovními světly a ostřikovačem a stěračem průhledné střechy, což umožňuje práci v jakémkoli počasí. Dostupná je i hydraulicky ovládaná kabina s náklonem v rozsahu 30 °.

Spolehlivá robustnost

Na vrcholu hlavního ramene je umístěn robustní štít tak, aby při demolici zabránil padání suti na kabinu, čímž zvyšuje operátorovu bezpečnost. Na všech třech částech ramene jsou instalovány elektronické senzory, které neustále kontrolují důležité úhly částí ramene. Signály přicházející z těchto senzorů jsou zpracovávány palubním počítačem a zobrazovány na zabudovaném displeji uvnitř kabiny. Když tyto úhly dosáhnou přednastavených bezpečnostních hranic, operátor je upozorněn zvukovou a optickou signalizací.


Obr. 3: Následně se jeho hydraulické kladivo o hmotnosti 5t lehce pustí do bunkru, který mnoho desítek let úspěšně odolával povětrnostním vlivům a nic s ním nezmohla ani trhavina

Stabilita i zabezpečení

Těžká závaží, která odpovídají standardu obvyklému u těchto strojů, zajišťují výbornou stabilitu. Ta může být dále zvýšena i rozšiřitelným podvozkem. Pomalé návratové ventily a software nainstalovaný v palubním počítači umožňují zvláště jemnou práci ve velkých výškách.

Přizpůsobivost

Ramena demoličních strojů New Holland jsou sestavena z několika částí, proto je možné přizpůsobit je práci v určité výšce. Dosah ramen může být až 23 až 27 metrů, což odpovídá 7 až 9 patrové budově. Demoliční rypadla je možné použít všude tam, kde nelze z nejrůznějších důvodů použít trhavinu. Pomocí přídavného jednodílného adaptéru lze demoliční stroj přestavět na klasické rypadlo pro výkopové práce.

Ochranný design

Demoliční rypadla pracují v náročných podmínkách, proto stroje New Holland obsahují tyto prvky:

  • robustní štít, který chrání válec drtiče,
  • hydraulicky systém je navržen tak, aby byl co nejbezpečnější,
  • spodní kryt chránící ventily a hadice uvnitř podvozku,
  • centrální automatický mazací systém, který snižuje riziko selhání i provozní náklady,
  • stroje respektují hlukové limity EU.

Obr. 4: A bunkr se pod jeho silou sype jako domek z karet...

Technické údaje:

Provozní hmotnost: 52 600 kg
Výkon motoru: 250kW/340hp
Ot./min.: 2 000
Hydraulický řízený průtok oleje u kladiva (hmotnost kladiva je 5 t)

Pásové rypadlo NEW HOLLAND E485 – možnosti a výhody jeho použití

Pásové rypadlo NEW HOLLAND E485 lze použít všude tam, kde není z různých důvodů možno použít odstřel. Jde například o místa, kde nejde navrtat díry a vložit trhavinu, o místa poblíž obytných prostor, kde by kámen mohl nechtěně odlétnout. Použitím tohoto rypadla se eliminují negativní vlivy při odstřelu, jako jsou zplodiny, seismografické vlivy, vysoká hlučnost (stroj NH E485 má hlučnost 96-98db, ale hlučnost způsobená odstřelem při použití trhaviny je mnohem vyšší).

Více se o stroji NEW HOLLAND E485 můžete dozvědět na www.new-holland.cz.



1 Dle tiskových podkladů New Holland a rozhovoru s Drahomírem Kalinou zpracovaly Ing. Dana D. Daňková a Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Drahomír Kalina
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek