Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Opatrné oživení stavebnictví se stroji od BCD STAVO s.r.o.

Zveřejněno: 15. 3. 2015

V oboru inženýrského stavitelství, dlouho postiženém krizí, se objevují první záchvěvy obratu. Zda se jedná o pouhý záchvěv nebo o rozhodující trend, zatím nelze hodnotit.

Každopádně v uplynulém období světový vývoj stavebních strojů neustal, a tak zmíněné oživení je doprovázeno i poptávkou po nových strojích. O některých z nich se zde zmíníme.

Rypadlo-nakladače

Nejen BCD STAVO, ale i jiní prodejci techniky signalizují ústup od rypadlo-nakladačů. Tento trend se dal očekávat, obdobně jako tomu bylo i v jiných zemích, ovšem nebylo jasné, kdy se tak stane.

Dříve tvořil tento druh stroje jádro vybavení stavebních firem, dnes se jednoznačně dostává do role stroje pomocného, víceúčelového, k rychlému nasazení tam, kde se momentálně jednoúčelového stroje nedostává. Tedy tam, kde je tolerováno, že ve srovnání s rypadlem méně obratně bagruje a ve srovnání s nakladačem hůře nakládá.

Nicméně i tento druh stroje má své místo ve struktuře vybavení pro stavební práce, ovšem již nikoli místo stroje klíčového. Firma BCD STAVO nabízí jednak zcela novou řadu výkonných a spolehlivých rypadlo-nakladačů TEREX TLB, jednak stroje použité, opět převážně značky TEREX.

Největší a nejvýkonnější rypadlo-nakladač TEREX – typ TLB 990 z nové řady
Největší a nejvýkonnější rypadlo-nakladač TEREX – typ TLB 990 z nové řady

Malé nakladače

Zmíněný ústup od rypadlo-nakladačů je doprovázen dělbou činností mezi rypadla a nakladače. Zatímco dříve, kromě produktivní nakládky, se pod pojmem nakladač rozuměl převážně nakladač smykový kolový, dnes už mnoho firem objevilo půvab použití malých čelních nakladačů s kloubovým nebo pevným rámem. Kolové smykové nakladače mají tak opodstatnění skutečně pouze tam, kde je nutno se otočit v nejstísněnějším prostoru. I pro tyto účely může BCD STAVO nabídnout kvalitní použité stroje. Malé kloubové nakladače pak od firmy TEREX opět jakožto nové i použité, včetně mnohých běžných i speciálních příslušenství.

Zajímavým strojem se stávají malé pásové čelní nakladače, vybavené pryžovými pasy. Tyto obratné stroje mohou pracovat i v těžkém terénu a vynikají rypnými silami. Firma TEREX jakožto průkopník tohoto druhu nakladačů (dříve název firmy je ASV) je nabízí s vlastním unikátním odpruženým podvozkem ASV pro komfortní jízdu i v těžkém terénu. Opodstatnění a obliba odpruženého podvozku ASV je potvrzena i jeho použitím v malých pásových nakladačích konkurenční značky.

Těžký terén je výzvou pro nakladače TEREX s odpruženými podvozky ASV vlastní konstrukce
Těžký terén je výzvou pro nakladače TEREX s odpruženými podvozky ASV vlastní konstrukce
Čelní kolové nakladače TEREX slouží k obratné manipulaci na stavbách
Čelní kolové nakladače TEREX slouží k obratné manipulaci na stavbách

Rypadla i minirypadla

Zmíněná náhrada rypadlo-nakladačů i v oblasti bagrování plnootočnými stroji vyústila v rostoucí oblibě rypadel plynulé hmotnostní řady od 800 kg až po cca 13 t stroje, kdy těžiště této náhrady je představeno stroji hmotnosti 4,5 až 11 t, ať už na pásovém nebo kolovém podvozku. Dříve používaný argument, že rypadlo ve srovnání s rypadlo-nakladačem hůře nakládá a nemanipuluje paletami s materiálem již dávno neplatí, protože tento handicap se ukazuje být pouze teoretickým, při neznalosti možností výbavy a nasazení rypadel. Vysoká obratnost rypadel spolu s vhodným přídavným zařízením může výkonem a rozsahem pohybů činit z těchto strojů neméně univerzální stroje, ovšem pro bagrování podstatně vhodnější a produktivnější než stroje víceúčelové konstrukce. BCD STAVO nabízí nová pásová mini- a midirypadla TEREX a dále kolová rypadla 6,5 až 11 t téže značky. Tato kolová rypadla mají ve své hmotnostní kategorii dominantní postavení na německém trhu, což svědčí o jejich konstrukční vyzrálosti (tradice od 80. let minulého století) a kvalitě. Samozřejmě tyto stroje dodáváme opět i jako použité.

Dodáváme rovněž nová kráčivá rypadla pokrokového výrobce, severoitalské firmy BATEMAG. Tyto stroje moderní, ovšem jednoduché a uživatelsky a servisně příznivé konstrukce nijak nezaostávají za zavedenými značkami. Výhody jsou doplněny příznivou cenovou politikou a operativním servisem.

Moderní přídavná zařízení

Uplatnění zemních strojů, které má přinést efekt uživateli, si žádá stále více otevřenost novým myšlenkám a trendům v jejich vybavení. Dávno již nestačí například v případě rypadla úvaha pouze o lžicích několika šířek, případně ještě o svahovce a o kladivu.

Čelisťová drticí lopata na rypadlo-nakladači. Rypadlové ústrojí může nést demoliční nůžky, kladivo nebo třídicí lžíci, čímž se stává stroj jakýmsi „recyklačním kombajnem“
Čelisťová drticí lopata na rypadlo-nakladači. Rypadlové ústrojí může nést demoliční nůžky, kladivo nebo třídicí lžíci, čímž se stává stroj jakýmsi „recyklačním kombajnem“

Firma BCD STAVO je jedním z průkopníků v nabídce netradičních, moderních přídavných zařízení pro zemní a nakládací stroje. Ať už se jedná o speciální lžíce pro recyklaci – lžíce drticí nebo vibrační a bubnové třídicí, frézy na skálu či na vozovky, nástroje na odstraňování stromů, křovin, pařezů, zametací adaptéry, pokládací a hutnicí adaptéry atd.

Bližší údaje o zmíněné technice vám rádi sdělíme osobně, telefonicky nebo mailem.

Autor: Martin Čížek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek