Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nový bagr YANMAR ViO57-6

Zveřejněno: 26. 12. 2016

Yanmar ViO57-6 je pravděpodobně nejvíce kompaktní bagr ve své třídě a má řadu předností. Mezi ty nejdůležitější patří, že dokáže pracovat ve velmi stísněných prostorech, takže se 100% hodí do práce v městské zástavbě, kde je omezený prostor k manévrování. Navíc je velmi tichý, disponuje vylepšeným hydraulickým pohonem, snadno se obsluhuje, nabízí pohodlí a bezpečí atd. Více v článku.

Nepřekonatelná kompaktnost

Bagr ViO57-6 těží z nesrovnatelných zkušeností společnosti Yanmar při vývoji bagrů s nulovým přesahem zádě. Od vynálezu konceptu VIO v roce 1995 Yanmar zůstal předním výrobcem v oblasti navrhování těch nejkompaktnějších bagrů. A Yanmar ViO57-6 je pravděpodobně nejvíce kompaktní bagr ve své třídě.

Jestliže délka výložníku zůstává na 2 950 mm, jeho provedení se však radikálně změnilo. Model ViO57-6 nabízí zlepšení u zvedací síly o 10 % a velmi kompaktní poloměr otáčení. Tato nová koncepce také snižuje hmotnost konstrukce o 40 kg a zvyšuje stabilitu stroje. Rovněž byla zesílena konstrukce výložníku, aby se zvýšila jeho odolnost a prodloužila životnost. U ViO57-6 je předností jedinečná a úplná ochrana jeho válců výložníku a ramene. Všechny trubky a tyče válců jsou chráněny pružinovou ocelovou deskou, což významně snižuje celkové náklady na provoz stroje.

Konstrukce podvozku se skříňovým rámem ve tvaru X zajišťuje vynikající torzní tuhost. Rám je konstrukčně navržen tak, aby měl maximální odolnost. Navíc byly zmodernizovány všechny dílčí součásti podvozku, aby se zvýšila odolnost i životnost stroje a snížily se celkové náklady na jeho provoz. Tato nová konstrukce podvozku přispívá ke zlepšení stability ViO57-6 a snížení výšky stroje na optimální 2,54 m, což usnadňuje jeho přepravu.

Tab.: Parametry stroje

Provozní hmotnost (pryžové pásy + kabina)5 485 kg
Přepravní hmotnost (pryžové pásy + kabina)5 410 kg
Hloubka bagrování3 920 / 4 210* mm
Maximální dosah4 240 / 4 420* mm
Poloměr otáčení995 mm
MotorYanmar Diesel 4TNV84T-ZMBV
Čistý výkon32,6 kW (at 2200 rpm)
Pracovní síla (rameno)24,4 / 22,2* kN
Pracovní síla (lžíce)41,9 kN
Rychlost pojezdu2,2–4,4 km/h
Přepravní rozměry (D/Š/V)5 510 / 5 600* mm / 1 990 mm / 2 540 mm
* S dlouhým ramenem

Vylepšení hydraulického pohonu

Bagr ViO57-6 se vyznačuje vylepšeným hydraulickým pohonem. Kombinace nového silnějšího motoru a hydraulického čerpadla (+14%) a nový regulační ventil zlepšuje dobu cyklu o více než 10 %.

Motor TNV o výkonu 48,4 koňských sil je opatřen přímým vstřikováním, aby se dosáhlo čistého spalování a vysokého výkonu. Má plně elektronické řízení, které poskytuje motoru ViO57-6 zcela inteligentní ovládání. Je vybaven turbodmychadlem, které zlepšuje výkon, účinnost paliva a točivý moment. Tato volba umožňuje snížit rychlost otáčení o 200 otáček za minutu a výrazně snižuje hladinu hluku pro obsluhu a okolní pracovníky.

ViO57-6 je standardně vybaven režimem Eco, který efektivně reguluje rychlost otáčení motoru a snižuje ji o 300 otáček za minutu, což zajišťuje velmi nízkou spotřebu paliva. Ke standardu patří i automatické zpomalovací zařízení, které umožňuje, aby motor přešel zpět do volnoběhu, jestliže se obsluha během 4 sekund nedotkne ovládacích pák. Tím se ještě více sníží negativní vliv na životní prostředí (hluk a emise) a spotřeba paliva.

Hydraulický obvod bagru ViO57-6 má agregovanou regulaci výkonu, kterou zabezpečují tři pístová čerpadla s variabilním průtokem a vícenásobný kombinovaný směrový ovládací ventil. Čerpadla jdou do záběru automaticky v závislosti na prováděném pracovním úkonu, což poskytuje obsluze větší jednoduchost použití. Na jedné straně kombinace toků čerpadla může zvýšit rychlost prací, na druhé straně tento systém umožňuje plynulé a současné provádění všech pracovních úkonů dokonce i při pojezdu.

Snadná obsluha

Standardní vybavení ViO57-6 zahrnuje dva pomocné hydraulické obvody. Oba se ovládají přes proporcionální ovládací prvek umístěný na pákovém ovladači, který dokáže přizpůsobit průtok oleje a směr jeho průtoku. Kromě toho každý obvod má snadno ovladatelný potenciometr, který upravuje velikost průtoku oleje na optimální úroveň požadovanou každým přídavným zařízením.

Bagr ViO57-6 využívá i výhody hnacího motoru, který vyvíjí o 10 % větší točivý moment, čímž se příznivě zlepšují doby pracovních cyklů a produktivita, zejména při vyrovnávání terénu. Do standardní výbavy patří také nové „automatické dvourychlostní” hnací motory, které se přesouvají automaticky nahoru a dolů v závislosti na požadovaném záměru. Obsluha má automaticky k dispozici to nejlepší řešení z hlediska rychlosti nebo tlačné síly, takže ovládání je snazší a pohodlí obsluhy výraznější.

Pohodlí

Začleněním obsluhy do centra svých designérských iniciativ společnost Yanmar vytvořila koncepci tzv. „univerzálního designu”, který je zaměřen na ergonomii. V kombinaci se zvýšeným prostorem pro nohy umožňuje zlepšit pohodlí a bezpečnost obsluhy.

Návrh interiéru kabiny ViO57-6 poskytuje ergonomické prostředí, vynikající viditelnost a výjimečnou bezpečnost. Tvar kabiny dodává obsluze optimální viditelnost 360° tak, aby se zlepšila bezpečnost na pracovišti a práce byla efektivnější. Pneumaticky odpružené sedadlo má četné možnosti úprav, které zajistí optimální polohu při sezení. Přístrojový panel byl přepracován stejně jako opěrky rukou, což dále ještě zvyšuje pohodlí obsluhy.

Autor: Fanny Rizzato
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek