Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Nový Challenger – standard pro výkon, hospodárnost a komfort ovládání

Zveřejněno: 13. 3. 2009

Společnost Phoenix-Zeppelin uvádí na český trh pět nových modelů kolového traktoru Challenger MT600C s výkonem od 240 k do 340 k. Nový Challenger MT600C určuje standard pro konvenční kolové traktory a nabízí mimořádnou výkonnost, hospodárnost provozu a vynikající ovládání. Všechny konstrukční prvky nové řady MT600C byly podřízeny požadavkům na vysoký výkon, který umožňuje práci s co nejširším sortimentem nářadí, nízké provozní náklady a lepší ekonomiku provozu.

Vysoká výkonnost a ekonomika provozu

Traktory řady MT600C jsou poháněny moderním motorem AGCO Sisu Power, 8,4 litru CTA, se čtyřmi ventily na válec, se vstřikováním paliva common rail a s technikou e3, která poskytuje nejlepší výkonnost a ekonomiku využití paliva ve své třídě.

Nejvýkonnější typ v této řadě, MT685C, je poháněn motorem s maximálním výkonem 370 hp a je jedním z prvních traktorů, který využívá systém selektivní katalytické redukce (SCR) úpravy výfukových plynů jako standardní výbavu. Systém e3 SCR, který u ostatních typů této výrobní řady může být montován jako mimořádná výbava, je osvědčená technologie, která se běžně používá u motorů nákladních automobilů a autobusů. Tento moderní systém snižuje spotřebu paliva nejméně o 5 %, zvyšuje výkon na maximum a snižuje emise oxidů dusíku ve výfukových plynech.


Komfortní kabina traktoru Challenger MT600C

Komfortní kabina zvyšuje produktivitu

Kabina je ve standardu vybavena odpružením „Opti-Ride”, které poskytuje větší pohodlí díky čtyřem nezávislým hydraulickým tlumičům a tlakovým akumulátorům v každém rohu. Tlumiče jsou ještě doplněny vzadu umístěnou torzní tyčí, která kontroluje příčný pohyb. Elektronické senzory sledují a kontrolují polohu kabiny, aby byla udržována ve vodorovné poloze.

Ještě vyšší komfort zajišťuje volitelný systém plně dynamického tlumení „Opti-Ride Plus”, který umožňuje posádce ručně nastavit tlumení podle potřeby, nebo využít automatického režimu. Informace ze senzorů jsou vyhodnocovány spolu s informacemi přicházejícími po sběrnici CAN-Bus o rychlosti pojezdu, brzdění, zatáčení, nastavení otáček, atd. Kontrolér systému odpružení nastavuje pak individuálně jednotlivé tlumiče a zajišťuje až o 25 % vyšší komfort v kabině.

Nová přední náprava je konstruována pro těžké podmínky a je standardně vybavena systémem odpružení Opti-Ride. To nejenže umožňuje dosahovat vysokých rychlostí pojezdu v naprostém komfortu, ale zvyšuje rovněž bezpečnost. Toto odpružení, které lze zapnout nebo vypnout, umožňuje pohyb v rozsahu 90 mm, aniž by byl ovlivněn maximální úhel výkyvu nápravy. Na poli toto odpružení zvyšuje trakci až o 20 % a přispívá tak k vyšší výkonnosti a ekonomice provozu.

  MT645C MT655C MT665C MT675C MT685C
motor AGCO Sisu Power 8,4 litru CTA e³ 8,4 litru CTA e³ 8,4 litru CTA e³ 8,4 litru CTA e³ 8,4 litru CTA e³
maximální výkon* 270 hp 295 hp 320 hp 350 hp 370 hp
jmenovitý výkon * při 2200 ot/min 240 hp 265 hp 290 hp 320 hp 340 hp
největší točivý moment 1,185 Nm 1,295 Nm 1,400 Nm 1,492 Nm 1,540 Nm
systém SCR volitelný volitelný volitelný volitelný standard

* měřeno dle normy ISO TRI4396

Vše je pod kontrolou řídicího centra traktoru

Všechny traktory řady MT600C jsou vybaveny propracovaným řídicím centrem traktoru (TMC), jehož srdcem je ergonomicky řešená konzola TMC umístěná vedle sedačky. Konzola v sobě obsahuje plně nastavitelný TMC displej. Všechny často využívané funkce, jako je ovládání předního nebo zadního závěsu, případně ovládání elektrohydraulických ventilů, jsou umístěny na této konzole a lze je snadno nastavit pomocí displeje.

Pomocí souvraťového managementu „One Touch” může posádka zaznamenat celou sekvenci při obracení traktoru na souvrati a následně ji reprodukovat jediným stiskem tlačítka. Systém si dokáže zapamatovat 35 funkcí pro šest různých strojů.

Ovládací páka převodovky TechStar, umístěná rovněž na konzole TMC, dobře padne do ruky a obsahuje rovněž tlačítka pro nastavení a uložení do paměti dvou hodnot otáček motoru, pro změnu režimů práce převodovky a pro aktivaci řízení výkonu – nového doplňku k existujícím provozním režimům. Všechny traktory MT600C jsou připraveny na montáž systému Auto-Guide2, mají všechny potřebné přípojky pro zapojení systému automatického řízení. Aktivaci systému Auto-Guide2 lze rovněž naprogramovat do systému „One Touch”. Informace do nářadí i z nářadí lze přenášet pomocí SD karty a konektoru USB. Terminál je rovněž plně kompatibilní s video displejem ISOBUS.


TMC ovládací centrum traktoru Challenger MT600C

Svaly ukryté pod přitažlivým zevnějškem

Nová řada MT600C demonstruje svým designem příslušnost k rodině traktorů Challenger, ale navíc také sdílí mnohé provozní systémy s pásovými traktory MT700C, MT800C a s kloubovými traktory MT900C. Snadno otvíratelná kapota motoru usnadňuje přístup ke všem místům běžné údržby, k vzduchovým filtrům i k chladiči.

Pod elegantním zevnějškem se skrývá robustní konstrukce šasi. To obsahuje zcela nové zavěšení přední nápravy a silné boční profily, které drží motor a převodovku. Tato nesmírně silná konstrukce umožňuje traktoru tahat těžké náklady a zejména pracovat s rozměrným a širokým pracovním nářadím. Důmyslná konstrukce šasi je ale velmi úzká a umožňuje vynikající manévrovací schopnosti, zcela vý-jimečné pro traktor této velikosti.

Snadná manipulace s těžkými náklady

Traktory Challenger MT600C jsou vybaveny novou jednotkou transaxle, která tvoří součást rámu. Ta je vybavena zadním tříbodovým závěsem se silnými rameny a hydraulickými válci o nosnosti 12 t. Volitelný přední závěs je vybaven jednodílnými dolními rameny schopnými zvednout zátěž o hmotnosti 5 t. Přední závěs je ovládán k tomu určeným hydraulickým ventilem a dodává se s dvěma hydraulickými přípojkami.

Nový hydraulický systém s uzavřeným středem typu load sensing s průtokem 175 litrů/min poskytuje dostatek výkonu a má dostatečný tlak i průtok vyžadovaný moderním pracovním nářadím. Elektronické ovládání závěsu pomocí centra TMC zajišťuje přesné nastavení a kontrolu. Šest elektrohydraulicky ovládaných ventilů se ovládá pomocí konečků prstů a jejich průtok a časování se nastavuje na displeji TMC. Nastavení lze individuálně uložit a použít v systému „One Touch” pro sekvenci činností na souvrati.

Autor: Michaela Hanzlíková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek