Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nový Yanmar ViO12 – je prostě nejlepší

Zveřejněno: 21. 9. 2016

Na letošním veletrhu bauma v Mnichově prezentovala společnos Yanmar Construction Equipment Europe S.A.S. (Yanmar CEE) mnoho novinek. Jenou z ní bylo i minirýpadlo Yanmar ViO12.

Minirýpadlo Yanmar ViO12 návštěvníky zaujalo, neboť je díky svým vlastnostem ve své třídě opravdu jedničkou.

Vylepšená ergonomika

Použitím joysticků na obou stranách sedadla operátora se významně zlepšilo pohodlí při obsluze stroje. Operátor daleko lépe ovládá pracovní pohyby a rovněž se tím zlepšila manévrovatelnost, produktivita a přesnost práce. Yanmar využil toto řešení, osvědčené u větších minirýpadel, protože provozní zkušenosti potvrdily snížení rizika kolizí a poškození stroje a současně poklesly ztrátové časy a vzrostla životnost stroje.

Provozní hmotnost1 235 kg
Max. výsypná výška2 970 mm
Max. vertikální hloubka výkopu1 650 mm
Max. hloubka výkopu1950 mm
Vytrhávací síla5,6 kN
Rypná síla13,7 kN

Špičková provozní výkonnost

Pohon minirýpadla ViO12 zajišťuje dieselový motor Yanmar 3TNV70 o výkonu 9,2 kW s maximálním kroutícím momentem 52 Nm. Tato pohonná jednotka významně zvyšuje výkonnost stroje ve srovnání s konkurenčními modely v této kategorii. Yanmar vybavil hydraulický systém plně řiditelným axiálním pístovým čerpadlem. Průtok a tlak čerpadla se automaticky přizpůsobují provoznímu zatížení, což zajišťuje hladký provoz a přispívá k pohodlí obsluhy. Čerpadlo dodává průtok 2×11 l/min při provozním tlaku 210 bar. Tyto parametry významně zvyšují rychlost pracovních pohybů stroje a tím přispívají k jeho vysoké produktivitě. Díky tomu, že byla systému pohonu věnována náležitá pozornost, byly docíleny vynikající provozní vlastnosti. Výjimečnou produktivitu zajišťuje optimální kombinace rypné síly a dynamiky pracovního cyklu.

Provozní hmotnost ViO12 je 1 235 kg, délka podvozku je 1 440 mm, což je nejlepší hodnota v dané třídě. To významně přispívá k pohodlí operátora. Rovněž klidný běh pohonného systému pozitivně ovlivňuje pracovní pohodu a produktivitu obsluhy. Díky delšímu podvozku se zlepšila stabilita stroje při velkém pracovním zatížení a při připojení těžkého příslušenství. Tyto vlastnosti jsou velmi důležité, neboť jednou z nejčastějších aplikací pro minirýpadla tohoto typu jsou demoliční práce.

Všechny komponenty ViO12 jsou konstruovány tak, aby zajišťovaly maximální spolehlivost a životnost při nasazení v nejnáročnějších pracovních podmínkách.

Důležité konstrukční znaky a technické údaje

  • Nejdelší podvozek v dané třídě – 1440 mm.
  • Jedinečná koncepce podvozku s možností snadného prodloužení.
  • Jednoduchá sklopná a rozšířitelná radlice.
  • Velká kapota motoru umožňuje snadný přístup k hlavním komponentům stroje.
¹) Z podkladů společnosti Yanmar Construction Equipment Europe S.A.S. přeložil Ing. Jan Kafka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek