Dnes je 9.5. – svátek slaví Ctibor

Novinky a zajímavosti ze společnosti Ammann

Zveřejněno: 2. 9. 2008

Mezi nejvýznamnější světové výrobce těžké hutnící techniky patří společnost Ammann Czech Republic a.s., jejíž výrobky jsou vždy na vysoké úrovni z hlediska pokrokového řešení, spolehlivosti a pracovních parametrů.

Výrobkové portfolio zahrnuje válce zemní, které se využívají při zakládání staveb, válce pro hutnění asfaltových povrchů vozovek a univerzální pneumatikové (kolové) válce. Celkově je ve výrobním programu přes 30 různých typů válců. Spolu s výrobky sesterských společností v Německu a ve Švýcarsku tak může společnost nabídnout svým zákazníkům komplexní sortiment hutnící techniky.


Obr. 1: Třináctitunový kloubový tandem AV 130 X získal Zlatou medaili IBF 2008

Validace kloubového tandemu AV 130 X

Na letošním mezinárodním stavebním veletrhu IBF v Brně získal třináctitunový tandem při své české premiéře „Zlatou medaili IBF 2008”. Jeho uvedení na trh provází nezbytná validace u zákazníka. Co taková validace znamená? Je to celkové posouzení stroje při pracovním nasazení ve skutečných podmínkách a řízení stroje strojníkem stavební firmy.

Od 5. do 10. června byl stroj AV 130 X zapůjčen firmě SSŽ Hradec Králové. Stroj byl nasazen jako třetí za finišerem při hutnění 100 mm ABS – ložné vrstvy vozovky silnice I/14 z Vrchovin do Náchoda.

Zde vynikla schopnost stroje tvořit rovinatý povrch díky optimalizovanému poměru zatížení běhounů a jejich průměru. Potvrdilo se, že hutnící výkon stroje je více než dostatečný. Osvědčil se výhled ze stroje na pracovní plochu a plochu běhounů.

Stroj pracoval po celou dobu bez nutnosti odstávky. Validace byla také užitečným potvrzením v současné době zpracovávaných úprav ovládání stroje navržených již interní zkušebnou výrobce. Ukazuje se, že kloubová koncepce asfaltových válců má před sebou velký potenciál uplatnění.


Obr. 2: Hutnící výkon kloubového tandemu AV 130 X je více než dostatečný

Vítězný projekt AV 70 X

Jedním ze dvou základních konstrukčních programů, používaných ve vývojovém oddělení Ammann Czech Republic a.s. je program Pro/Engineer. Používá se v konstrukci při tvorbě designových návrhů, počítačových funkčních simulací a detailní technické dokumentace. Všechny stroje vyvíjené během posledních deseti let byly ve větší či menší míře vytvořeny s pomocí tohoto programu.

Firma AV Engineering a.s., distributor pro Českou republiku, uspořádala i letos tradiční a velice prestižní soutěž uživatelů s názvem AV Awards 2008.


Obr. 3: Vítězný projekt tandemového kloubového válce AV 70 X“

Do soutěže bylo přihlášeno 44 projektů rozdělených do 9 kategorií. Hlavní vyhodnocení soutěže prováděla nezávislá porota složená ze zástupců pořádající organizace, ČVUT Praha, časopisu Computer Design a strojírenských podniků. Do soutěže přihlásila firma Ammann Czech Republic projekt „Tandemový kloubový válec AV 70 X”.

Vývoj tohoto stroje přinesl řadu problémů a pro jejich zvládnutí byla použita řada nových pracovních metod již ve fázi počítačových návrhů.

Hlavní řešitel Ing. Rada byl časem pověřen jinými úkoly a vedení projektu převzal Ing. Šitina, který musel se svými spolupracovníky řešit nejen vlastní vývojové práce, ale zároveň vhodně řídit spolupráci s externími dodavateli vývoje, zejména firmami AV Engineering, MSC a Gamatec.

Proto bylo pro celý pracovní tým příjemným překvapením, že projekt tandemového kloubového válce AV 70 X zvítězil nejen v kategorii „Detailní konstrukce výrobků, strojů a zařízení”, ale stal se také celkovým vítězem soutěže AV Awards 2008. V tak silné konkurenci je to veliký úspěch a dává možnost přihlásit se do celosvětové soutěže uživatelů PTC Awards.


Obr. 4: Vedoucí projektu Ing. Šitina přebírá ocenění AV Awards 2008

Významné návštěvy

Počátkem června přivítal výrobní závod Ammann Czech Republic a.s. významné osobnosti – velvyslance Švýcarska, pana Jean-Françoise Kammera a jednatele Obchodní komory Švýcarsko – Česká republika, pana Miroslava Řehounka. Hosty na půdě výrobního závodu přijal generální ředitel pan Martin Hašlar spolu s vedením firmy a seznámil tuto vzácnou návštěvu s historií firmy, jejím vývojem po současnost, modernizací výrobních technologií, obnovy výrobních hal, logistického systému, infrastruktury a zejména s výrobním programem strojů pro silniční stavitelství. Pan velvyslanec si dále prohlédl výrobní haly, nový testovací kanál a nově instalované technologie.


Obr. 5: Z prohlídky výrobní haly

Prodej hutnících strojů se po předchozím silném růstu udržuje na vysoké úrovni. Objemy prodeje za minulý rok byly překonány a došlo k expanzi na stávající i nové trhy. Rozvoj obchodních aktivit se kromě tradičních zemí jako jsou Austrálie, Polsko, Turecko, Francie, Alžírsko, Německo, Kanada a USA, rozšířil zejména do Lybie, JAR, Jižní a Latinské Ameriky.

V rámci výrobního závodu Ammann Czech Republic je na rok 2008 připraven plán investic o celkové výši cca 230 mil. Kč. Největší část opět zaujímá investice do obnovy výrobní technologie, budov a výrobních hal. Velmi příjemné a otevřené setkání pokračovalo přijetím u paní starostky Malijovské v budově radnice Nového Města nad Metují a organizovanou prohlídkou historické části města. Večerní pozvánka na prohlídku pivovaru v Náchodě spojenou s ochutnávkou, zakončila celodenní návštěvu.

Autor: Klára Formanová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek