Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Novinky Doosan a Bobcat pro rok 2019. Největší událostí bylo představení elektrického minirypadla z Dobříše

Zveřejněno: 26. 7. 2019

Na letošním veletrhu bauma v Mnichově se představily značky Doosan a Bobcat v plné parádě. Předně na demoshow, kde husarské kousky se stroji předváděla parta velmi zručných strojníků, mezi nimi samozřejmě nechyběli Češi. K vidění bylo i množství novinek, z nichž se podíváme například na elektrické minirypadlo E10e, které je prvním komerčně dostupným plně elektrickým minirypadlem ve třídě jednotunových strojů.

Minirypadlo E10e se svojí šířkou pouhých 71 cm dokáže snadno projet standardními dveřmi.

Divize stavebních strojů společnosti Doosan vystavovala opravdu široký sortiment produktů. Mezi novinky patřila kompaktní rypadla 5. generace, konkrétně modely DX27z, DX35z, DX62R-3, DX63-3 a DX85R-3, nové 25tunové překládkové rypadlo DX250WMH-5, nové 30tunové rypadlo 5. generace DX300LC-7, nové 80tunové rypadlo DX800LC-5B a také nové 30 a 40tunové kloubové dampry na úrovni 5. generace. Nové byly rovněž kolové nakladače, konkrétně modely DL280-5, DL420CVT-5 a DL580-5.

Kompaktní rypadla 5. generace

Nové modely na úrovni 5. generace, 2,7tunový DX27z a 3,5tunový DX35z s nulovým přesahem otočné nástavby, rozšiřují sortiment kompaktních rypadel společnosti Doosan. Ve své třídě vynikají skvělou stabilitou, snadnou ovladatelností a velkou kopací silou, díky nízké hmotnosti je lze zároveň snadno přepravovat.

Coby řádný zástupce strojů s nulovým přesahem otočné nástavby (platí to i v případě volitelného protizávaží) nabízí DX27z maximální možnou flexibilitu při práci v blízkosti stěn a zároveň nejlepší 360stupňovou stabilitou ve své třídě a nízkou hmotnost, která usnadňuje přepravu. DX35z je modelem nové generace v oblíbené třídě 3,5tunových strojů. Toto rypadlo představuje ideální kombinaci kompaktních rozměrů, velkého provozního dosahu v rámci pracovní skupiny, skvělé stability a komfortního místa pro strojníka.

Sortiment kompaktních rypadel společnosti Doosan rozšiřují 2,7tunový DX27z a 3,5tunový DX35z s nulovým přesahem nástavby.
Sortiment kompaktních rypadel společnosti Doosan rozšiřují 2,7tunový DX27z a 3,5tunový DX35z s nulovým přesahem nástavby.

Nové kolové rypadlo nejen pro manipulaci s odpady

Do portfolia středních a těžkých strojů Doosan patří nové 25tunové rypadlo, model DX250WMH-5. Najde využití zejména při nakládání s tuhými odpady, recyklaci, demoličních pracích i v lesnictví. Konstrukce tohoto modelu vychází z oblíbeného 21tunového kolového rypadla DX210W-5 a byla speciálně navržena pro široké spektrum třídění materiálů a manipulaci s nimi. Jedná se například o železný šrot a další tuhé odpady, recyklaci či těžbu dřeva. Aby zvládl i ty nejnáročnější práce, je model DX250WMH-5 vpředu i vzadu opatřen stabilizátory a jeho výložník i rameno jsou speciálně uzpůsobeny k překládání materiálu. Standardním prvkem je hydraulicky zvedací kabina, která operátorovi umožňuje lepší rozhled a v kombinaci s displejem zadní kamery poskytuje vynikající přehled o celém pracovišti.

Nové kolové nakladače

Konstrukční provedení uzpůsobené k využití při manipulaci s odpady, recyklaci i v obecných průmyslových provozech – to je nový model DL280-5. Nakladač je vybaven chladičem se širokým jádrem a nápravami do provozu s velkým zatížením, homologovanými k používání plných pneumatik. Pyšní se vysokým výkonem s velkou produktivitou a vynikající vylamovací silou, klopným zatížením a lepším pracovním výkonem.

Díky maximální kapacitě lžíce 4,4 m3 spojuje model DL420CVT-5 výhody mechanické a hydrostatické převodovky v jediném stroji. Díky tomu může automaticky přecházet z hydrostatického pohonu při nízkých otáčkách na mechanický pohon při vyšších otáčkách. Celý rozsah pojezdu, vpřed i vzad, řídí soustava CVT, která dokáže ušetřit až 25 % paliva.

Vybaven je lžící s kapacitou 6,4 m3 a svým vzhledem se podobá modelu nižší třídy s označením DL550-5. Na rozdíl od něj má však robustní konstrukční prvky a pokročilý systém s dvouokruhovým chlazením náprav, který je ideálním řešením při zvedání bloků či manipulaci s těžšími materiály. Ke splnění těchto požadavků mu pomáhá provozní hmotnost 36 030 kg a vyšší statické klopné zatížení (rovně/při 40° zatočení) o hodnotách 29 700 respektive 26 200 kg.

Kolový nakladač DL280-5 se uplatní při manipulaci s odpady, při recyklaci i v obecných průmyslových provozech.
Kolový nakladač DL280-5 se uplatní při manipulaci s odpady, při recyklaci i v obecných průmyslových provozech.

Bobcat a jeho novinky

Pro společnost Bobcat bylo bezesporu největší událostí představení nového elektrického minirypadla E10e, které je prvním komerčně dostupným plně elektrickým minirypadlem ve třídě jednotunových strojů. E10e. Stalo se i hvězdou demo show společně s novým pokročilým systémem dálkového ovládání pro kompaktní nakladače. Mezi další významné produkty z oblasti příslušenství patřila i nová řada cepových sekaček pro minirypadla.

Revoluční elektrické minirypadlo má původ v ČR

O minirypadlu E10e jsme se již zmínili v minulém čísle Stavební techniky, neboť jsme o něm jako zástupci českého tisku získali první informace na tiskové konferenci před baumou. Nedá nám však, abychom se k němu nevrátili.

Konstrukce elektrického rypadla E10e vychází z konvenčního minirypadla E10z společnosti Bobcat, která je lídrem na trhu s jednotunovými stroji. Vzniklo na základě potřeb zákazníků, kteří vyžadují bezemisní a tichý stroj pro práci uvnitř budov.

Má nulový přesah (ZTS), je zcela bez emisí, s velmi nízkou hlučností a šířkou pouhých 71 cm dokáže nové rypadlo E10e snadno projet standardními dveřmi nebo se nechat přepravit osobním výtahem. Díky tomu je ideálním řešením pro použití ve vnitřních prostorách, například pro demolice a sklepní práce. Minirypadlo E10e s využitím volitelné externí rychlonabíječky v pravidelných pracovních přestávkách dokáže pracovat celou směnu. Nepřetržitě může pracovat ve standardních pracovních podmínkách 4 hodiny na jedno nabití. E10e byl vyvinut v Inovačním centru Doosan Bobcat EMEA v Dobříši na Příbramsku.

Věříme, že o dalších novinkách značek Doosan a Bobcat přineseme zprávy v nadcházejícím čísle Stavební techniky.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Doosan
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek