Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nový koncept luxusní kabiny SCANIA

Zveřejněno: 15. 3. 2003

V polovině prosince 2002 měla ve společnosti SCANIA Czech Republic, spol. s r.o., v Chrášťanech u Prahy českou premiéru nová a ojedinělá koncepce prodloužené luxusní kabiny Scania eXc. Ta bude instalována především na tahače, s kterými dopravní společnosti hodlají uskutečnit náročnou mezinárodní nákladní přepravu mezi kontinenty. Řidiči, kteří budou nuceni trávit dlouhou dobu na trasách dlouhých i přes 12 000 km, logicky vyžadují patřičný komfort, vysokou úroveň pohodlí, funkčnosti i bezpečnosti současně. A to je ten pravý důvod, proč společnost SCANIA představila v druhé polovině loňského roku v zahraničí a v prosinci i v České republice novou koncepci nákladního vozu s prodlouženou kabinou Scania eXc (extended cab). Ta byla navržena ve spolupráci oddělení designu a ergonomiky Scania.



Na základě praktických zkušeností řidičů a konzultacích s nimi navázali na modulový systém spací kabiny Topline, kterou prodloužili o 130 cm. Díky tomu tak získává řidič výjimečně prostorný a pohodlný interiér. Celková délka podvozku tahače odpovídá vozu Scania T 4×2.
Nové řešení kabiny však nebylo jednoduchou záležitostí. „Současná délková omezení a krátké kabiny jsou hlavní překážkou pro zlepšení komfortu a vybavení kabiny řidiče. Délky kabin jsou nepřímo podmíněny zákonnými normami, je nutné zohlednit manévrovatelnost vozidla. Cílem společnosti Scania bylo vytvořit koncepci kabiny, která zajistí posádce kvalitní odpočinek a regeneraci sil na vyšší úrovni, což se pochopitelně projeví i v pozitivním vlivu na bezpečnost provozu,“ uvádí Johan Lundén, vedoucí celého projektu a specialista na ergonomii, a dodává: „nový koncept kabiny Scania eXc jistě poskytne inspiraci pro další inovace. Jsme velmi zvědaví, jaké reakce vzbudí u našich klientů.“

Kabina pro práci i odpočinek
Projekt kabiny vychází ze standardní kabiny Scania R-cab, v níž jsou ovládací prvky řidiči pohotově po ruce. Ten se do obytné, prodloužené části kabiny dostane po odsunutí sedadla a sklopením volantu. Kabina má zvýšenou střechu, dvojité zasklení oken, sklápěcí schůdky, spojlery, vytápění je řešeno jako nezávislé na chodu motoru. Vstup do vozidla zabezpečuje systém VPS. Odpružení kabiny je dvoubodové, vzduchové, kožená sedadla s integrovanými bezpečnostními pásy jsou vzduchově odpružena. Výška interiéru je 230 cm.
Interiér kabiny je vybaven křeslem se skládacím stolkem, lůžkem o rozměrech 90×200 cm, které se nemusí skládat,
zásuvkami na věci osobní potřeby a ložní prádlo. Pro případného hosta na přespání slouží standardní 90 cm široké odklápěcí lůžko Topline nad čelním sklem kabiny. Kuchyně nepostrádá mikrovlnnou troubu, lednici, kávovar, umývadlo s tekoucí vodou a přihrádkami pro kuchyňské nádobí. Po náročné, odřízené trase si řidič může odpočinout s DVD přehrávačem nebo při televizi, která je výklopná. Nechybí tu ani satelitní navigační systém a přístup na internet.
Osvětlení zajišťují hlavní světla ve stropě kabiny a bodová světla, umístěná na dalších místech. Jako zdroje elektrické energie lze použít přídavné generátorové jednotky. Kabina je vybavena dodatečnou izolací pro maximální zamezení vlivu nepříznivých povětrnostních podmínek. Zavazadlový prostor je tvořen uzamykatelnými skříňkami po stranách kabiny, skříňka za řidičem slouží pro nářadí a odpad. Dobře vyřešena byla její přístupnost jak z kabiny, tak z vnějšku. Cennosti si řidič uloží do sejfu, pevně zabudovaného do kabiny.
V Praze byla kabina Scania eXc instalována na třínápravovém tahači třídy L pro mezikontinentální přepravu - Scania R164LA6×2NA 580.
Autor: Karel Kurka
Foto: Autor a archiv Scania Czech Republic, s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek