Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Veletrh bauma 2019. Některé z novinek odhalil Media Dialog

Zveřejněno: 20. 2. 2019

Největší světový veletrh stavební techniky bauma se bude konat na mnichovském výstavišti Messe München již za necelé dva měsíce, konktrétně 8. až 14. dubna. Tento megaveletrh má již dávno vyprodány všechny výstavní plochy a slibuje i návštěvníkům z ČR nejnovější informace, poznatky a výjimečné zážitky.

Technika Wacker bude představena též na oblíbené demo show

Media Dialog je velkolepě pojaté setkání vybraných vystavovatelů s redaktory předních světových odborných časopisů a z pohledu obou stran je nesmírně důležitý.

Bauma Media Dialog

Podle oficiální a konečné soupisky se této akce zúčastnilo téměř 200 vystavujících firem, které ve dvou sálech obsadily celkem 238 diskusních stolků. Pořadatel si dal práci s tím, aby počtu stolků přibližně odpovídal i počet pozvaných novinářů. Naše vydavatelství se oficiálně zúčastnilo s odborným časopisem Stavební technika, orientovaným na stavební stroje, těžební stroje, komunální a zahradní techniku. Během dialogu s vystavovateli jsme zaregistrovali velmi živý zájem i o tituly Agroportál24h a Stavebnictví a interiér, které rovněž vydáváme.

Cílem tohoto setkání je pozvat čtenáře akreditovaných časopisů na veletrh, případně také i na konkrétní expozice firem, které se Media Dialogu účastnily Ze statistik vyplývá, že Česká republika je jak z hlediska počtu vystavovatelů, tak počtu návštěvníků významným partnerem veletrhu.

Zážitky ze setkání Media Dialog

Letošní Media Dialog oficiálně odstartoval v pondělí 28. ledna 2016 ve 12 hodin, kdy započala akreditace vystavujících firem a pozvaných novinářů v konferenčních prostorech ICM v Mnichově. Vlastní dialog pak byl zahájen po tiskové konferenci (ve 14 hodin) a ve dvou halách. První den probíhal do 18.00 hodin. Následující den se vše rozběhlo od 9.00 hodin a trvalo do 16.00 hodin.

Přestože jsme se snažili, co jsme mohli, s ukončením akce jsme zvládli navštívit stěží čtvrtinu firem. Konkrétně se nám zadařilo zajít a popovídat si o tom, co na veletrhu bauma 2019 představí u stolků firem: APEXWAY PRUDUCT CORP., Bosch Rexroth AG, CASE Construction Equipment, CATERPILLAR, Continental, Cummins, DEUTZ, DOOSAN/Bobcat, Dressta, EmiControls, Hiab AB, Hyundai Heavy Industries, Iveco, Keestrack, Kobelco, Komatsu, Lectura Verlag, Liebherr, MAN Trucks, MB CRUSHER, Metso, SANY, SCANIA, SSAB, TII Group, thyssenn Infrastructure GmbH, Volvo Construction a Volvo Trucks, Wacker Neuson, YANMAR COMPACT EQUIPMENT EUROPE, ZANDT cargo a čas vypršel...

V článku se nám nepodaří popsat všechny, tak alespoň vybírám několik.

Od APEXWAY PRUDUCT CORP. až po ZANDT cargo

V minulosti naše vydavatelství absolvovalo nejméně dvacet podobných setkání novinářů s vybranými vystavovateli, a tak jsme věděli, že je nemožné sednout a popovídat si s vystavovateli u všech vystavovatelských stolků. Předem jsme si proto připravili vlastní seznam firem, které jsme chtěli navštívit, k tomu seznam firem, které nás pozvaly. To byl náš plán. A jak to potom vypadalo ve skutečnosti? Když jste šli někoho cíleně navštívit, často už u něj seděl někdo jiný. Nezbývalo, než počkat, nebo využít návštěvu u nějakého neobsazeného stolku, což s sebou přineslo i neplánované návštěvy, které přinesly překvapivá poznání a nové možnosti.

APEXWAY PRUDUCT CORP.

O této firmě jsme nevěděli vůbec nic. Byli jsme však na ni pozváni, tak jsme se stavili. Překvapil nás mladý muž z Taiwanu, který mluvil krásnou Oxfordskou angličtinou. Dozvěděli jsme se, že tato firma je na trhu již od roku 1975, je rodinnou a na veletrhu bauma budou poprvé. Jejich největším klientem v současné době je TOYOTA. Na veletrhu se představí s kolovými nakladači, teleskopickými manipulátory atd.

Doosan (Bobcat)

Na jediném stánku, kde byl česky mluvící zástupce, jsme se zastavili mezi prvními. Firma předvede řadu novinek jak ve značce Doosan, tak Bobcat, a to nejen uvnitř, ale rovněž venku a na demo-show. Jako zajímavost vybíráme nový Bobcat E10e. Jedná se o malé elektrické mini-rypadlo do 1 t. Poprvé dostupné k prodeji, zcela elektrické, s nulovou zádí (zero tail). Pro své vlastnosti se hodí do malých prostor, neboť své pásy dokáže stáhnout na 72 cm, a tak bez problému projet dveřmi či vjet do výtahu (při práci pásy roztáhne do šířky 110 cm a tím si zajistí dobrou stabilitu). Je přímo určen pro práci uvnitř budov, neboť, jak jsme již zmínili, je nejen malé, ale i na elektřinu. Jeho lithiové baterie vydrží zatížení až 8 hodin, což znamená celou jednu směnu. Pyšní na něj můžeme být právem, neboť toto malé minirypadlo vzniklo z rypadla s typovým označením E10, které stvořili čeští konstruktéři v čele s Jaroslavem Fišerem.

Minirypadlo E10e (electric) vzniklo ze spalovací verze E10 českých konstruktérů
Minirypadlo E10e (electric) vzniklo ze spalovací verze E10 českých konstruktérů

Liebherr

Jak jinak, největší stánek na veletrhu bauma s plochou okolo 14 000 m2 bude mít již tradičně společnost Liebherr. Pro vaši představu: takovou plochu zabíral celý první veletrh bauma, který se konal v roce 1954. Takto koncipovaný stánek jste mohli vidět již na bauma 2010. Od té doby se však společnost rozrostla a plocha tohoto stánku jí již na její stroje stěží stačí. Pečlivě proto musela vybírat, co návštěvníkům představí. O to více se proto můžete těšit.

Mezi zajímavosti bezesporu patří Liebherr 125 K. Se svým poloměrem 55 metrů, poloměrem otáčení od 3,2 metrů a maximální výškou háku 65,5 metrů je v současné době nejdelším rychle-stavitelným jeřábem ve své třídě. K dostání bude po celém světě již od března 2019.

Dále představí řadu inovací u svých strojů pro zemní práci. U obrovských kolových nakladačů XPower® bude Liebherr prezentovat inteligentní asistenční systém.

Informace on-line o tom, co na veletrhu splečnost Liebherr chystá, naleznete na www.liebherr-bauma.com.

Liebherr představí inteligentní asistenční systém pro velké kolové nakladače XPower®
Liebherr představí inteligentní asistenční systém pro velké kolové nakladače XPower®

Wacker Neuson

S touto německou firmou spolupracujeme již roky. Jak jsme se dozvěděli od její ředitelky marketingu, na veletrhu představí řadu novinek. Například nové elektrické stroje. Rozrostla se jim rodina tzv. zero tail machines (strojů se zkrácenou zádí), k vidění bude nový tandemový válec, zajímavou novinkou je výměnná baterie, která se bude moci použít rovnou do 6 strojů. Chystají rovněž velkou demo-show, kde si lidé budou moci jejich stroje vyzkoušet sami.

Letos se skupina Wacker Neuson představí na expozici FN.915 o rozloze 6 000 m2.

Výměnnou baterii Wacker Neuson lze použít například do vibračního pěchu AS60e, vibrační desky AP2560e, nebo do minirypadla EZ17e
Výměnnou baterii Wacker Neuson lze použít například do vibračního pěchu AS60e, vibrační desky AP2560e, nebo do minirypadla EZ17e

ZANDT cargo

A nakonec slíbená „česká firma". Na firmu ZANDT cargo jsem byla pozvána spolu s dalšími přibližně 50 firmami e-mailem. Tentokrát jsem si ji již do schůzek zaplánovala, neboť jsem věděla, že její majitel pan Zandt sice bydlí v Německu (15 km od Chebu), ale firmu má v ČR. Navíc při výrobě svých podvalníkových a tandemových přívěsů spolupracuje s řadou českých subdodavatelů. Na veletrhu však bude převádět daleko více, než tomu bylo před třemi roky. Přijďte se podívat.

Firna ZANDT cargo vyrábí své podvalníkové a tandemové přívěsy v České republice
Firna ZANDT cargo vyrábí své podvalníkové a tandemové přívěsy v České republice

České i mezinárodní veletržní statistiky veletrhu bauma

Největší mezinárodní veletrh bauma 2016 hostil 3 423 vystavovatelů z 58 zemí z celého světa, z toho 2 160 vystavovatelů ze zahraničí (z ČR 27). Obří akci navštívilo 580 tisíc návštěvníků z 200 zemí světa. Nejvíce jich přicestovalo z Rakouska, Švýcarska, Itálie, Francie, Nizozemska, USA, Švédska, Ruska, Polska a České republiky, která uzavírá desítku návštěvnicky nejsilnějších zemí mimo Německo. Vystavovalo se na celkové ploše 0,605 km2 , což odpovídá čtverci o straně 778 m.

Závěr

Již nyní vám můžeme říci, že se rozhodně máte při návštěvě veletrhu bauma 2019 na co těšit. Jak jsme se totiž z více než 30 návštěv dozvěděli, každý z vystavovatelů se na veletrhu chystá představit nějakou novinku. Navíc se veletrh koná na pěkném mnichovském výstavišti, které je velmi dobře dostupné jak místní dopravou, tak vlastním automobilem. A pokud se rozhodnete přijet z ČR vlastním autem, jedete téměř celou cestu po dálnici a přímo u Messe je pro vás přichystáno veliké množství parkovacích míst.

Zkrátka chcete-li vědět, co je v těchto odvětvích nového, přijeďte a nebudete litovat.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Messe München, redakce

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek